HANS OLAV LAHLUM RAPPORTERER
FRA ØSTLANDSSERIENS 1.DIVISJON 2001-2002

        
4.runde
Spilt lørdag 19. januar 2002

Resultatene fra fjerde runde ble stort sett en videre bekreftelse på at det er stor forskjell fra topp til bunn i årets serie: Fem lag som ville vært finalekandidater i alle andre landsdeler, kjemper hardt for ikke å rykke ned på Østlandet. Tross flere forfall fulgte Akademisk I opp tidligere suksessmatcher med å gjøre helt rene bord mot Follo, men sifrene ble store også for Porsgrunn mot SOSS og for Asker mot 1911. Akademisk II gjorde en ny god match, men tapte igjen mot Tempo - og dermed får drammenserne en siste sjanse til å hekte seg på øvre del mot Asker i morgen. Mest dramatikk ble det ikke uventet i toppoppgjøret mellom Nordstrand og OSS: De sorte hestene fra Nordstrand viser fortsatt ingen tegn til gallopp, og ligger fortsatt på andreplass etter 3-3 i dag. Over til Bogstadveien 30 VII:    
OSLO SS - NORDSTRAND SK3-3
FOLLO SF - ASKO I 0-6
ASKER SK - SK AV 1911 5-1
PORSGRUNN SK - SOSS 5½-½
ASKO II - SK TEMPO 2½-3½

Partiene (PGN/Tekst) kan hentes her.


OSLO SS - NORDSTRAND SK    3 - 3
FM Sverre HEIM        (2348)   Stig TJOMSLAND       (2279)     1/2    
IM Svein JOHANNESSEN  (2246)   Flemming CHRISTENSON (2213)     1/2    
Andreas G. R. MOEN    (2197)   Bjørn-Erik GLENNE    (2139)    0 - 1    
FM Ragnar HOEN       ((2296))  Bror THANKE          (2011)    0 - 1         
FM Ole Christian MOEN (2189)   Lars ECKHARDT        (1955)    1 - 0       
Martin ØSTTVEIT       (2102)   Tor GULBRANDSEN      (1990)    1 - 0 
OG HVORFOR DET? Denne matchen var svært viktig for begge lag, selv om det ikke så slik ut: OSS stilte med juniornorgesmester Martin Østtveit på sistebord riktig nok et jevnt godt lag, men uten både Gausel, Leif Erlend Johannessen, Trygstad og Øgaard var toppbordene vesentlig svekket. Dagens overraskelse var den gamle landslagskjempe og eks-Norgesmester Ragnar Hoen, som ikke har spilt lagmatcher for OSS på mer enn tre år. Gjensynet med Hoen nå var imidlertid ingen sensasjon: Det ble forhåndsvarslet i Norsk Sjakkblad for over et år siden, og i fjor høst varmet Hoen opp med 2 x 9 runder internasjonal seniorsjakk. Nordstrand stilte i sitt første møte med et annet topplag uten Sørgjerd, og var selv med toppet mannskap for øvrig klar ratingoutsider på alle bord. Matchen ble imidlertid et drama verdig en toppmatch: OSS hadde muligvis et lite overtak i midtspillet, men i matchens siste timer var Nordstrand nærmest seieren.

Nordstrand tok ledelsen i og med et fartsfylt miniatyrparti på tredjebord: Formsterke Bjørn-Erik Glenne var tydelig revansjelysten, etter at Andreas G.R. hadde ødelagt hans sjanser for IM-napp i samme lokale tre dager senere. Hvit fikk et initiativ mot Moen Jrs Bogo-Indisk, og spilte optimistisk på angrep med lang rokade fulgt av Se4-Sg5. Jeg er (selvsagt) noe skeptisk til den objektive sunnheten i hans påfølgende springeroffer på e6, men med to bønder, kontroll over d-linjen og sorts konge på c7 var det udiskutabelt sjanseskapende. Glennes oppfølging var konsekvent, men visstnok konsekvent unøyaktig. At Moen ikke ante noe uggent i mosellen da vanligvis gjerrige Bjørn-Erik lot en kvalitet stå i slag på d5 for å tillate Sd4 fire trekk senere, overgår min fatteevne. Sd4 visste seg stå rett i slag fordi sorts bonde på c5 var bundet, og mot en sjokkskadet sortspiller sikret hvits aktive offiserer og frie d-bonde senere avgjørende materiell gevinst før 25 trekk. Nordstrand overraskende opp på 1-0 - og Bjørn-Erik imponerende opp på 4-0.

