Berge Østenstad
Foto: Jan S. Berglund
Et intervju med Berge Østenstad
av Hans Olav Lahlum ( hanso.lahlum@c2i.net ).

10.02.2003
Berge Østenstad
Foto: Øystein Brekke  

Pekere:
Sjakkbegreper
Hans Olav Lahlum
Bilder

Norske sjakknyheter
Norges Sjakkforbund

Antall lesere:
Teller

Laget av
Eirik T. Gullaksen
      
Norges (forhåpentligvis) sjette GM, IM Berge Østenstad, snakker ut om bl.a. GM-nappet i Göteborg, videre mål etter GM-tittelen, treningsmetoder, betenkningstider, landsturneringer, (andre) norske GM-er og Magnus Carlsen - eksklusivt for Bergens Schakklubs hjemmeside!


IM Berge Østenstad
Klubb: Asker SK
Født: 15.09.1964
FIDE-ELO: 2443 (sjetteplass på verdenssjakkforbundet FIDEs liste over aktive norske spillere av 01.01.2003)
Norsk rating: 2492 (delt fjerdeplass på Norges Sjakkforbunds liste over aktive norske spillere per januar 2003)
Norske sjakkmeritter: Juniornorgesmester 1983 og Norgesmester for klubblag 1989, 2001 og 2002. Individuell Norgesmester 1984, 1990, 1994, 1997 og 1999, med prestasjoner over 2600 i 1994 og 1999. Har spilt i NMs eliteklasse samtlige år fra 1984 til 2002, unntatt 1986 og 1992.
Øvrige sjakkmeritter:En serie sterke internasjonale resultater fra begynnelsen av 1980-tallet til i dag, bl.a. med ratingprestasjoner over 2600 på Gausdal 1990, Biel 1990, EM for Lag 1992 og i Göteborg 2003.
Aktuell fordi: Blir trolig Norges sjette GM, etter at han for to uker siden tok sitt forhåpentligvis tredje GM-napp under Excelsior Cup i Göteborg, hvor han kom på delt førsteplass med 6.5/9.


Introduksjonsfraser

Hans Olav: På vegne at Sjakk-Norge generelt og Eirik T. Gullaksens hjemmeside spesielt: Gratulerer med GM-tittelen!

Berge: Tusen takk til deg og alle for det, men jeg synes det har gått litt for langt med å utnevne meg til GM allerede. Jeg er fortsatt avhengig av at resultatet fra Biel i 1990 blir godkjent og at øvrige formaliteter går i orden, og det vet man aldri med FIDE. Jeg postet søknad og attester til NSF i dag og håper selvsagt det ordner seg, men feirer fortsatt resultatet mer som et GM-napp og en god turnering enn som noen GM-tittel.

((Under den store sommersjakkfestivalen i Biel 1990 lå Berge over kravene til GM-napp etter både runde ni og ti, og kunne sikret GM-napp ved å trekke seg fra turneringen eller ved ikke å møte opp til siste runde. Berge vurderte imidlertid aldri en slik "usportslig" løsning, og mistet nappet etter å ha tapt i runde elleve. FIDE har senere erkjent denne svakheten i tittelreglementet, og godtar nå også tittelnapp basert på runde 1-9 eller 1-10 fra turneringer med 11 runder. Berges to øvrige GM-napp er udiskutable, og han har oppfylt GM-tittelens ratingkrav på 2500 på en offisiell liste. Den lille tvil som gjenstår om Berges GM-tittel, er knyttet til om verdenssjakkforbundet FIDE vil akseptere prinsippet med å stryke siste runde brukt for hans Biel-resultat fra 1990. Prinsippet med å kunne stryke partier spilt etter runde ni i forbindelse med GM-napp virker imidlertid være allment akseptert også for bruk ved tilbakevirkende kraft, bl.a. ble dette akseptert da danske Carsten Høi fikk sin GM-tittel. En høyt oppsatt kilde innen FIDE anser det derfor for "sikkert" at Østenstads napp fra Biel blir akseptert, og tror tittelen hans kan bli ansett som så opplagt at "Presidential Board" i FIDE tildeler den uten å la saken gå til formell behandling på høstens FIDE-kongress. Undertegnede regner det etter dette for over 99% sikkert at Berges GM-tittel blir godkjent i løpet av 2003 på bakgrunn av hans nåværende resultater. HOL))

Hans Olav: Har det blitt mange gratulasjoner fra sjakk-Norge etter GM-nappet?

Berge: Jeg fikk blomster under seriesjakkrundene sist helg, og det er kommet mange hyggelige hilsener. Slik var det ikke i 1990. Tidene har nok endret seg litt, delvis er det enklere for folk å følge med via internett, og delvis går det så mye raskere å sende en hilsen med email... Jeg setter selvsagt stor pris på alle hilsener fra fjern og nær, men synes altså dette med å utrope meg til GM har tatt av litt.

Om "sjakktrollmannen" Berge Østenstad, hans liv og sjakk....

