De tre beste i Nordisk mesterskap 2019
De tre beste i Nordisk mesterskap 2019:
Notkevich, Urkedal og Hammer
(Foto: Anniken Vestby)

Nordisk mesterskap 2019 i NorgeGM Frode Urkedal (2525) avsluttet Nordisk mesterskap i Sarpsborg med en kort remis mot IM Kristian Stuvik Holm (2474) i niende og siste runde. Han sikret med dette udelt førsteplass, nordisk mestertittel og en plass i høstens FIDE World Cup.
SK 1911-spilleren gjorde en meget sterk turnering og avga bare to remiser. 8 poeng på 9 runder ga ratingprestasjon på hele 2746.

På andrebord vant GM Benjamin Arvola Notkevich (2485) et svært skarpt og spennende parti mot GM Jon Ludvig Hammer (2645). Notkevich ofret tidlig offiser i en kjent teorivariant, og brøt snart gjennom Hammers kongestilling. Notkevich gikk på to tap midtveis i turneringen, men slo kraftig tilbake og endte på andreplass med 7 poeng.

Førsterangerte Hammer endte som nummer tre med 6½ poeng, men hadde garantert større ambisjoner. Andre spillere på 6½ poeng var IM Jonathan Westerberg (SWE 2545), GM Boris Chatalbashev (DEN 2527) og Stuvik Holm. Deretter fulgte GM Helgi Ass Gretarsson (ISL 2433), FM Jens E. Ingebretsen (2263), FM Andreas G. Tryggestad (2324), Noam Aviv Vitenberg (2256), FM Anders Hobber (2282) og Elham Abdrlauf (2207) på 6 poeng.

Ettersom Ingebretsen tapte siste runde og Tryggestad ikke vant, ble det ingen IM-normer i turneringen. Derimot ser juniorspillerne Vitenberg og Abdrlauf ut til å ha sikret seg FM-tittelen, etterom begge tok 6 poeng i en soneturnering.

Premierte i kvinneklassen med Sahl til høyre

Kampen om den nordiske mestertittelen for kvinner ble vunnet av WIM Sheila Barth Sahl (2127) med klar margin. Sahl avsluttet sterkt med seier mot FM Mads Vestby-Ellingsen (2345) og endte på 5½ poeng med ratingprestasjon på 2193.
WGM Lenka Ptacnikova (ISL 2145) ble nummer to og Amanda Mai Irgens Eiding (1655) nummer tre, begge med 4 poeng.

I den kombinerte Seniorklassen avsluttet ledende FM Jarl H. Ulrichsen (2180) med seier mot Shemsi Rukovci (1907) og tok en klar førsteplass med 7½ poeng. Ulrichsen ble med dette nordisk mester i klasse 65+, noe som var klart allerede etter runde 8.
Nummer to i 65+ var Ole Morten Skogheim ()1950 på 5½ poeng, mens Tor Arne Hauge (2022) ble nummer tre med 4 poeng.

Andreplass totalt og førsteplass i klasse 50+ gikk til svenske Kristian Eriksson (SWE 2111) på 6½ poeng. Trond Støre (2100) nådde samme poengsum, men hadde svakere kvalitetspoeng og måtte nøye seg med sølv. Tredjeplass i 50+ gikk til Conny Holst (SWE 2197), som i fjor tok sølv i europamesterskapet i samme klasse.

Bilder fra siste dag av Nordisk mesterskap kan finnes hos Sjakk.net og SjakkTromsø (del 1 | del 2 | premieutdeling).

Østfoldmesterskapet inngikk i Nordisk mesterskap, og vinner her ble IM Petter Haugli (2223) fra Moss med 5½ poeng i åpen klasse.
De andre østfoldmestrene ble Tobias Lang Nilsen (junior), Avduraim Dogani (senior) og Bjørn Larsen (nestor).