Ved inngangen til fjerde spilletime så kartet for dagens sjakklige orientering ut (ca) som følger:
  1. Heim hadde fortsatt angrepssjanser på førstebord, men Tjomsland hadde gjennom en serie avbytter kommet seg over det verste - og hadde fortsatt bonde over.
  2. Med sitt trykk i d-linjen holdt Svein Johannessen fortsatt Christenson under observasjon, men Nordstrandspilleren sto solid med offiserene samlet rundt d6.
  3. Thanke hadde sammen med sin elskede Najdorf kommet greit fra teoriduellen med Hoen, og etter å ha fått inn exd5 fulgt av e4 ga den tidligere "dårlige" løperen på f6 plutselig sort fordel. Hoen brukte mye tid og Thanke brukte veldig mye tid (men riktig nok mindre enn vanlig).
  4. Kombinasjonen av åpen e-linje og forsinket rokade ga Eckhardt problemer fra åpningen mot Moen sr, og selv om hvit senere fikk smuglet unna kongen og byttet av de fleste offiserene, beholdt sort angrepssjanser på kongefløyen.
  5. Gulbrandsen kom først greit ut med sitt kvasi-piggsvin mot Østtveits Katalanske oppstilling, men etter at sorts tårn hadde rotet rundt mellom c8 og c5 en times tid vant hvit plutselig en bonde på d5. Sort fikk den tilbake og burde ha remis i et eventuelt sluttspill, men var i mellomtiden under press fra hvits aktive offiserer.
Nordstrand har imponert minst på de siste to bordene så langt i serien, og statistikken der ble ikke bedret i dag: OSS overtok ledelsen da Moens dronning invaderte avgjørende i Eckhardts tidsnød (hvits konge sto i sluttstillingen på e4 - og da mistet han samtidig materiell!), samtidig som Østtveit observant innkasserte ca et tårn da Gulbrandsen bukket. Svein spilte noen trekk med en ekstra bonde på d6, men kunne ikke holde på den - og selv om hvit senere luktet på fordel helt inn i springersluttspillet, fant han ikke mer å spille på etter første tidskontroll. Dermed 2½-1½ til hjemmelaget etter fire timer, men hvordan de skulle få inn noe mer var alt annet enn opplagt. Thanke sto med tårn og aktiv løper mot tårn og springer best fra start i sluttspillet, og hvits stilling ble kritisk da han i tidsnøden bukket den viktige f2-bonden. På grunn av noteringsskjemaene (eller mer nøyaktig på grunn av disse to kulturvandalenes håndskrift på noteringsskjemaene) vil den norske offentligheten neppe noen gang få vite den fulle sannhet om hva som skjedde videre med dette partiet, men selv om Hoen kjempet videre helt til trekk 55 var stillingen hans i det minste svært vanskelig etter at Thanke overlevde første tidsnød. På førstebord fikk Tjomsland plutselig det farligste angrepet like før 40 trekk, og like etter plukket han opp bonde nummer to med tilsynelatende avgjørende fordel. Heims beslutning om å bytte dronning, var med ulikefargede løpere utvilsomt det beste forsøket. Jeg tviler på om det var et godt nok forsøk, men vil ut fra tidligere erfaringer med Heim og sluttspill ikke drømme om å motsi ham hvis han hevder at det var det. Tjomslands beslutning om å ofre sin siste kongefløybonde og løperen for å la kongen gjøre rent bord på dronningfløyen, var i og for seg kreativ. Problemet var bare at Heim tok bonden, men ikke løperen - og at det da plutselig ikke var mye igjen å være kreativ med.

