BERGENSJAKK

Norske spillere i VM-kvalifisering 2019

FIDEMagnus Carlsen skal forsvare sin VM-tittel igjen i november 2020.
Utfordreren kåres i FIDEs kandidatturnering våren 2020. Kvalifiseringen til denne kandidatturneringen har startet, og det er flere norske spillere som har mulighet for direktekvalifisering.

De åtte plassene i Kandidatturneringen plukkes ut som følger:

 1. GM Fabiano Caruana er allerede kvalifisert som tapende VM-finalist fra 2018.
 2. FIDE World Cup spilles i Russland fra 9. september til 2. oktober 2019. Dette er en cupturnering med 128 deltakere hvor begge de to finalistene går videre til Kandidatturneringen.
  Norge er representert ved GM Magnus Carlsen, GM Aryan Tari og GM Johan-Sebastian Christiansen. Tari er med som juniorverdensmester 2017, mens Christiansen kvalifiserte seg gjennom Europamesterskapet 2019. Det kan bli en fjerde norsk deltaker, siden vinneren av Nordisk mesterskap 2019 er kvalifisert. GM Jon Ludvig Hammer er det fremste norske håpet her.
  Se alle kvalifiserte hos Wikipedia.
 3. FIDE Grand Prix består av fire cupturneringer med 16 deltakere. Totalt er det 22 spillere som hver deltar i tre av fire turneringene. De to beste sammenlagt går videre til Kandidatturneringen. Første turnering ble vunnet av GM Ian Nepomniachtchi, som slo GM Alexander Grischuk i finalen. Det er ingen norske deltakere.
 4. FIDE Chess.com Grand Swiss er en nyvinning på terminlisten. 160 deltakere skal spille en 11-runders Sveitserturnering hvor vinneren får plass i Kandidatturneringen. Spillested er Isle of Man fra 10. til 21. oktober 2019.
  Fra Norge er GM Magnus Carlsen og GM Jon Ludvig Hammer kvalifisert på rating, mens GM Johan-Sebastian Christiansen er med grunnet resultatet i Europamesterskapet 2019.
 5. En plass i Kandidatturneringen går til spilleren med høyest rating i en gitt periode som ikke allerede er kvalifisert. Dette blir trolig verdenstreer GM Liren Ding.
 6. Den åttende og siste plassen deles ut som wild-card til en spiller valgt ut av arrangøren og sponsorer.