BERGENSJAKK

EM for landslag 2019 – 7. runde

Herrelaget måtte nøye seg med 2-2 mot Georgia
Herrelaget måtte nøye seg med 2-2 mot Georgia
(Foto: www.euro2019.ge)

EM for landslag 2019I syvende runde av Europamesterskapet for landslag hadde begge de norske lagene dårlig uttelling.
Herrelaget spilte uavgjort 2-2 mot hjemmelaget Georgia I. Dette var i utgangspunktet et greit resultat, men Norge burde absolutt vunnet denne kampen. Det samme kan man si om kvinnelaget, som til slutt tapte 1½-2½ mot Georgia III.

Mot Georgia I i Åpen klasse så det svært lovende ut for Norge etter et par timers spill. Både GM Aryan Tari (2630) og GM Benjamin Arvola Notkevich (2494) hadde klar fordel etter tvilsomt åpningsspill fra georgierne, mens IM Benjamin Haldorsen (2440) fikk et stort overtak i midtspillet. Den eneste som sto litt i underkant var GM Johan Salomon (2507), som hadde svart mot sterke GM Ivan Cheparinov (GEO 2670).

Tari vant svært overbevisende på førstebord mot GM Baadur Jobava (GEO 2617), men Notkevich gikk seg vill i komplikasjonene og tapte. Da Haldorsen måtte nøye seg med remis med bonde over var stillingen 1½-1½ med bare Salomons parti igjen. Heldigvis forsvarte Salomon seg bra i sluttspillet og berget remis og ett lagpoeng.

Russland leder fortsatt Åpen klasse alene med 12 lagpoeng, på tross av bare 2-2 mot Tyskland i denne runden. På førstebord vant GM Liviu-Dieter Nisipeanu (GER 2656) mot GM Nikita Vitiugov (RUS 2732).
Ukraina, England og Tyskland har alle 11 lagpoeng, mens Slovenia har 10.
Sverige, Norge og Finland har alle 7 poeng på plass nummer 23 til 25, så det er svært jevnt i kampen om å bli beste nordiske lag.

Kvinnelaget tapte mot et juniorlag fra Georgia
Kvinnelaget tapte mot et juniorlag fra Georgia
(Foto: www.euro2019.ge)

I Kvinneklassen var Norges motstander juniorlaget Georgia III. Her ble det tap 1½-2½ etter seier til Hanna B. Kyrkjebø (1949) og remis til Monika Machlik (2159). Både WFM Sylvia Johnsen (1898) og Marte B. Kyrkjebø (1871) tapte på tross av gode stillinger underveis. Særlig Kyrkjebø sto til kliss vinst før hun rotet seg bort.

Russland var knusende overlegne i denne runden og vant 4-0 mot Polen. De leder dermed Kvinneklassen klart med sine 13 lagpoeng. Georgia I er nummer to med 11 poeng, mens Aserbajdsjan, Ukraina og Armenia har 10.

Det tre nordiske lagene ligger langt nede på tabellen. Sverige er best med 4 poeng og 28. plass, mens Norge og Finland er på plassene rett bak med 3 poeng.

Åttende og nest siste runde spilles fredag kl. 12.00 norsk tid (15.00 lokalt).
De norske herrene møter Ungarn, et jevnt lag med fire spillere ratet over 2600. Kvinnelaget kan forvente en jevn kamp mot Belgia.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24: Åpen klasse|Kvinneklasse. Sendingen er med 15 minutters forsinkelse og starter dermed kl. 12.15.