BERGENSJAKK

Carlsen – Caruana – parti 5

Carlsen og Caruana på pressekonferanse med Daniel King
Carlsen og Caruana på pressekonferanse med Daniel King etter femte runde
(Foto: World Chess)

Carlsen - Caruana 2018Det ble et svært spennende og skarpt parti i femte runde av VM-matchen mellom GM Magnus Carlsen og GM Fabiano Caruana (USA), men også denne gang endte det med poengdeling.

For tredje gang gikk spillerne inn i Rossolimo-varianten i Sicliansk, men Caruana med hvit overrasket tidlig med bondeofferet 6.b4!? Carlsen så ut til å være godt forberedt, og fant de riktige trekkene gjennom et minefelt av en åpning.
Etter dronningbytte i trekk 15 roet partiet seg ned, og Carlsen så på dette tidspunkt ut som den eneste med vinstsjanser. Caruana klarte til slutt å få ut brikkene på dronningfløyen, men Carlsen endte opp med et ekstra bonde i sluttspillet. Likevel var det ingen vinstsjanser siden svarts konge sto svært utsatt til midt på brettet. Da Carlsen evakuerte kongen tilbake til kongefløyen kunne Caruana vinne tilbake bonden og spillerne tok straks remis etter 34 trekk.

Carlsen hadde aldri problemer i femte matchparti
Carlsen hadde aldri problemer i femte matchparti
(Foto: World Chess)

Stillingen er nå 2½-2½ etter fem remiser. Det gjenstår nå syv partier med lagsjakk før spillerne eventuelt må ut i hurtigsjakk og lynsjakk.

Sjette matchparti spilles i dag kl. 16.00 med Carlsen som hvit. Han har også hvit i syvende parti.
Partiet kan følges hos arrangøren og bl.a. hos Chess24, ChessBomb, lichess og Sesse.

NRK sender på NRK1 fra kl. 15.45 med overgang til NRK2 kl. 18.50. Sendingen kan også følges på NRKs nettsider og i DAB-kanalen NRK Sport. IM Torstein Bae er NRKs hovedkommentatorer.

VGTV har studiosending fra Oslo med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, GM Simen Agdestein og Hans Olav Lahlum. Sendestart er kl. 15.15. Lahlum var fraværende torsdag grunnet innspilling av Nytt på nytt som kommer på NRK1 i kveld kl. 20.55.

Les mer om femte runde av VM-matchen hos Matt & Patt, Sjakkfantomet, Aftenposten, Dagbladet, NRK (1|2), TV 2, VG, Chess24, ChessBase, Chess.com og TWIC.