BERGENSJAKK

Tata Steel Chess Tournament 2019 – 11. runde

Carlsen stiller opp brikkene etter en kort dag på jobben
Carlsen stiller opp brikkene etter en kort dag på jobben. Til venstre en turneringsleder
(Foto: Alina l’Ami)

Tata Steel Chess 2019Det ble et relativt kort og kjedelig parti mellom GM Magnus Carlsen (2835) og GM Teimour Radjabov (AZE 2757) i ellevte runde av Tata Steel Masters. Radjabov med hvit valgte en svært solid variant mot Carlsens Sveshnikov-Siciliansk, og partiet endte med trekkkgjentakelse etter bare 25 trekk.

Det så lenge ut til at Carlsens remis skulle holde til fortsatt udelt ledelse, ettersom GM Anish Giri (NED 2783) aldri fikk mer enn en liten fordel mot GM Samuel Shankland (USA 2724). Da partiet etter 45 trekk gikk mot slutten overrasket Shankland alle ved å gi opp. Det var klart at han ville miste springeren sin som var innesperret på h2, men den amerikanske mesteren overså at han kunne sette opp en festning med kongen på c8. Selv om Giri ville være løper og bonde over var det ingen måte å få Shanklands konge bort fra feltene c8, d7 og d8 uten å sette patt.

Shankland forærte Giri et ekstra halvpoeng
(Foto: Alina l’Ami)

Ytterligere tre partier fikk en vinner i denne runden. Viktigst var GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2763) sin seier mot GM Vladimir Fedoseev (RUS 2719), som førte ham opp på udelt tredjeplass, et halvpoeng bak lederne. Det ble også seier til GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2695) med svart mot GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2817), og til GM Vladimir Kramnik (RUS 2777) med hvit mot GM Jorden van Foreest (NED 2612).

To runder før slutt leder Carlsen og Giri med 7½ poeng foran Nepomniachtchi med 7 og Anand og Liren Ding med 6½. Ved poenglikhet om førsteplassen blir det omspill. I 2018 vant Carlsen omspillet mot nettopp Giri.

I Tata Steel Challengers var det bare ett parti som fikk en vinner. Dette var GM Vladislav Kovalev (BLR 2687), som dermed gikk opp på delt førsteplass med GM Maksim Chigaev (RUS 2604). Disse to har 8 poeng, mens GM Andrey Esipenko (RUS 2584) er et halvpoeng bak med 7½. Kampen om førsteplass og opprykk til neste års toppgruppe står mellom disse tre. Kovalev har det beste utgangspunktet, da han møter bunnplasserte spillere i de to siste rundene.

Tolvte og nest siste runde starter i dag kl. 13.30. Carlsen har hvit mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2738). Den unge polakken imponerte nylig med andreplass i VM i lynsjakk, men Carlsen er klar favoritt og trenger en seier her. Giri har svart mot Radjabov, som nettopp holdt Carlsen til remis.

Direktesendte partier kan følges hos arrangøren og bl.a. hos ChessBase, ChessBomb, Chessdom og Chess24 (Masters|Challengers).
TV 2 sender direkte på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo fra kl. 13.25. Kommentatorer er GM Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum og Edit Machlik.

Se også omtale av ellevte runde hos Aftenposten, TV 2 og ChessBase.