BERGENSJAKK

Altibox Norway Chess 2019 – 7. runde

Carlsen slo også So i Armageddon
Carlsen slo også So i Armageddon
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Altibox Norway ChessGM Magnus Carlsen (2875) økte sin ledelse i syvende runde av Altibox Norway Chess, hvor remis i langsjakken ble fulgt av en ny Armageddon-seier.

GM Wesley So (USA 2754) spilte svært solid med hvit mot Carlsen, og fikk aldri vinstsjanser i langsjakken. Etter drøye halvannen times spill gjensto bare et dødt løpersluttspill hvor spillerne tok remis.
Armageddon-partiet ble mye skarpere, og allerede i trekk 12 tilbød Carlsen det som virket som et tvilsomt offisersoffer. So våget ikke ta offiseren, og gjorde en stygg feil få trekk senere med 16.d5?? Dette tapte to bønder og ga svart vinnende fordel. So kjempet videre, men var aldri i nærheten av kompensasjon. Carlsen valgte senere å ta remis ved trekkgjentakelse, ettersom remis eller seier med svart er det samme i Armageddon.

Det var to svært underholdende langsjakkpartier i sjette runde, GM Liren Ding (CHN 2805) – GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2774) og GM Fabiano Caruana (USA 2819) – GM Viswananthan Anand (IND 2767). Liren Ding vant sitt parti, mens Caruana rotet vekk et vinnende angrep i tidsnød og måtte nøye seg med remis. Amerikaneren lot seg ikke affisere av dette og vant en knusende seier i Armageddon-partiet mot Anand.

Det ble ytterligere to Armageddon-partier ettersom både GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2779) – GM Alexander Grischuk (RUS 2775) og GM Yangyi Yu (CHN 2738) – GM Levon Aronian (ARM 2752) endte remis i langsjakken. Vachier-Lagrave vant lett sitt Armageddon-parti med hvit, mens Aronian tok hele poenget ved å holde remis med svart.

Aronian er på andreplass to runder før slutt
Aronian er på andreplass to runder før slutt
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Etter syv runder leder Carlsen med 11 poeng foran Aronian med 9, Yangyi Yu med 8 og Liren Ding med 7½ poeng.
Hvis man ser bort fra Armageddon-poengene og bruker vanlig poengberegning er Liren Ding best med 4½ av 7 foran Carlsen, Aronian og So med 4. Likevel er Carlsen langt foran på tabellen da Liren Ding har tapt hele 4 Armageddon-partier, mens Carlsen har vunnet alle sine 6.

Åttende og nest siste runde spilles torsdag kl. 17.00. Partiene er Carlsen – Yangyi Yu, Aronian – Caruana, Vachier-Lagrave – Liren Ding, Mamedyarov – So og Grischuk – Anand.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24 med GM Peter Svidler og GM Jan Gustafsson som kommentatorer. Videosendingen er kun for Premium-medlemmer hos Chess24.
TV 2 sender direkte på TV 2 Sport 2 fra kl. 16.45. I studio finner vi GM Jon Ludvig Hammer, GM Johan Salomon og Hans Olav Lahlum pluss programleder Fin Gnatt.
Arrangørens offisielle sending har GM Judit Polgar og IM Anna Rudolf som kommentatorer, men denne er i utgangspunktet ikke tilgjengelig i Norge.

Les mer om syvende runde hos TV 2, ChessBase og Chess.com.