Hans Olav: Jeg har visstnok kalt deg for "en sky og mystisk liten sjakktrollmann" - er du det?

Berge: Det var helt greit da du skrev det i en positiv ramme i det NM-portrettet. Det var ikke automatisk like greit når Nettavisen gjenga det sakset ut av sin sammenheng og uten kildehenvisning.... Når det gjelder intervjuer er jeg helt på linje med Magnus Carlsen - stiller gjerne opp til seriøse intervjuer med deg og andre sjakkvenner, men ringer ikke etter tabloidjournalister og har ikke noe imot at TV-kanaler ikke ringer meg.... Jeg oppfatter ikke meg selv som spesielt sky eller mystisk, men det kan være at noen har oppfattet meg litt slik bl.a. fordi jeg ikke har spilt så mye de siste årene.

Hans Olav: Og fordi du så plutselig kommer tilbake og vinner NM eller tar GM-napp.... Det har blitt mange slike "trylleslag" etter hvert?

Berge: Joda, noen "blaff" har det jo blitt. Men antallet partier med full tid er jo heller ikke det eneste målet på sjakklig aktivitet. Det har delvis vært slik at arbeidssituasjonen ikke har gitt meg så god mulighet til å spille, men delvis har det også vært et bevisst valg ikke å spille for mye. Jeg foretrekker å konsentrere meg om noen få viktige og seriøse turneringer, og da ha mulighet til å forberede meg på forhånd og til å analysere partiene etterpå....

Hans Olav: Finnes det noen Berge Østenstadsk sjakkfilosofi?

Berge: Hvis du finner noe mystisk der, må det være at jeg har variert ganske mye og spilt mye forskjellig i årenes løp.... De siste årene har jeg primært spilt fornuftig og solid posisjonell sjakk. Det har vel omsider gått opp for meg hvor mange partier jeg tidligere har rotet vekk på å spille med løst sikkerhetsnett, med tilhørende bukker og irrasjonelle posisjonelle avgjørelser. Tror faktisk Gausel kan ha vært et lite forbilde for meg der, han har gjort det imponerende bra med sin solide og pragmatiske stil.

Hans Olav: Hva gjør Berge Østenstad når han arbeider med sjakk mellom turneringer?

Berge: Åpningsteori er det viktigste og mest konkret nyttige, men samtidig også det man blir lettest lei av.... Nest etter åpningene bruker jeg mest tid på å analysere egne partier, det er på alle nivåer den beste metoden for å kartlegge sine feil og kvitte seg med dem. Og så spiller jeg en del lynsjakk, både "live" og på ICC. Mengden med sjakktrening går veldig i perioder: I dårlige perioder er aktiviteten nær 0, i forkant av en viktig turnering kan det variere mellom 5-15 timer per uke. De siste månedene har det vært mer, men det har vært en satsningsperiode. Ellers leser jeg tidsskriftet New In Chess og følger med stort sett daglig på internett, særlig på Eirik T. Gullaksens hjemmeside! Finner stort sett alt jeg trenger der, det er meget sjelden jeg følger f.eks. liveoverføringer av partier på internett.

Hans Olav: Du var tidlig ute med computerhjelp?

Berge: Jeg jobber jo med computere, og har også brukt dem til sjakk siden tidlig 1990-tall, ja. Men ellers er det der av ny dato, NM på Gausdal i 1999 var faktisk den første gangen jeg brukte en bærbar computer under en sjakkturnering. Før det hadde jeg nærmest som prinsipp ikke å forberede meg i det hele tatt under turneringer, da jeg vant NM i Drammen 1994 var det fortsatt uten forberedelser underveis. Jeg forsøkte å fokusere på mitt eget spill, i stedet for å skremme meg selv med hva motstanderne hadde vunnet med før... Jeg varierte i stedet åpningene mine og improviserte mer den gangen, og det gikk overraskende ofte bra. På et tidspunkt måtte jeg allikevel innse at det tross alt var en del poeng å hente på målrettede åpningsforberedelser. På sett og vis ble jeg vel tvunget til det, siden alle andre hadde begynt å utforske meg med computer.

Hans Olav: Hva gjør Berge Østenstad når han ikke spiller sjakk?

Berge: Tja, jeg ba jo om å få dette intervjuet etter at skiskytingen var over på NRK.... Følger mye med på forskjellige typer sport, og går også litt på ski selv. Men sjakken er helt klart min viktigste interesse utenom jobben. Så har jeg altså jobbet som programutvikler i ti år, og har samboer - begge deler tar jo en del tid....

Hans Olav: Det gjør sjakksatsning på ditt nivå også - hvorfor spiller du sjakk?

Berge: Fordi det er spennende, og på grunn av mangfoldigheten. Det er fascinerende at man kan spilles tusenvis av interessante partier uten å få to som er like. Hvert nytt parti, hver sin historie - hver sine mysterier om du vil.... Og så er jeg vel et konkurransemenneske, som var nærmest dømt til å satse på det som gikk best. Jeg har konkurrert i orientering, bordtennis og langrenn også, men sjakken ble raskt den jeg konsentrerte meg om.

