BERGENSJAKK

Carlsen – Caruana – parti 6

Før sjette parti av VM-matchen
Før sjette parti av VM-matchen
(Foto: World Chess)

Carlsen - Caruana 2018GM Magnus Carlsen var i trøbbel mot GM Fabiano Caruana (USA) i sjette parti av VM-matchen, men berget remis etter et langt og svært interessant sluttspill.

Carlsen med hvit åpnet med 1.e4 for første gang i matchen og Caruana svarte som forventet med Russisk åpning. Spillerne kom inn i en svært original variant med en mengde springertrekk, men da begge var kjent med teorien endte man etter 15 trekk i et svært likt dronningløst midtspill. Carlsen er normalt sterk i slike stillinger, men her ble han langsomt men sikkert utspilt av Caruana.

...hvor Caruana ikke var langt unna å ta ledelsen
…hvor Caruana ikke var langt unna å ta ledelsen
(Foto: World Chess)

I trekk 44 valgte en presset Carlsen å ofre offiser i sluttspillet, noe han mente var den beste remissjansen. Dette viste seg å holde stikk, da hvit etter nøyaktig spill fikk satt opp en festning med kongen helt nede på h7. Her var det ingen vinst for Caruana inntil Carlsen feilet i trekk 67 med det svært naturlige Kg6??.

Som Sesse demonstrerte hadde svart nå forsert vinst med 67…Lg5 68.Lc4 Lh4!! som fører til en dødelig trekktvang. Caruana fant det første av disse trekkene, men etter 68…Sf3? returnerte Carlsen med kongen til h7 og var reddet. Utfordreren fikk aldri flere sjanser og tilbød remis i trekk 80 etter 6½ timers spill.

Stillingen er nå 3-3 etter seks remiser. I flertallet av disse partiene er det svart som har hatt de beste sjansene.

Spillerne har fri lørdag, og syvende parti starter søndag kl. 16.00 norsk tid. Carlsen har da hvit igjen, noe som paradoksalt nok kan virke som en ulempe i denne matchen.

Les mer om sjette runde av VM-matchen hos Matt & Patt, Sjakkfantomet, Aftenposten, Dagbladet, NRK, TV 2, VG, Chess24, ChessBase, Chess.com og TWIC.