Sjakkhistorisk forum
stiftes under NM i Oslo!
Av Øystein Brekke
Etter planen kommer ”Sjakkhistorisk forum” til å bli stiftet under Landsturneringen i Oslo i sommer. Nærmere bestemt inviterer vi til dette på kvelden torsdag 7. juli i Njårdhallen i Oslo, for dem som står over å spille 960-sjakk, også kjent som ”Fischer random”, som da står på NM-programmet.
Stiftelsesmøtet må selvfølgelig selv bestemme rammene for et Sjakkhistorisk forum. Fra min side som initiativtaker er det et naturlig lite skritt for å knytte sjakkhistorisk interesserte mennesker i Norge (og eventuelt noen utenfor) noe nærmere sammen. Den spontane responsen var ganske stor da jeg sendte ut en epost om ideen til en gruppe mennesker noen få dager før årsmøtet vårt i Norges Fjernsjakkforbund i Drammen 29. mai.
For en som selv har hatt norsk sjakkhistorie som hobby gjennom over 35 år allerede(!), har det vært trivelig å få flere mer eller mindre kolleger på dette området. Den eneste faste kollegaen min i emnet norsk sjakkhistorie, har i alle disse årene vært vår egen Roald Berthelsen, som til gjengjeld har bodd i Stockholms-området i over 40 år! Roald (71, utrolig nok!) er den store granskeren og spesialisten på norsk postsjakkhistorie, og har gjennom årene bidratt med mange verdifulle artikler her i Postsjakk og Fjernsjakk. Men en postsjakk-jubileumsbok har det ikke blitt til for noen av oss, og blir det vel neppe.
Som kjent har Karl Petter Jernberg og Per Lea i en årrekke utforsket informasjon om fødsels- og dødsdatoer for medlemmer i vårt gamle postsjakkforbund fra 1945. De kom endelig med i dette forbundets ”Dokumentasjonskomité” der det ellers har skjedd svært lite i alle fall i de drøyt 20 årene som undertegnede har vært der.
Grundig problemsjakkbok
Det eneste området av norsk sjakk-kultur som foreløpig finnes godt og samlet dokumentert, er problemsjakken, takket være Espen Backe og hans store og grundige bok fra 2007: ”Caissas trollbundne – Problemsjakk i Norge gjennom tidene”.
Det andre spesialområdet som har blitt nær fullstendig dokumentert, er deltagere i Norges Sjakkforbunds landsturneringer gjennom tidene. Superveteran Aage Mella har gjort en imponerende standhaftig gravejobb siden han midt på 80-tallet ble spurt om han kunne ”holde orden på dette”, den gang vi i NSF skulle starte med diplomer for 10, 15, 20 osv gangers deltagelser i Landsturneringen (NM).
Lokalt har det gjennom tidene vært en del interesse for historien til egen sjakklubb eller krets, og fra 1930- til 70-tallet utkom det en del slike lokale jubileumsberetninger av stor verdi for ettertida. I nyere tid har det kanskje virket som om folk mer eller mindre har gitt opp, fordi stifterne selv er døde og manglene i tilgjengelig materiale er så stor. Noen har likevel tatt tak i jobben og gjort deler av den. Størst og best av vår nyere lokale sjakkhistorie er antagelig Thor Geir Harestads innholdsrike og bilderike beretning til 50-årsjubileet for Rogaland Sjakkrets i 2004. Av enda eldre historie gjorde Arild Westhagen i Drammens Schakklub en god jobb med en 100-årsberetning til jubileet i 2004, selv om den bare kom til å dekke de viktige første 40 årene. Dessverre avdøde Arild Ernstsen gjorde et fremragende arbeid med å beskrive alle de første årene til Tromsø Sjakklubb, som ligger på nett er printet derfra for sikkerhets skyld...
Under Norsk Sjakkfestival på Fagernes i påsken i år hadde vi sjakkhistoriske foredrag av både Nikolas Mellem, Morten Lilleøren og meg selv på programmet, og i neste års festival på Fagernes vil jeg videreutvikle dette med flere foredrag og mer til under ”sjakkhistoriske dager” fra lørdag 29. april.
De viktigste kildene?
Helt sentralt i det sjakkhistoriske arbeidet ligger selvfølgelig spørsmålet om kilder. Dette er et område der alle sjakkvenner på en eller annen måte kan bidra til å hindre at fortida tørker inn. Viktige kilder er sjakkspillerne selv, eller familien til avdøde sjakkspillere. Spørsmål 1: Hva finnes av gode eller brukbare originalfotografier, enten tatt i sjakksammenheng eller utenom? Også gode utklipp fra aviser og blader kan være verdifulle. Og hva finnes av oppbevarte partier? (Du kaster ikke generelt dine egne noteringsskjemaer, håper jeg!) En ekstra godbit er i mange tilfeller klubbaviser, mens også både gamle brev, medlemslister, resultatlister, programhefter, plakater og annet kan være verdifullt stoff å ta vare på.
Derimot er ikke et gammelt nummer av Norsk Sjakkblad eller Postsjakk eller andre nasjonale blader en like viktig kilde som det gjelder å redde, for dette er tross alt materiale som i prinsippet allerede finnes tilgjengelig for alle.
For egen del er jeg nå i ferd med å skrive ferdig den faktisk første 100-års jubileumsboka til en norsk sjakklubb: Schakklubben av 1911. Dernest er jeg visst i ferd med å bli engasjert til å skrive 100-års jubileumsbok også for Norges Sjakkforbund. Spennende tider.
Og det er viktig å understreke at Sjakkhistorisk forum ikke skal være bare en liten lukket gruppe av ”forskere”, men en åpen gruppe av interesserte, der det også er mulig å bare være tilhører.