Hans Olav: Litt arvelig belastning kan kanskje også ha spilt inn?

Berge: Det kan den nok, det med konkurranse og spill er noe som ligger i familien særlig på farssiden. Min farfar Georg Christiansen var en sterk sjakkspiller, men jeg har dessverre ingen minner av ham - han døde da jeg bare var to år. Jeg begynte på skolesjakk i tredje klasse, men fikk selvsagt en del sjakk gratis hjemme fordi min far, Rolf Christiansen, spilte aktivt i Asker SK. Han var en spiller på 1700-1800 i mange år, og stiller fortsatt opp i NMs seniorklasse av og til.... Men han spilte lite utenom klubben på den tiden, så på turneringene dro jeg helst alene.

Om veien fra den første skolesjakk til det siste GM-napp........

Hans Olav: La oss oppdatere leserne litt mer om din tidligere sjakkarriere. Du begynte med skolesjakk i tredje klasse og blir nå trolig GM som 38-åring. Hva skjedde i mellomtiden?

Berge: Det gikk fremover fra tredje klasse, men fart i sakene ble det først da jeg som 13-åring begynte i Asker SK i 1977. På slutten av 1970-tallet var jeg blant de beste norske i aldersklassen min, vant bl.a.15-16 års klassen i NM i skolesjakk i 1979. Siden gikk det mer jevnt fremover til gjennombruddsåret 1983, da jeg ble juniornorgesmester og passerte 2300. Vant overraskende min første eliteklasse alt året etter, i mitt siste juniorår. Så tok jeg mitt første IM-napp i soneturneringen 1985, og fullførte tittelen i 1987.

Jeg var ferdig utdannet ved universitet i Oslo i 1988, var siden først sivilarbeider i 16 måneder og så sjakkspiller i halvannet år. Dette var nok trolig det tidspunktet i min karriere da jeg var best, snek meg altså som snarest opp på 2500 i FIDE-ELO i 1991. Tok mitt første GM-napp på Gausdal i 1990, og altså forhåpentligvis det andre i Biel 1990.... Jeg gjorde en del andre sterke resultater også på den tiden, vant NM igjen i Brønnøysund 1990 og manglet bare en GM til blant motstanderne på å få GM-napp i lag-EM 1992.

Hans Olav: Men så....?

Berge: ...så begynte jeg i en krevende heltidsjobb i 1992! Det førte ikke til noen umiddelbar sjakkrise, men over tid tok jeg et steg tilbake - og med unntak for NM i 1994 gjorde jeg noen år ikke lenger prestasjoner nær et GM-nivå.

Hans Olav: Og da du ble Norgesmester for fjerde gang i 1997, var det uten GM-er til stede, GM-nappet ditt var blitt foreldet og du selv spilte uhyre lite internasjonalt. Var du på den tiden i ferd med å oppgi håpet om å bli GM?

Berge: Ja, jeg hadde gitt opp litt de ambisjonene - i hvert fall til NM på Gausdal i 1999 viste at jeg fortsatt hadde kapasitet for 2600-prestasjoner.

Hans Olav: Men så ga FIDE amnesti for alle foreldede tittelnapp, og lempet litt på reglene slik at turneringen din fra Biel i 1990 havnet innenfor nye krav til GM-napp.... Spilte det noen rolle for din nye satsning etter NM i 1999?

Berge: Ja, definitivt gjorde det det, selv om aktiviteten min ikke økte så voldsomt på kort sikt. Det ble langt mer motiverende å planlegge starter i internasjonale turneringer når et GM-napp der kanskje kunne rekke til tittelen.

Hans Olav: Du gjorde ditt internasjonale Gausdal come-back i april i fjor, og startet svært bra, men nappet glapp med en fordelaktig stilling i siste runde... Var det en tung nedtur?

Berge: Jeg kollapset i siste runde, men forøvrig var Gausdal Classics min beste turnering på tre år, og jeg var ikke skuffet! Jeg fikk bevist for meg selv at det var mulig å ta et nytt GM-napp hvis jeg fikk det til å klaffe, og spilte bedre partier enn på lenge. Så jeg tok det som en inspirasjon til videre forsøk. Man gjør så godt man kan, men det er mange forhold man ikke har kontroll over og jeg foretrekker å se statistisk på det: Det å ikke vinne et slikt sisterundeparti svarer kanskje til å få en treer med terningen, mens man egentlig trenger en femmer eller sekser.

Hans Olav: Din oppladning til GM-turneringen i Göteborg besto senere av en helgeturnering i OSS og av tre Østlandsseriekamper. I en av seriekampene skjedde det du selv omtaler som "det dårligste trekket jeg noensinne har gjort i et seriøst parti". Hvordan virket det?

