BERGENSJAKK

Carlsen vant omspillet og er fortsatt verdensmester

Carlsen forsvarte VM-tittelen
Carlsen forsvarte VM-tittelen for tredje gang
(Foto: World Chess)

Carlsen - Caruana 2018I omspillet i VM-matchen var det ingen tvil.
GM Magnus Carlsen var knusende overlegen i hurtigsjakken mot GM Fabiano Caruana (USA) og vant 3-0.

Carlsen med hvit spilte Engelsk åpning i det første partiet, og fikk snart en svært lovende stilling. I overgangen til sluttspillet valgte han feil plan og måtte nøye seg med et fordelaktig tårnsluttspill som trolig er remis ved korrekt spill. Her klarte ikke Caruana å finne alle de beste trekkene, mens Carlsen viste god teknikk og vant første omspillparti.

Carlsen var overlegen i omspillet
Carlsen var overlegen i omspillet
(Foto: FIDE)

I det andre partiet trengte Caruana en seier med hvit, og han kom best ut av åpningen som igjen var Sveshnikov-Siciliansk. I midtspillet viste derimot Carlsen seg klart sterkest og han overtok snart initiativet. Etter et sterkt offisersoffer fikk han avgjørende angrep mot hvits urokerte konge. Caruana ga opp etter det elegante 28…Kh7! fra Carlsen.

Med hvit i tredje parti trengte Carlsen bare remis, og han spilte derfor 1.e4 som tillater Russisk åpning fra svart. Ikke uventet spilte utfordreren istedet Siciliansk, og etter mange slagvekslinger endte spillerne i et ganske likt sluttspill. Siden Caruana ikke kunne ta remis slet han med å finne en plan. Dermed ble hvits fribønder på dronningfløyen avgjørende og utklassingen var et faktum.

Les mer om Carlsens triumf hos Aftenposten (1|2|3|4), Dagbladet (1|2|3), NRK (1|2|3|4), TV2, VG (1|2|3|4), Chess24, ChessBase, Chess.com, Sjakk.no og TWIC.