BERGENSJAKK

Carlsen – Caruana – parti 4

Også fjerde VM-parti endte remis
Også fjerde VM-parti endte remis
(Foto: World Chess)

Carlsen - Caruana 2018Også fjerde parti av VM-matchen mellom GM Magnus Carlsen og GM Fabiano Caruana (USA) endte remis. Med sine 3 timer og 34 trekk var dette matchens korteste parti så langt.

Carlsen valgte Engelsk åpning med 1.c4 og stillingen ble snart en Siciliansk Drage i forhånd, hvor Carlsen spilte svartåpningen Siciliansk med et ekstra tempo.
Eneste mulighet for hvit til å få til noe så ut til å være bruddet b4-b5 på dronningfløyen. Da Carlsen ikke spilte dette i trekk 15 var det senere vanskelig å finne noen aktiv plan. Dronningene ble byttet i trekk 19, men sluttspillet med to tårn og to løpere til hver ga absolutt ingen vinstsjanser. Etter 34 trekk tilbød Carlsen remis, noe som umiddelbart ble akseptert av Caruana.

En tredjedel av matchen er nå spilt, og stillingen er 2-2 etter 4 remier. Det mest oppsiktsvekkende så langt er at svart ikke har hatt noen åpningsproblemer og var nærmest seier i de to første partiene.

Spillerne har nå en ny fridag og femte parti spilles torsdag kl. 16.00 med Caruana som hvit.

I løpet av tirdagen ble det offentliggjort en video fra Caruanas treningsleir før VM-matchen. Denne viste seg å inneholde bilder av en dataskjerm med ChessBase, hvor flere åpningsvarianter var listet opp med navn. Videoen ble slettet etter kort tid, men det finnes tydeligvis kopier. Bildene viste at Caruana planlegger Russisk mot 1.e4 og Avslått Dronninggambit etter 1.d4. Det kan være en klar ulempe for utfordreren at slike hemmeligheter er lekket ut.

Les mer om fjerde VM-parti og Caruana-videoen hos Matt & Patt, Sjakkfantomet, Aftenposten (1|2), Dagbladet (1|2), NRK (1|2|3), TV 2, VG, Chess24, ChessBase, Chess.com og TWIC.