Berge: Jeg fikk altså en skikkelig kalddusj mot SOSS i Østlandsserien, da jeg bukket offiser i ETT trekk i en vunnet stilling mot Bjarte Leer-Salvesen. Men i ettertid tror jeg det virket positivt i forhold til Göteborgturneringen: Jeg fikk en sterk påminnelse om hvor viktig det er å holde konsentrasjonen oppe hele partiet - de bukkene der koster så fryktelig mye.... ELO-turneringen til OSS var bare ment som spilletrening før alvoret startet, og fungerte i så måte fint, selv om spillet mitt der var dårlige greier.

((Berge vant øverste gruppe i OSS ELO-turnering med 4.0/5! HOL))

Berge: Så forberedelsene virket etter planen, selv om det trekket mot Bjarte var alt annet enn planlagt....

Om GM-nappet, planleggingen av det og livet videre....

Hans Olav: Og så klaffet altså alt i Göteborg forleden uke. "God planøkonomi?" har jeg skrevet som stikkord om din turnering der. I hvor stor grad var det sjakkplanleggeren Berge Østenstad som tok GM-napp?

Berge: Jeg planla ikke å ta GM-napp før turneringen. Med rating på 2440 er den statistiske sjansen for liten! Turneringen ville heller ikke vært mislykket dersom jeg hadde tatt mindre enn 6.5 poeng, 5 poeng eller mer ville vært bra. Forøvrig var målet å få mest mulig sjakklig utbytte og erfaring mot sterke motstandere. Jeg spilte heller ikke på vinst fra starten, jeg bare spilte. Etter fire runder kunne jeg begynne å tenke alvorlig på det.

Men jeg sjekket selvsagt opp en del om spillestil og åpninger hos motstanderne på forhånd, bl.a. ved å spørre deg... Loddtrekningen ble først foretatt umiddelbart før spillestart i Göteborg, men vi spilte ni runder på ni dager med rundestart klokken 15.00. Primært satset jeg derfor på å forberede meg på konkrete åpninger underveis i turneringen, når jeg visste om fargene og turneringssituasjonen. Etter fire runder hadde jeg med god uttelling 3.5/4, og hadde altså vunnet tre av de fire partiene jeg måtte vinne for å kunne ta GM-napp. Da ble planlegging av videre resultater mulig og fornuftig, særlig fordi jeg faktisk var litt småsyk under siste del av turneringen. Jeg spilte på remis mot de tre GM-ene Johannessen, Brynell og Rytchagov, og var så heldig å få det relativt greit. Med hvit mot IM Vasquez i åttende runde hadde jeg tenkt å spille på vinst, men kom så dårlig fra åpningen at jeg raskt måtte omstille meg til å spille for remis. Dermed kokte det ned til at jeg måtte slå Lindberg med sort i siste runde, en problemstilling jeg da var godt forberedt på.

Hans Olav: Så etter å ha vunnet tre partier på de første fire rundene, planla du altså på sett og vis å vinne det fjerde mot Lindberg i siste runde?

Berge: Jeg regnet hele tiden det som den beste muligheten, ja - selv om han da kom vi så langt altså alt hadde tatt GM-napp selv og ledet turneringen alene...... DET var ikke helt med i beregningen, men resultatet ble altså som planlagt allikevel. Et viktig moment var at selv om Lindberg imponerte stort i turneringen, vurderte jeg ham ikke som utpreget solid, og jeg antok dessuten at den åpningsvarianten som oppsto i siste runde ville være gunstig for meg i en "must-win" situasjon.

Hans Olav: Fire seire og fem remiser får man uansett kalle godt program og god gjennomføring når GM-kravet er 6.5/9. Var du noen gang i tapsfare?

Berge: Om jeg sto direkte til tap noen gang skal være usagt, men jeg kom faretruende dårlig ut fra åpningene både mot IM Palo i runde tre og mot IM Vasquez i runde åtte. Klarte heldigvis å nullstille meg etter åpningen etter begge partier, og altså til og med å vende brettet mot Palo.

Hans Olav: Hvordan vurderte du sjansene for et GM-napp før turneringen?

Berge: Før og under turneringen satset jeg selvsagt på GM-napp, og la opp forberedelsene etter et skjema for det. Jeg vurderte imidlertid ikke den objektive sjansen for å lykkes til mer enn kanskje 10%. Det er mye som skal klaffe for å ta et GM-napp, så der blir det litt tilfeldigheter som avgjør. Men nappsjansene kommer etter hvert hvis man klarer å heve spillestyrken, og om man klarer det er ikke tilfeldig - så jeg har forsøkt å sette hovedfokus der. Hvis man skal satse på å bli GM, må man satse på å bli en bedre sjakkspiller, ikke på å få full klaff i første og beste turnering!

Hans Olav: Mange GM-er har blitt mindre aktive og/eller fått en motivasjonskrise når de etter mange års kamp for tittelen har fått den. Frykter du en slik reaksjon nå? Hva blir ditt neste mål?

Berge: Jeg er alt blitt advart om denne faren bl.a. av Leif Erlend, men tror ikke det skal bli et problem i mitt tilfelle. Jeg har jo ikke spilt alt for mye de siste årene, og føler meg motivert i øyeblikket. Synes jeg har tatt et skritt frem igjen sjakklig i det siste, og er spent på å se hvor langt det rekker. I første omgang er jo GM-grensen på 2500 et naturlig mål. Jeg er vel et sted rundt 2470 når resultatet fra Göteborg kommer med.

