BERGENSJAKK

Altibox Norway Chess 2019 – 9. runde

Carlsen vant Altibox Norway Chess 2019 på tross av Armageddon-tap mot Caruana
Carlsen vant Altibox Norway Chess 2019 på tross av Armageddon-tap mot Caruana
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Altibox Norway ChessNiende og siste runde av Altibox Norway Chess i Stavanger ble en liten nedtur for GM Magnus Carlsen (2875), som tapte i Armageddon mot GM Fabiano Caruana (USA 2819) etter at langsjakkpartiet hadde endt remis. Førsteplass i turneringen var sikret etter runde åtte, men det er uansett kjedelig å tape siste parti.

I langsjakken spilte Caruana med hvit en anti-Sveshnikov mot Carlsens Sicilianske åpning. Caruana ga tidlig dronningen for to tårn, men tårnene var lite effektive i stillingen som oppsto. Carlsen sto litt bedre og presset for seier, men brukte uvanlig mye tid og gjorde en stygg feil i trekk 49. Caruana kunne vunnet med 50.Sf5+, men fant ikke dette og ble stående dårligst noen trekk før partiet endte med remis.

I Armageddon-partiet ble det en svært skarp og uvanlig variant i Siciliansk. Carlsen kom igjen greit ut med svart, men da han deplasserte tårnet med 20…Th6?! startet problemene. Herfra ble svart nedspilt og han måtte snart gi en bonde. Carlsen kjempet videre, men sluttspillet var håpløst og Caruana tok hele poenget. Dette var Carlsens første tap i Armageddon etter seks strake seire.

Fire av de fem partiene i siste runde endte remis og gikk til Armageddon. Unntaket var partiet GM Yangyi Yu (CHN 2738) – GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2774) hvor hvit vant.

Aronian og Yangyi Yu var Carlsens nærmeste utfordrere
Aronian og Yangyi Yu var Carlsens nærmeste utfordrere
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

GM Viswananthan Anand (IND 2767) – GM Levon Aronian (ARM 2752), GM Wesley So (USA 2754) – GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2779) og GM Liren Ding (CHN 2805) – GM Alexander Grischuk (RUS 2775) gikk alle til Armageddon.
So vant mot Vachier-Lagrave, mens Aronian tok remis med svart i vinststilling siden dette var alt han trengte. Grischuk sto også til vinst med svart, men nøyde seg med å likvidere til en kliss remisstilling. En klar svakhet med Armageddon er at siden svart bare trenger remis behøver han ikke spille partiet ut når han står til vinst.

Altibox Norway Chess 2019 endte med en klar førsteplass til Carlsen med 13½ poeng. Aronian og Yangyi Yu delte andreplassen med sine 10½ poeng, mens Caruana og So endte på 10 poeng.
Hvis man bare ser på langsjakken med vanlig poengberegning topper Carlsen og Liren Ding med 5½ av 9 foran Caruana og So med 5 poeng.
Ratingmessig endte Carlsen litt bak forventet score, med 2½ ratingpoeng tapt.

Neste turnering for verdensmesteren er Croatia Grand Chess Tour, som starter onsdag 26. juni. Her stiller alle de 12 deltakerne i GCT til en langsjakkturnering. Her deltar ni av de ti høyest ratede i verden, og ratingsnittet er nok høyere enn i Stavanger.

Les mer om siste runde hos Chess24, ChessBase og Chess.com.

Altibox Norway Chess 2019   
1. Carlsen         NOR  13.5
2. Aronian         ARM  10.5
3. Yu Yangyi       CHN  10.5
4. Caruana         USA  10.0
5. So              USA  10.0
6. Ding Liren      CHN   8.5
7. Anand           IND   8.0
8. Vachier-Lagrave FRA   8.0
9. Mamedyarov      AZE   5.5
10.Grischuk        RUS   5.5