Konklusjon: OSS reddet tross diverse forfall et lagpoeng på bredden nedover bordene og på Heims sluttspillstyrke, og kunne omtrent like godt vunnet som tapt matchen. Nordstrand var imidlertid nærmest seieren sist, og må etter dette lagpoenget tas på det største alvor av gjenværende topplag. En taper i denne matchen kunne hadde vært ille ute – med 3-3 er det fortsatt fem lag som kjemper om maksimalt fire finaleplasser fra Østlandet.


FOLLO SF - AKADEMISK SK I    0 - 6
Trond SOLEM            (2167)  GM Rune DJURHUUS        (2464)   0 - 1
Hallvard VOLL ÅDNØY    (2116)  Gustav GUDBRANDSEN      (2274)   0 - 1     
Carl Peter KIRKEBØ     (1992)  Øystein HOLE            (2186)   0 - 1
Glenn GAASLAND        ((1966)) Øystein SÆTHER          (2064)   0 - 1
Kjell NÆSSVOLD         (1882)  Benjamin SKAGEN NEDBERG (1860)   0 - 1 
Per LEA                (1712)  Hugo ØSTERBERG         ((2111))  0 - 1

OG HVORFOR DET? Denne matchen virket nedprioritert av begge lag: Lagleder Hole bekymret seg over at både Grønn og Thorstensen nå krevde avspasering etter å ha spilt toppmatchene mot Porsgrunn og OSS, men med unntak for femtebordet var Akademisk allikevel klar favoritt over hele fjøla mot Follo uten Semakoff.

Det brast veldig høyt og uventet på sjettebordet etter 18 trekk. I løpet av de 17 tidligere hadde Østerberg først fått beholde bonden uten større men i den skarpe Aljechin-Chatard-varianten i Fransk, men etter ubesluttsomt spill av sort kunne hvit nå ta tilbake bonden på h7 med fordel. Hvit foretrakk først å evakuere kongen til b1 for å true en skummel avdekker med ellers bundede Sf4, men uten helt å ta inn over seg at kongen da ikke lenger dekket d2. På f3 sto det en dronning, til d2 kom det en springer - og dermed ble Østerbergs start atskillig bedre for Akademisk I enn for Akademisk II. De øvrige fem partiene pågikk alle langt inn i fjerde spilletime, og Follo var ikke uten poengsjanser i noen av dem. Gudbrandsen gjorde imidlertid et nytt godt sortparti, og ovetok svært behagelig initiativet i løpet av få trekk etter at Ådnøy forsøkte seg med 2.De2?! mot Fransk. Follos toppskårer hang som vanlig godt med på brettet ut over i midtspillet, men utviklet som vanlig sterk tidsnød - og Gudbrandsen satt som vanlig klar til å unytte det. Han plukket rolig opp en løs bonde på c5 i trekk 25, og selv om hvit senere fikk den igjen på h5 skapte sorts sentraliserte offiserer siden svært ubehagelige trusler i tidsnøden. Ådnøy bukket offiser til en av truslene fra forrige setning, og rakte frem hånden like før klaffen falt. Hole-Kirkebø startet med en symmetrisk kongeinder i forhånd, hvor sort gikk hyperaktivt til verks med å bytte e5 mot e4. Hvit fikk beholde en liten posisjonell fordel, som plutselig ble til en avgjørende materiell fordel da Kirkebø ved å sperre inne en løper på b3 tvang seg selv til å gi en kvalitet. Unøyaktig spill fra Hole innvilget Kirkebøs løperpar en viss kompensasjon, men etter at Kirkebø slapp hvits a-bonde frem til a6 ble den plutselig vel så farlig som sorts fribonde på c3. Også Kirkebø utviklet dessuten tidsnød, og da ryddet Hole effektivt opp. Nakkeskuddet kom da han i trekk 41 kunne bytte dronning og ta sorts c-bonde med tårnet, siden a-bonden gikk rett inn hvis sort slo tilbake.