Om NM...

Hans Olav: Er NM i Fredrikstad også et naturlig mål?

Berge: Ja, jeg skal spille der, og det er selvsagt ett av de videre hovedmålene for 2003. Jeg håper alltid å få vinne et NM-til, men særlig hvis Simen stiller er det jo vanskelig.

Hans Olav: Du spiller i det hele tatt nesten alltid NM - hvorfor det?

Berge: NM er en fin turnering med en enestående posisjon i norsk sjakk, og så blir det jo mer sosialt når man kjenner en del andre deltakere fra tidligere år. Jeg liker mye bedre å spille med en ramme rundt, som man får med mange tilskuere og sjakkutsalg rett rundt hjørnet. Og så er det en god avveksling å spille om et Norgesmesterskap i stedet for et GM-napp.... Det er mer motiverende å spille for en plass på pallen i NM enn for en pengepremie i en utenlandsk open, i hvert fall for meg....

Hans Olav: Etter å ha fulgt arrangementene av Landsturneringene gjennom over 20 år, hva er ditt inntrykk av dem? Noen du husker med spesiell glede?

Berge: Jevnt over synes jeg arrangementene har vært veldig gode, men da har jeg kanskje ikke sett hele sannheten - vi i Eliteklassen får jo sjelden de dårligste spilleforholdene.... Jeg synes NM er mest spennende når man ikke kan bo hjemme, gjerne når man må reise et stykke. Personlig husker kanskje med særlig glede Brønnøysund i 1990, hvis du vil ha ett NM - eller Namsos i 1995, hvis du vil ha ett NM jeg ikke vant...

Hans Olav: Du er blitt en av de eldste i eliteklassen nå, og det er nesten 20 år siden du spilte (og vant) den for første gang. Hva er dine inntrykk om nivået nå og da?

Berge: Norsk toppsjakk er nok inne i en relativt bra periode nå, og oppslutningen fra de beste er bedre nå. På 1980-tallet pågikk et generasjonsskifte i norsk toppsjakk, og det var et problem at mange av de etablerte toppene ikke prioriterte NM. Det spilles nok også bedre sjakk i Eliteklassen nå enn da. Men relativt sett synes jeg ikke fremgangen er så åpenbar som antallet ELO-poeng og internasjonale titler kan tyde på. Avstanden fra Eliteklassen opp til verdenseliten tror jeg ikke er mye mindre enn den var på 1960-70-tallet. Men anført av Magnus Carlsen kommer det flere nye spennende spillere opp nå, så jeg har tro på sterkere Eliteklasser de kommende årene.

Hans Olav: Dette med startvilkårene i eliteklassen for GM-er og/eller andre toppspillere, er et aktuelt tema......

Berge: Som jeg ikke ønsker å si noe som helst om offentlig.....

Om norsk sjakk og dens (eventuelle) fremtid...

Hans Olav: Det var synd det, jeg som hadde så mange spennende spørsmål der! La oss da i stedet spekulere litt om fremtiden for norsk elitesjakk. Hvis vi går ut fra at du er Norges sjette GM, hvem tror du blir Norges syvende GM?

Berge: Det er for øyeblikket to kandidater: Kjetil A Lie og Magnus Carlsen. Egentlig tror jeg Magnus er ganske klar favoritt. Kjetil har selvfølgelig kapasitet til å klare det, men hvis vi f.eks. antar at han har 20% sjanse pr. kvalifiserende turnering han spiller, må han fortsatt forvente å spille kanskje 15 turneringer for å klare 3 napp. Magnus har prestert over 2400 i de to siste turneringene og er fortsatt i rask fremgang. Han er dessuten mer aktiv og vil dermed gi seg selv flere sjanser, så svaret gir seg egentlig selv. Det må et sjakklig jordskjelv til for at Magnus ikke skal bli GM en gang, men han har selvsagt fortsatt et stykke frem dit. Kjetil A må spille og satse litt mer enn tilfellet er for tiden for å bli det først. Hvorfor var ikke han på Gausdal nå sist, forresten?

Hans Olav: "Skole"! Og vår neste IM blir?

Berge: Der er det heldigvis flere kandidater. Magnus blir det selvsagt, men han trenger vel fortsatt litt mer tid. Hvis Torstein Bae bare mangler ratingen klarer han nok det, men 50 poeng i FIDE tar det litt tid å skrape sammen. Hvis Øystein Dannevig fortsatt mangler 70 ratingpoeng, tar det jo minst fem NM før han kan bli aktuell... Jeg svarer Sverre Heim - han mangler bare et IM-napp, kan ta det når som helst og virker som han har lyst til å gjøre det nå!

Hans Olav: Og hvem blir vår neste WIM?

Berge: Der er det dessverre færre kandidater. Men Silje Bjerke er en god kandidat, hun virker å være i støtet om dagen .

