BERGENSJAKK

Tata Steel Chess Tournament 2019 – 12. runde

Kampen om førsteplass står mellom Carlsen og Giri
Kampen om førsteplass står mellom Carlsen og Giri
(Foto: Alina l’Ami)

Tata Steel Chess 2019

GM Magnus Carlsen (2835) vant et langt parti mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2738) i tolvte runde av Tata Steel Masters, og tok dermed et langt steg mot førsteplass.

Carlsen med hvit spilte skarpt i åpningen og fikk fordel da motstanderen tillot offisersofferet 17.Lxh6!. Duda var i trøbbel, men klarte å berge seg over i et sluttspill med to tårn mot tårn, løper og springer. Carlsen hadde klar fordel her, men stillingen var tung å vinne. Etter 71 trekk og mer enn 6 timers spill var polakken lagt i gulvet og ga opp. Duda ville måtte ofre sitt siste tårn for motstanderens a-bonde, og da gjensto bare for Carlsen å matte med løper og springer.

GM Anish Giri (NED 2783) fikk et ekstra halvpoeng fra GM Samuel Shankland (USA 2724) i forrige runde, da amerikaneren ga opp i en remisstilling. Giri fikk en tilsvarende gave i runde 12, da GM Teimour Radjabov (AZE 2757) svært overraskende tilbød remis i en klart fordelaktig stilling. Giri nølte ikke med å akseptere, og Radjabov sa senere at han helt hadde feilbedømt stillingen og fryktet motstanderens fribønder.

Det ble også remis i et svært skarpt og interessant parti mellom GM Liren Ding (CHN 2813) og GM Viswanathan Anand (IND 2773), men her skal det meste ha vært forberedelser.

Toppbordene Giri-Radjabov og Duda-Carlsen
Toppbordene Giri-Radjabov og Duda-Carlsen
(Foto: Alina l’Ami)

Shankland rehabiliterte seg etter forrige dags fadese med en sterk seier mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2763). Russeren spilte svært tvilsomt i åpningen og ble straffet for dette.
Det ble også et helpoeng til GM Vladimir Kramnik (RUS 2777), som vant et langt sluttspill mot GM Vladimir Fedoseev (RUS 2719). Kramnik har fortsatt skuffet stort, men to strake seire mot slutten hjelper litt på.

Før siste runde leder Carlsen med 8½ poeng foran Giri med 8. Nepomniachtchi, Anand og Liren Ding har alle 7 poeng og kan dermed ikke blande seg inn i kampen om førsteplass. Siden Carlsen og Giri møtes i siste runde kan det ikke bli omspill denne gangen.

I Tata Steel Challengers har GM Vladislav Kovalev (BLR 2687) fått et halvpoengs forsprang og står med 9 poeng. Deretter følger GM Andrey Esipenko (RUS 2584) og GM Maksim Chigaev (RUS 2604) med 8½. Kampen om førsteplass og opprykk står mellom disse tre, men alt tyder nå på at Kovalev har kontroll og vil vinne gruppen.

Trettende og siste runde starter i dag kl. 12.00, halvannen time tidligere enn vanlig. Carlsen avslutter med svart mot Giri, den eneste som kan ta fra ham førsteplassen. Nederlenderen må vinne partiet for å gå til topps, men det vil nok ikke overraske noen om det ender med remis.

Direktesendte partier kan følges hos arrangøren og bl.a. hos ChessBase, ChessBomb, Chessdom og Chess24 (Masters|Challengers).
TV 2 sender direkte på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo fra kl. 11.55. Kommentatorer er GM Jon Ludvig Hammer, IM Atle Grønn og Hans Olav Lahlum.

Se også omtale av tolvte runde hos Aftenposten, TV 2, Chess24, ChessBase og Chess.com.