BERGENSJAKK

Tata Steel Chess Tournament 2019 – 5. runde

Deltakerne utenfor spillelokalet i Alkmaar
Deltakerne utenfor spillelokalet i Alkmaar
(Alina l’Ami)

Tata Steel Chess 2019I femte runde av Tata Steel Masters ble det endelig seier til GM Magnus Carlsen (2835), etter 21 langsjakkpartier på rad med remis. Verdensmesteren har nå 33 langsjakkpartier på rad uten tap, og kan sikte seg inn på Liren Dings rekord på 100 partier.

Den unge debutanten GM Jorden van Foreest (NED 2612) var ingen feiging, og gikk med hvit inn i en skarp Sveshnikov-Siciliansk mot Carlsen. Spillerne fulgte det andre hurtigsjakkpartiet fra VM-matchen fram til svart avvek med det skarpe 13…f5!?. Carlsen sa etter partiet at disse stillingene var svært risikable, men at han følte de var lettere å spille for svart. Det så slik ut i partiet, da svart raskt fikk fordel og brøt gjennom på kongefløyen. Etter 33 trekk ga van Foreest opp, da han ender mye materiell under.

Carlsen vant altså med svart, og det gjorde også GM Liren Ding (CHN 2813) mot GM Samuel Shankland (UAS 2725) i rundens eneste andre vinstparti. Dette betyr at svart står bak 9 av de 11 vinstpartiene så langt, en uvanlig stor andel. Liren Dings helpoeng betyr at han nå rykker opp til nummer 3 på den uoffisielle verdensrankingen Chess2700 etter å ha passert Mamedyarov. Dette er første gang noensinne at en kineser er på topp-3 i verden.

Fra femte runde
Fra femte runde
(Foto: Alina l’Ami)

Etter fem av totalt tretten runder leder GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2763) og GM Liren Ding (CHN 2813) med 3½ poeng. Deretter følger Carlsen, GM Anish Giri (NED 2783), GM Viswanathan Anand (IND 2773) og GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2695) med 3 poeng.

I Tata Steel Challengers var det tre vinstpartier denne runden, alle til svart (!).
GM Vladislav Kovalev (BLR 2687) og GM Anton Korobov (UKR 2699) er i tet med 3½ poeng, mens GM Andrey Esipenko (RUS 2584), GM Maksim Chigaev (RUS 2604), GM Erwin l’Ami (NED 2643), GM Parham Maghsoodloo (IRI 2679) og GM Evgeny Bareev (CAN 2650) alle har 3 poeng.

Spillerne har fri torsdag, så sjette runde starter fredag kl. 13.30. Da har Carlsen hvit mot andrerangerte GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2817), som bare har spilt remiser så langt.

Se også omtale av femte runde hos Sjakkfantomet, Aftenposten, NRK, TV 2 og ChessBase.