Hans Olav: Tilbake til Magnus Carlsen, som tok sitt første IM-napp samme dag som du tok ditt siste GM-napp. Hvor god tror du han kan bli, og har du noen gang sett et talent i Norge som kan sammenlignes med ham?

Berge: Jeg følger interessert med min unge lagkamerat over internett, særlig fra VM for Ungdom. Disse 12-åringene spiller fryktelig bra nå.... Jeg er svært imponert over Magnus: Han spiller flott sjakk og virker fortsatt veldig ivrig. Og så virker familien hans veldig fornuftig, det er også en faktor som ikke må undervurderes når man blir så god så tidlig. Magnus kan godt bli Norges første 2700-spiller, men det er selvsagt en lang vei dit selv for et slikt kjempetalent.

Den eneste norske spilleren jeg synes det er meningsfylt å sammenligne Magnus med er Simen Agdestein, som jeg opplevde på nært hold da han var i tenårene. Magnus leder klart der også foreløpig, men det er vanskelig å sammenligne utviklingsbaner direkte etter år slik: Simen kom senere i gang, men gjorde utrolige fremskritt på kort tid da han kom. De to er også ulike i spillestil: Magnus er allerede godt skolert, og spiller posisjonell sjakk uten noen åpenbare svakheter. Simen har alltid vært langt mer lurvete og uteoretisk, men med en voldsom energi og kreativitet.

((Simen Agdestein, født 15.05.1967, passerte 1600 i norsk rating som 12-åring og 2000 som 13-åring, fikk sin første FIDE-ELO på 2280 da han var 14, og nådde 2400 som 16-åring og 2500 som 17-åring. Magnus Carlsen, født 30.11.1990, er nå 12 år og har nettopp passert 2300 både nasjonalt og i FIDE- ELO. HOL))

Hans Olav: Noe du savner i norsk sjakk, bortsett fra flere spillere?

Berge: Jeg skulle gjerne svart "internasjonale turneringer", synes det har vært for få av dem etter Arnold Eikrems død. Men slik det har vært de siste årene, får jeg vel heller si "interesse fra norske spillere for å spille internasjonale turneringer i Norge"! Jeg sitter litt i glasshus siden jeg verken kunne spille i Bergen eller nå sist på Gausdal selv, men jeg synes det er rart at interessen er så liten. Man kunne vel ønske seg at spillerne, under ellers like omstendigheter, prioriterer å slutte opp om turneringene i Norge fremfor å dra utenlands.

Hans Olav: Takk takk, det der var bedre enn jeg hadde håpet på... Noe ting du vil fremheve som bra med norsk sjakk per nå?

Berge: Bortsett fra Magnus Carlsen og landsturneringer? Internettdekningen er blitt veldig bra, men det er jo i veldig stor grad Eirik T. Gullaksens personlige verk.... Altså tre ting: Magnus Carlsen, Landsturneringer og Eirik T. Gullaksens hjemmeside!

Om betenkningstider, og om hvem som egentlig er best der ute og her hjemme...

Hans Olav: Du har gjort alle dine beste resultater i turneringer spilt med full betenkningstid - har du synspunkter på kampen om betenkningstiden?

Berge: Det med "FIDE-tiden" virker alt å være på retur, men jeg synes den kan være berettiget dersom den brukes til å avvikle turneringer på kortere tid, f.eks. er ni runder på fem dager fullt mulig med FIDE-betenkningstid. Å sette av ni dager til en turnering er mye for mange, men kanskje ett minutt ekstra pr. trekk istedenfor 30 sekunder ville vært en bedre ide? Helgeturneringen i OSS er forøvrig den eneste jeg har spilt med FIDE-betenkningstid. Den vant jeg jo, så det er vel ikke riktig å konkludere med at jeg gjør det best med full betenkningstid? Spillet mitt var ikke all verden, men det skyldtes ikke betenkningstiden.... Hvis jeg skal spille en turnering med 9 runder på 9 dager og deretter kan velge betenkningstid, så foretrekker jeg utvilsomt full betenkningstid.

Hans Olav: Den var også bedre enn jeg våget å håpe på, dette intervjuet må ha vært en av mine beste ideer noensinne.... Hvem er for deg verdens beste sjakkspiller, forresten?

Berge: Utvilsomt Garri Kasparov, som jeg også regner for historiens sterkeste spiller. Hans serie av turneringsresultater gjennom 20 år er unik, og ikke minst er det imponerende at han etter å ha vunnet alt mulig fortsatt klarer å motivere seg til å vinne mer av alt.

Hans Olav: Og hvem er for deg Norges beste sjakkspiller?

Berge: Simen på sitt beste er en klasse over alle andre, han kunne fort klart halvannet poeng mer da han vant NM i fjor. Jeg ser at Gausel ikke er langt etter på ratinglistene, men hans styrke ligger på et litt annet plan: Gausel er blitt en imponerende effektiv og praktisk turneringsspiller, men mangler fortsatt mye på å ha Simens sjakklige kapasitet.

