BERGENSJAKK

Nordisk mesterskap 2019 – dag 6

Urkedal slo Westerberg og er på vei mot nordisk mestertittel
Urkedal slo Westerberg og er på vei mot nordisk mestertittel
(Foto: Anniken Vestby)

Nordisk mesterskap 2019 i NorgeGM Frode Urkedal (2525) vant også åttende runde av Nordisk mesterskap og har et helt poengs ledelse på GM Jon Ludvig Hammer (2645) før siste runde.

Hammer vant et svært remisaktig tårnsluttspill mot FM Andreas G. Tryggestad (2324) i denne runden, og gikk midlertidig opp på delt førsteplass. Urkedal slo tilbake med seier i et langt sluttspil mot IM Jonathan Westerberg (SWE 2545), og knuste samtidig det svenske håpet om en GM-norm.

En runde før slutt topper Urkedal med 7½ poeng foran Hammer med 6½. Deretter følger på 6 poeng GM Benjamin Arvola Notkevich (2485), FM Jens E. Ingebretsen (2263) og IM Kristian Stuvik Holm (2474), som alle vant i denne runden. Westerberg har 5½ poeng sammen med Tryggestad, GM Boris Chatalbashev (DEN 2527) og IM Petter Haugli (2223).

Ingebretsen trenger remis i siste runde for å ta en IM-norm, men får relativt tøff motstand i stormester Chatalbashev. Tryggestad kan også ta IM-norm, men da trenger han seier mot IM Nicolai Getz (2380). Begge de to GM-kandidatene avslutter med hvit.

Siden Nordisk mesterskap regnes som soneturnering er det ingen krav til nasjonalitet på motstanderne, noe som ellers ville stoppet på Ingebretsen og Tryggestad. En annen spesialregel for soneturneringer er at spillere som oppnår 6 poeng får FM-tittel hvis de når 2100 i rating. Dette betyr at Holger Blauhut (2041), Noam Aviv Vitenberg (2256) og Elham Abdrlauf (2207) på 5 poeng alle kan bli FM med seier i siste runde.

I kampen om den nordiske mestertittelen for kvinner leder WIM Sheila Barth Sahl (2127) med 4½ poeng foran WGM Lenka Ptacnikova (ISL 2145) med 4. Sahl har klart tøffest motstand i siste runde, så her er det helt åpent. Ved poenglikhet vil Sahl trolig ha best kvalitetspoeng.

Ulrichsen er nordisk mester 2019 i klasse Senior 65+
Ulrichsen er nordisk mester 2019 i klasse Senior 65+
(Foto: Bjørn Berg Johansen)

I Seniorklassen ble det et kampparti på førstbord mellom FM Jarl H. Ulrichsen (2180) og Conny Holst (SWE 2197). Ulrichsen hadde vinnende fordel underveis, men spilte feil og måtte nøye seg med remis. Dette var uansett nok til å sikre fortsatt ledelse og gullmedalje i klasse 65+.

Før siste runde leder Ulrichsen med 6½ poeng foran Kristian Eriksson (SWE 2111) og Trond Støre (2100) med 6. Deretter følger Holst, Avduraim Dogani (2107), Shemsi Rukovci (1907) og Ole Morten Skogheim (1950) med 5 poeng. Ulrichsen og Skogheim konkurrerer i klasse 65+, mens de andre er i 50+.

Niende og siste runde spilles torsdag kl. 10.00. På toppbordene har Urkedal svart mot Stuvik Holm og Hammer svart mot Notkevich.
42 direktesendte partier kan følges hos Live Chess Cloud, Chessbomb og Lichess.
Resultater kommer hos Turneringsservice.

Bilder fra sjette dag av Nordisk mesterskap kan finnes hos Sjakk.net og SjakkTromsø (
del 1 | del 2).