BERGENSJAKK

EM for landslag 2019 – 8. runde

Norge tapte mot Ungarn i nest siste runde
Norge tapte mot Ungarn i nest siste runde
(Foto: www.euro2019.ge)

EM for landslag 2019Europamesterskapet for landslag går mot slutten, og åttende runde ble spilt fredag.
Herrelaget hadde en litt skuffende match mot Ungarn og tapte 1-3, men kvinnelaget gjorde kanskje sin beste kamp i EM med seier 3-1 mot Belgia.

Det norge laget i Åpen klasse har mistet farten, og nå ble det et klart tap mot et sterkt ungarsk lag med fire spillere ratet over 2600. GM Aryan Tari (2630) og IM Benjamin Haldorsen (2440) spilte remis, men både GM Johan-Sebastian Christiansen (2558) og GM Johan Salomon (2507) tapte etter å ha kommet materiell under i midtspillet. Dermed ble det tap 1-3 og alle håp om en høy plassering er nå borte.

Russland måtte igjen avgi lagpoeng etter 2-2 mot England. For andre kamp på rad tapte russerne på førstebord, hvor GM Michael Adams (ENG 2694) beseiret GM Dmitry Andreikin (RUS 2741). Dette førte til at Ukraina overtok ledelsen i Åpen klasse. Både Ukraina og Russland har 13 lagpoeng, men Ukraina har bedre kvalitetspoeng og topper dermed tabellen. England er eneste lag med 12 lagpoeng, mens Armenia, Tyskland og Kroatia alle har 11.

Sverige slo Nord-Makedonia i denne runden og er beste nordiske lag med sine 9 lagpoeng. Danmark, Norge og Finland har alle 7 poeng, mens Island har 6.

Sverige er beste nordiske kvinnelag
Sverige er beste nordiske kvinnelag
(Foto: www.euro2019.ge)

I Kvinneklassen ble det en klar seier til Norge med 3-1 mot jevngode Belgia.
Monika Machlik (2159) og Edit Machlik (2062) vant på toppbordene, mens WFM Sylvia Johnsen (1898) og Marte B. Kyrkjebø (1871) spilte remis.

Ledende Russland spilte uavgjort 2-2 mot Armenia, men leder fortsatt Kvinneklassen med sine 14 lagpoeng. Hjemmelaget Georgia I på andreplass har 13 poeng, mens Aserbajdsjan er nummer tre med 12. Deretter følger Armenia og Tyrkia med 11.

Sverige er beste nordiske lag 6 poeng og 25. plass. Norge har 5 poeng og Finland 4.

Niende og nest siste runde spilles fredag kl. 08.00 norsk tid (11.00 lokalt).
Da blir det dobbel landskamp mot Finland, som Norge møter i begge klasser. I Åpen klasse er Norge høyere ratet på alle bord og skal være favoritter. Det ser jevnere ut i Kvinneklassen, hvor lagene virker ganske jevnbyrdige.

Direktesendte partier kan følges hos Chess24: Åpen klasse|Kvinneklasse. Sendingen er med 15 minutters forsinkelse og starter dermed kl. 08.15.