Hans Olav: Og din egen styrke i forhold til de øvrige GM-ene?

Berge: Einar Gausel er en klar og stabil nummer to i øyeblikket, og Leif Erlend Johannessen nummer tre. Jeg kan selvsagt ikke si at jeg er bedre enn noen av de norske GM-ene i øyeblikket, selv om jeg nå skulle få tittelen - da må jeg ta noen flere GM-napp først...

Om Asker SK, klubbkvelder og lagsjakk....

Hans Olav: Det har vært hevdet at Berge Østenstad har vært på flere klubbkvelder i OSS (Oslo Schakselskap) enn i Asker. Noen kommentar til det?

Berge: At det er sant! OSS har hatt mer et elitesjakkmiljø, og lynsjakkspilling og analyser der var viktig for å gi meg matching første del av 1990-tallet. Da var jeg ofte i OSS to-tre ganger i uken. Men så ble det en negativ smitteeffekt fordi flere av de beste spillerne i miljøet der kom innom sjeldnere, og så ble en dag jeg også en av de som sluttet å komme. Det tar jo en stund å reise dit også, når man nå en gang bor i Asker. Nå er jeg vel snarere i OSS 2-3 ganger i året. I stedet spiller jeg en del lyn privat med noen av toppspillerne bl.a. fra OSS, spesielt Sverre Heim. Denne litt avslappede og uhøytidelige treningsformen har passet meg veldig bra, og det skal også sies at Sverre spiller klassisk, posisjonelt og sunt, noe som virker oppbyggelig på meg.... En del av disse nye unge spillerne spiller så mange rare trekk, og når de lykkes med det blir jeg i tvil om hvordan man skal spille sjakk....

Hans Olav: Du har vært et trofast medlem av Asker SK hele din sjakkarriere og sto der i flomlyset da laget vant NM i 1989, 2001 og 2002 - men var ute av laget noen år i mellom?

Berge: Nja, helt ute av laget var jeg vel aldri - jeg spilte som du vet ett parti selv det året vi ikke rykket opp fra 2.divisjon.... Men jeg var noe irritert da vi presterte å rykke ned fra 1.divisjon, og det var noen sesonger deromkring hvor jeg hadde liten tro på laget. Jeg syntes vi var uprofesjonelle, og lagets ambisjoner var ikke på høyde med mine egne. Så mistet jeg litt motivasjonen for lagsjakken, tenkte det kunne være en passende test for laget forøvrig om de klarte å rykke opp igjen uten meg. I stedet ble det altså først til at vi ikke klarte å rykke opp selv med meg...

((Asker SK rykket svært overraskende ned fra Østlandsseriens 1.divisjon sesongen 1995-96, og ble enda mer overraskende bare nummer to da de forsøkte rykke opp fra 2.divisjon sesongen 1996-97. Berge Østenstad spilte den sesongen bare den avgjørende sisterundematchen mot Porsgrunn SK, som med 2.5-2.5 i den matchen rykket opp. Asker SK rykket i stedet opp sesongen 1997-98, og har siden alltid kvalifisert seg for NM-finalen. HOL))

Berge: Nå har jeg tro på laget igjen, og da er det motiverende med lagsjakk igjen - jeg har spilt alle matchene våre til nå denne sesongen. Det blir en positiv smitteeffekt i laget når de gode begynner å stille opp, og så har vi plutselig et kjempelag igjen. Særlig artig er det at vi nå har to svært lovende juniorer i Magnus Carlsen og Carl Fredrik Ekeberg, jeg synes det er mer moro å spille når de er med. Noen ganger passer det ikke så godt, men jeg synes det er viktig å ikke være den som bryter den gode trenden. Hvis en svikter, svikter kanskje snart en til osv...

Hans Olav: Hvordan vurderer du Askers sjanser til et nytt NM-gull i år?

Berge: Vi har fått en god start med fem strake seire, samtidig som alle de andre har avgitt minst ett poeng. Men vi kan ikke en gang være sikker på finaleplass siden vi har igjen Porsgrunn, Akademisk og OSS. Tror vi har en fair sjanse til å nå finalen og til å forsvare gullet der, jeg har håp om at vi skal stille et enda litt sterkere finalelag enn i fjor!

Hans Olav: Skjelve skjelve, dette hørtes slett ikke så bra ut... Og resultatet av Porsgrunn - Asker søndag 9.februar blir ?

Berge: En jevn og spennende lagmatch....

((Om vi kanskje kunne tenke oss å "bli ferdige" snart nå?? Gjerne det, men da får du ikke klage hvis vi ikke kommer igjen med det første......))

Hans Olav: OK, den som kommer får se! På vegne av leserne to tusen takk for nå, og på vegne av laget på gjensyn da....



