BERGENSJAKK

Hønefoss Sjakklubb fyller 100 år

Vi har mottatt følgende pressemelding fra Øystein Brekke i anledning Hønefoss Sjakklubbs 100-års jubileum:


Hønefoss Sjakklubbs jubileumsbok
Hønefoss Sjakklubbs jubileumsbok

Hønefoss SjakklubbHønefoss Sjakklubb runder hundre år fredag 17. august og feirer dagen med både utgivelsen av en jubileumsbok, hurtigsjakkmatch mot Buskerud kretslag og jubileumsmiddag på kvelden.

Med navnet Hønefoss Schakklub ble klubben stiftet i et møte på Jernbanehotellet 17. august 1918. Hotellet skiftet senere navn til Grand Hotel, og i de samme lokalene holdes nå jubileumsmiddagen nøyaktig hundre år etter, med en naturlig start klokka 1918.

Klubbens jubileumsbok, forfattet av Øystein Brekke, kommer fersk fra trykkeriet på formiddagen og lanseres i en åpen pressekonferanse på Ringerike bibliotek klokka 12.

En både høytidelig og uhøydelig jubileumsmatch i hurtigsjakk mellom «Hønefoss All star team» (med også flere tidligere medlemmer på plass) og et Buskerud kretslag blir spilt på Kuben kjøpesenter i Hønefoss klokka 1730.

Hønefoss Sjakklubb har hatt og har mange spennende profiler blant medlemmene gjennom tidene, og en rekke av dem vil delta i ulike roller på jubileumsdagen.

Karsten Hansen i jubileumsåret, klar for spill mot en annen av klubbens veteraner, Arve Frydenlund.
Karsten Hansen i jubileumsåret, klar for spill mot en annen av klubbens veteraner, Arve Frydenlund
(Foto: Øystein Brekke)
Klubbens aktive medlem Karsten Hansen fyller 93 år i september og er kanskje Norges eldste turneringsspiller. Han ble medlem første gang i 1947 og var klubbmester i 1952. Karsten opplevde en dramatisk historie som ung motstandsmann under krigen, da gruppen hans ble avslørt og han 18 år gammel ble satt i dødscelle på Akershus festning og fikk salmebok av presten.

Hønefoss Sjakklubb holder et godt sportslig nivå og har nå spilt i 1.divisjon i Østlandsserien i elleve sesonger på rad, inkludert en kvalifiseringskamp til den nasjonale eliteserien. Blant de fremste spillerne er ungdommene Vegar Koi Gandrud (26), som nå hører hjemme i eliteklassen i Norge, og årets klubbmester Kjell Håkon Lien (20) fra Tyristrand.

Klubbens to æresmedlemmer er Morten Røine (83) som gjennom drøyt 40 år har hatt alle tillitsverv i klubben og selv ble klubbmester i 1978 og Arnbjørn Dyrdal (59) som blant annet er klubbmester tolv ganger og var formann i ni år fra 1984 til 93.