BERGENSJAKK

VM i lyn- og hurtigsjakk 2018 til Russland

Fra premieutdelingen etter VM i lynsjakk- og hurtigsjakk 2017
Fra premieutdelingen etter VM i lynsjakk- og hurtigsjakk 2017
(Foto: FIDE)

FIDEVerdenssjakkforbundet FIDE meldte i går at årets VM i lynsjakk og hurtigsjakk spilles i russiske St. Petersburg. Mesterskapet var opprinnelig tildelt Saudi-Arabia, men disse mistet arrangementet da de ikke kunne garantere innreisetillatelse for alle spillere. Dette så vi i fjorårets mesterskap i Saudi-Arabia, da bl.a. deltakere fra Israel måtte stå over.
Innreisetillatelse skal ikke være noe problem i Russland, men ukrainske GM Pavel Eljanov har likevel varslet boikott grunnet den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina.

Mesterskapet spilles fra 25. til 31. desember 2018. Det blir både åpen klasse og kvinneklasse.
Hurtigsjakken spilles over 15 runder fra 26. til 28. desember, mens lynsjakken har 21 runder fra 29. til 30. desember.

GM Magnus Carlsen er regjerende verdensmester i lynsjakk, mens GM Viswanathan Anand gikk til topps i hurtigsjakken. Kvinneklassene ble vunnet av kinesiske GM Wenjun Ju (hurtigsjakk) og georgiske GM Nana Dzagnidze (lynsjakk).

Carlsen har bekreftet sin deltakelse også i årets mesterskap, og han vil trolig få selskap av minst en annen norsk spiller.
Disse mesterskapene er ikke åpne for alle. For å delta må man ha rating på minst 2500 (langsjakk, hurtigsjakk eller lynsjakk) eller være regjerende nasjonal mester. Kvinneklassen har en tilsvarende ratinggrense på 2200.

Norges Sjakkforbund er godt fornøyd med at mesterskapet ble flyttet slik at alle kvalifiserte kan delta. Les mer om dette hos Sjakk.no.