      
Sjakkbegreper
for høyst eventuelle ikke-turneringsspillende lesere:

Rating (ELO-rating) = måleenhet for sjakkspilleres spillestyrke, oppfunnet av professor Arpad Elo. Det finnes for norske spillere to parallelle ratingsystemer: Ett administrert av verdenssjakkforbundet FIDE som bare registrerer internasjonalt registrerte turneringer, og ett administrert av Norges Sjakkforbund som også innbefatter lokale og nasjonale turneringer i Norge. En person helt uten sjakkunnskaper har spillestyrke 0, en nybegynner kanskje 300-500 og en utøvet turneringsspiller kanskje 500-800 - avhengig av definisjon. Noe absolutt toppunkt for rating finnes ikke, men de hittil høyeste registrerte tall internasjonalt ligger på rundt 2850, mens de beste norske spillerne vanligvis befinner seg mellom 2500 og 2600. De norske ratinglistene finner du hos Rune Djurhuus og de internasjonale hos FIDE.

Norgesmesterskapet (Landsturneringen) spilles over ni dager i begynnelsen av juli hvert år. Spillere med rating på minst 2300 og andre spesielt uttatte eller kvalifiserte spiller om Norgesmesterskapet og om pengepremier i Eliteklassen. Det spilles videre i ratingklassene Elite (minst 2300 + spesielt kvalifiserte eller uttatte), Mester (minst 2000), klasse 1 (minst 1750), klasse 2 (minst 1500), klasse 3 (minst 1250), klasse 4 (minst 1000) og klasse 5 (lavere). I tillegg finnes aldersklasser med egne NM-titler for spillere under 20 år (junior), under 16 år (kadett), under 13 år (lilleputt), under 11 år (miniputt) og over 60 år (senior).

GM = Grandmaster = "Stormester" = Den høyeste av de livsvarige titlene til verdenssjakkforbundet FIDE. For eksempel i forbindelse med Junior-VM og Sjakk-OL kan man bli GM bare ved et svært sterkt resultat i et internasjonalt mesterskap, men vanligvis forutsetter det foruten en internasjonal rating på minst 2500 minst tre GM-napp - dvs resultater med en ratingprestasjon på minst 2601 (og diverse spesifikke tilleggskrav, blant annet at man møter tre GM-er) fra internasjonale turneringer. Norges fem GM-er er Simen Agdestein (utnevnt 1985), Jonathan Tisdall (1995), Einar Gausel (1995), Rune Djurhuus (1996) og Leif Erlend Johannessen (2002). Av våre naboland har Sverige 13 nålevende GM-er, Island ni, Danmark åtte, og Finland fire. Antallet GM-er har vært sterkt stigende de siste tyve årene, og det finnes over 1000 nålevende GM-er.

IM = International Master = "Internasjonal mester" = Den nest høyeste av de livsvarige titlene til verdenssjakkforbundet FIDE. Det finnes en del muligheter til å bli IM bare ved et svært sterkt resultat i enkelte internasjonale mesterskap eller kvalifisering til mesterskap, men vanligvis forutsetter det foruten en internasjonal rating på minst 2400 og minst tre IM-napp - dvs resultater med en ratingprestasjon på minst 2451 (og diverse spesifikke tilleggskrev, blant annet at man møter tre IM-er eller to GM-er) fra internasjonale turneringer. Norge har 16 nålevende IM-er.

ICC = Internett Chess Club = internasjonal sjakklubb og internasjonalt sjakktreffsted på internett.

    


      
Skrevet av Hans Olav Lahlum (I det sivile cand philol med hovedfag i historie og alt for mange andre vekttall, sånn sjakklig bl.a. spiller på 2100-2200-nivå, internasjonal sjakkdommer, organisator av de internasjonale sjakkturneringene på Gausdal, norsk lagleder i en rekke internasjonale ungdomsmesterskap, samt turneringssjef og forbundsstyremedlem i Ungdommens Sjakkforbund 1992-2001), ut fra et intervju med Berge Østenstad foretatt 25.01.2003. Intervjuet er offentliggjort etter senere rettelser og strykninger av Berge Østenstad. Eventuelle reaksjoner og spørsmål fra leserne ønskes sendt til hanso.lahlum@c2i.net.

Hans Olav Lahlum     

Foto: Gunnar Lie

Østenstad og Lahlum
Det går fortere å ta tre GM-napp enn å få en Lahlum til å forstå hva en "Piggsvin-oppstilling??" er....

Østenstad og Lahlum
Magnus Carlsen, Landsturneringer og Eirik T. Gullaksens hjemmeside... Dette går jo riktig bra!

Tallaksen og Østenstad
Berge tar ansvar i forhold til den nye generasjonen norske talenter -
her ved å gi Porsgrunns Geir Sune Tallaksen gratistimer i hvordan en Piggsvin-oppstilling virker....


Østenstad og Lahlum
Men dette går jo egentlig enda bedre!! Best med full b - e - t - e - n - k - n - i - n - g - s - t - i - d,
tenker jeg han prøver å si. Kanskje jeg kan få jobb i Nettavisen?


Lahlum
Nå er dette intervjuet over, altså. Helt over. Borte vekk. Berge har kjørt av gårde.
Men kanskje det er noen gode som vil prate litt med meg en annen gang også?
Ha det bra så lenge, jeg vil savne dere....