BERGENSJAKK

Tata Steel Chess Tournament 2018 – 11. runde

Tata Steel Chess

Carlsen mot Mamedyarov
Carlsen mot Mamedyarov
(Foto: Alina l’Ami)

GM Magnus Carlsen (2834) spilte en solid remis med svart mot GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2804) i ellevte runde av Tata Steel Chess Tournament. Hvit fikk en liten fordel i en velkjent variant av Nimzo-Indisk, men Carlsen hadde aldri problemer med å holde balansen. Etter 38 trekk gjensto bare et fastlåst bondesluttspill.

GM Anish Giri (NED 2752) var under press med svart mot GM Fabiano Caruana (USA 2811), men klarte å forsvare seg til et viktig halvpoeng som gir fortsatt delt ledelse.
GM Vladimir Kramnik (RUS 2787) var på fjerdeplass før denne runden, men etter tap mot GM Sergey Karjakin (RUS 2753) måtte han se GM Viswanathan Anand (IND 2767) gå forbi og overta rollen som førsteutfordrer til de tre i teten. Anand vant i denne runden mot GM Yifan Hou (CHN 2680), som har hatt en svært svak turnering.
Det ble også helpoeng til GM Wesley So (USA 2792), som vant et langt sluttspill mot GM Gawain Jones (ENG 2640).

Giri måtte jobbe for halvpoenget mot Caruana
Giri måtte jobbe for halvpoenget mot Caruana
(Foto: Alina l’Ami)

To runder før slutt er det delt ledelse i Tata Steel Masters, hvor Carlsen, Giri og Mamedyarov alle har 7½ poeng av 11. Deretter følger Anand med 7 poeng, mens Karjakin, Kramnik og So alle har 6½. Ved poenglikhet om førsteplassen spilles det stikkamp, noe som vil være en fordel for Carlsen som alltid vinner disse.

I Tata Steel Challengers spilte GM Aryan Tari (2599) et bra svartparti mot GM Bassem Amin (EGY 2693). Tari sto muligens litt bedre i midtspillet, men avviklet til et sluttspill som snart ble remis.
Også i ellevte runde var det mange remiser i Challengers, og GM Anton Korobov (UKR 2652) og GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2718) har fortsatt en klar ledelse med sine 7½ poeng. GM Jorden van Foreest (NED 2629) på 6½ er nærmeste utfordrer, mens det er 4 spillere med 6 poeng.
Tari har 5 poeng på delt 8-11. plass, og er omtrent på forventet score.

Tolvte og nest siste runde spilles lørdag kl. 13.30. Da har Carlsen hvit mot GM Maxim Matlakov (RUS 2718), Giri hvit mot GM Baskaran Adhiban (IND 2655) og Mamadyarov svart mot Jones. Alle tre må sies å ha gode vinstsjanser i denne runden.
Også Tari vil trolig spille på vinst, med hvit mot GM Dronavalli Harika (IND 2497).
Direktesendte partier kan følges hos arrangøren og bl.a. ChessBomb (Masters | Challengers), Chessdom og Chess24 (Masters | Challengers).
TV 2 sender direkte på TV 2 Sportskanalen med GM Jon Ludvig Hammer, GM Kjetil A. Lie og Hans Olav Lahlum som kommentatorer.

Se også omtale av Tata Steel Chess hos Matt & Patt, Aftenposten, ChessBase og Chess.com.