BERGENSJAKK

VM i Fischer Random 2019 – semifinaler

Carlsen gikk til VM-finalen etter seier mot Caruana
Carlsen gikk til VM-finalen etter seier mot Caruana
(Foto: Lennart Ootes)

VM i Fischer RandomMagnus Carlsen og Wesley So er klare for finalen i VM i Fischer Random etter å ha vunnet hver sin semifinale på overbevisende måte. Begge matchene ble avsluttet midtveis i tredje spilledag, før de raskeste partiene var påbegynt.

Mesterskapet spilles på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Fischer Random (eller Chess960) er en sjakkvariant hvor offiserenes utgangsstilling trekkes før partiet, slik at det ikke finnes noen åpningsteori.

Carlsen fikk en dårlig start på sin semifinale og tapte det første partiet mot Fabiano Caruana. Den regjererende mesteren fikk revansj senere på kvelden, og tok ytterligere en seier og en remis på andre spilledag. Dermed ledet Carlsen med 3 poeng før tredje spilledag og åtte partier med kortere betenkningstid. Det var bare nødvendig å spille halvparten av disse, da matchen ble avsluttet på stillingen 12½ – 7½ til Carlsen. Med bare 4 poeng igjen å spille om var vinneren klar og matchen sluttet der.

Den andre semifinalen var mellom So og Ian Nepomniachtchi. Her viste So seg overlegen, og han ledet med hele 6 poeng etter de to første dagene. På siste spilledag trengte han bare tre partier til for å sikre seg det nødvendige forspranget. Sluttresultatet ble 13 – 5 til So med 6 poeng igjen å spille om.

So med klar seier mot Nepomniachtchi i den andre semifinalen
So med klar seier mot Nepomniachtchi i den andre semifinalen
(Foto: Lennart Ootes)

Det oppsto en kontrovers i denne matchen på tredje spilledag. Grunnet en misforståelse rundt de spesielle rokadereglene i Fischer Random bestemte turneringslederen at Nepomniachtchi måtte gjøre et tårntrekk da han rørte tårnet før kongen ved rokade. Årsaken var at tårnet sto på feltet kongen skulle flytte til. Spillerne tok remis få trekk senere, men Nepomniachtchi appellerte turneringslederens avgjørelse og fikk medhold. Dermed ble partiet spilt på nytt med en ny remis som resultat.

Nå har spillerne en fridag før finale og bronsefinale. Disse spilles torsdag, fredag og lørdag med start kl. 17.30 alle dager.
Formatet er som i semifinalene. På hver av de to første dagene spilles to partier med betenkningstid 45 minutter på 40 trekk og 15 minutter på resten. Avslutningsdagen har fire partier med 15 minutter pluss 2 sekunder pr. trekk og fire partier med 3 minutter pluss 2 sekunder pr. trekk.

De tre forskjellige tidskontrollene gir hhv. 3, 2 og 1 poeng for seier og det halve for remis.
Hvis stillingen i en match er uavgjort etter disse 12 partiene blir det et Armageddonparti for å kåre vinneren.

Det blir sending på NRK1 fra kl. 17.00 med overgang til NRK2 senere på kvelden. Torstein Bae er NRKs ekspertkommentator.
Det blir også sending hos VGTV med Jon Ludvig Hammer.
Partiene kan i tillegg følges hos Chess24 og flere andre steder.

Vår avsluttende rapport om VM i Fischer Random kommer etter finalen, søndag 3. november.

Se også omtale hos Aftenposten, NRK, VG, ChessBase og Chess.com.