BERGENSJAKK

GRENKE Chess Classic 2019 – 9. runde

Carlsen avsluttet GRENKE Chess Classic med seier mot Vachier-Lagrave
Carlsen avsluttet GRENKE Chess Classic med seier mot Vachier-Lagrave
(Foto: GRENKE Chess Classic)

GRENKE ChessGM Magnus Carlsen (2845) vant også niende runde av tyske GRENKE Chess Classic, og avsluttet dermed turneringen med fire strake seire.

Motstander i denne runden var GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2773). Franskmannen med de svarte brikkene ofret en bonde for initiativ allerede i trekk 10. Dette viste seg lite vellykket, siden hvit tok både bonden og intiativet. Etter mange avbytter i midtspillet kom Carlsen bonde over i dronningsluttspill fra trekk 35. Dette viste seg enkelt å vinne, og Vachier-Lagrave ga opp i trekk 43 da han mister enda en bonde.

Med suverene 7½ poeng av 9 og ratingprestasjon på 2992 gjør Carlsen her en av sine beste turneringer noensinne. Tilsammen på Shamkir Chess og GRENKE er han opp 30 ratingpoeng siste måned og vil stå med 2875 ved månedsskiftet. Dette er bare 7 poeng bak hans høyeste publiserte rating på 2882 fra år 2014. Uoffisielt har han vært oppe i 2889 samme år.

Caruana, Carlsen og Naiditsch med Antje Leminsky fra GRENKE AG
Caruana, Carlsen og Naiditsch med Antje Leminsky fra GRENKE AG
(Foto: Eric van Reem)

Andreplass i GRENKE Chess Classic gikk til GM Fabiano Caruana (USA 2819), som avsluttet med en solid remis mot GM Levon Aronian (ARM 2763). Caruana endte på 6 poeng, halvannet poeng bak vinneren. Deretter fulgte GM Arkadij Naiditsch (AZE 2695) og Vachier-Lagrave på 5 poeng. Naiditsch slo GM Georg Meier (GER 2621) i siste runde og endte nesten et helt poeng over forventet score.

Det ble også helpoeng til GM Francisco Vallejo Pons (ESP 2693), som tross for sin kampvilje måtte vente til siste runde før han fikk sin første seier. Den kom mot bunnplasserte IM Vincent Keymer (GER 2516).
GM Viswanathan Anand (IND 2774) og GM Peter Svidler (RUS 2735) ville nok bare bli ferdig med turneringen og spilte en velkjent teoretisk remisvariant.

Carlsen og Vachier-Lagrave får en relativt kort pause før neste turnering, Côte D’Ivoire Rapid & Blitz, som starter onsdag 8. mai. Dette er starten på Grand Chess Tour 2019, og blant deltakerne er Liren Ding, Nakamura, So, Nepomniachtchi og Karjakin. Forøvrig blir dette første gang en regjerende verdensmester spiller en turnering på det afrikanske kontinent.

Les mer om GRENKE Chess Classic hos Matt & Patt, VG, Chessbase og Chess.com.

GRENKE Chess Classic 2019   
1. Carlsen     NOR 7.5/9
2. Caruana     USA 6.0
3. Naiditsch    AZE 5.0
4. Vachier-Lagrave FRA 5.0
5. Anand      IND 4.5
6. Aronian     ARM 4.5
7. Svidler     RUS 4.5
8. Vallejo Pons   ESP 4.0  
9. Meier      GER 2.0
10.Keymer      GER 2.0