BERGENSJAKK

Sinquefield Cup 2019 – 11. runde

Carlsen slo Vachier-Lagrave i siste runde
Carlsen slo Vachier-Lagrave i siste runde
(Foto: Crystal Fuller)

Sinquefield CupGM Magnus Carlsen (2882) klarte det likevel. Etter en avsluttende seier mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2778) i siste runde av Sinquefield Cup tok han igjen ledende GM Liren Ding (CHN 2805). Disse to endte øverst på tabellen med 6½ poeng og skal spille stikkamp torsdag for å kåre vinneren.

Carlsen spilte en skarp og uvanlig Siciliansk oppstilling med svart mot Vachier-Lagrave. Han ble belønnet da franskmannen feilet stygt med 22.Sf3?? etter bare et par minutters tenketid. Etter dette fikk Carlsen straks avgjørende fordel, og selv om det var tekniske problemer førte han partiet til seier i trekk 44.

Liren Ding, som ledet før siste runde, gjorde en sjelden overseelse i midtspillet mot GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2764) og ble stående litt dårligere i sluttspillet. Han hadde likevel ikke større problemer med å berge halvpoenget som sikret delt førsteplass.

Liren Ding avsluttet med remis mot Mamedyarov
Liren Ding avsluttet med remis mot Mamedyarov
(Foto: Crystal Fuller)

GM Viswanathan Anand (IND 2756) og GM Sergey Karjakin (RUS 2750) kunne også kommet opp på siden av Liren Ding med en avsluttende seier, men begge måtte nøye seg med remis. Særlig Anand har grunn til å være misfornøyd, da han spilte bort svært mange lovende stillinger i løpet av turneringen. Med normal uttelling ville Anand tatt en klar førsteplass i Saint Louis.

En annen som er misfornøyd er GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2774), som ledet sammen med Liren Ding to runder før slutt. Nepomniachtchi kollapset på sluttet og tapte de to siste rundene. Uansett var han kanskje den som bidro mest til underholdningen, med tre seire og tre tap i en såpass remispreget turnering.

Carlsen og Liren Ding endte altså øverst på tabellen med 6½ poeng. Carlsen hadde ratingprestasjon på 2838 og endte 0.7 poeng bak forventet score. Han tapte dermed 7 ratingpoeng og er uoffisielt på 2876. Verdensmesteren har nå spilt 90 langsjakkpartier på rad uten tap.

Anand og Karjakin endte begge på 6 poeng, mens Mamedyarov, GM Anish Giri (NED 2779), GM Fabiano Caruana (USA 2818) og Nepomniachtchi tok 5½.

Sammenlagt i Grand Chess Tour 2019 har Carlsen allerede sikret seg en plass i finalen. Denne spilles som cup med fire spillere og avvikles i London i desember.

Stikkampen mellom Carlsen og Liren Ding starter torsdag kl. 17.00 norsk tid. Det spilles to hurtigsjakkpartier med Carlsen hvit i første parti. Hvis stillingen blir 1-1 spilles det to og to lynsjakkpartier for å kåre en vinner.
Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24.
Det blir nok også analyser hos Sesse.