Førstebordet var en liten prestisjeduell, siden Solem overraskende har slått Djurhuus i to tidligere seriemøter - den siste i fjor. Det så relativt lovende ut for en ny overraskelse i dag: Solem fintet ut Djurhuus' forberedelse med å spille Caro-Kann for første gang siden 1980-tallet, og kom best ut etter at Djurhuus først la opp til en rolig variant og så pluselig startet en bondestorm på kongefløyen. (Solem kom riktig nok godt ut bare fordi han helt overså en to trekks "bondevinst", som Djurhuus en "Sjakkalen"-utgave senere avslørte at egentlig var en kamuflasjefarget dronningbukk.) I og med et dronningbytte etter 20 trekk utlignet omsider hvit, men sluttspillet var fortsatt dynamisk. Solems frekke beslutning om å sende springeren via a3 til c2 så svært risikabel ut, men i de kritiske øyeblikkene få trekk senere overså han bl.a. en forsert remis. Siden var Djurhuus nok en gang effektiviteten selv: Solem fikk ut springeren ved å skinnofre tårnet, men springersluttspillet som fulgte var håpløst (bl.a.) fordi hvits konge med en gang plukket opp en bonde på f4.

Femtebordet tok 57 trekk, men var allikevel en av Akademisks mindre risikable seire. Nedberg fikk en liten fordel etter at sort spilte litt for tålmodig i en avbyttevariant i Dronninggambit, og beholdt trykket på dronningfløyen gjennom en serie offisersavbytter. Hvit hadde fortsatt ikke demonstrert noe avgjørende gjennombrudd etter 30 trekk, men med dårligere tårn og dårligere løper hadde sort da en vanskelig forsvarsoppgave foran seg i sluttspillet. Presset både på brettet og klokken bukket Næssvold en kvalitet i trekk 32, og etter å ha påvist det etterlot Nedberg liten tvil om utfallet.

Tvil om utfallet var det derimot i alle 57 trekkene på femtebordet, hvor begge spillerne så ut til å spille i gyngestoler. Sæther tok en bonde på d4 og fikk beholde den i fransk Tarrach, og vant en bonde til per taktikk like etterpå. Gaaslands utsatte konge på c1 ga grunn til å tro på en snarlig seier for Akademisk her, men Sæther forbrente i stedet masse tid på å gi tilbake begge bøndene uten å finne noen fortsettelse på angrepet. Gaasland fant i mellomtiden en noe original måte å bytte dronning på etter 30 trekk, og sto med sin tre-mot-en-majoritet på dronningfløyen deretter plutselig klart best i sluttspillet. Fordelen så fortsatt tilnærmet avgjørende ut med bonde på c6 og tårn på b7, men det var før Gaasland helt uforklarlig tillot tårnavbytte på b7. Hvits nye fribonde der ble spist av sorts konge i løpet av to trekk, og deretter hadde sort plutselig vinstsjansene i sluttspillet grunnet sin merbonde og majoritet på kongefløyen. Ved å spurte over dit med kongen kunne Gaasland trolig fortsatt holdt remis, men på stillingen 0-5 klarte han ikke å omstille seg enda en gang, hvoretter Sæther kom først til kongefløyen og sist på dagens vinnerliste.

Konklusjon? Helt ekstrem uttelling, men det er Akademisks år i år - og forskjellen fra nummer en til nummer ti i Østlandsserien er stor. Akademisks posisjon er faktisk enda gunstigere enn tabellposisjon tilsier, siden laget i og med dem fremskutte matchen mot OSS har gjort unna alle de andre topplagene unntatt overraskelsene fra Nordstrand. På den andre polen er situasjonen slett ikke så trøstesløs som den ser ut for Follo, som har gjort unna alle favorittene - men etter fire stygge tap trenger laget både mentalt og reelt lagpoeng snart.


ASKER SK - SK AV 1911    5 - 1
GM Jonathan TISDALL     (2476)  FM Torstein BAE        (2346)      1/2
IM Berge ØSTENSTAD      (2412)  Petter GLENNE STOKSTAD (2151)     1 - 0      
FM Jøran JANSSON        (2191)  Tor Arne HAUGE        ((1874))     1/2   
Carl Fredrik EKEBERG    (2204)  Per Gisle SVENDSEN     (1847)     1 - 0
FM Bruce DIESEN         (2163)  Harald FURNES          (1762)     1 - 0   
Jørgen BJELKE           (1990)  Geoff SMITH            (1515)     1 - 0
OG HVORFOR DET?

Elseth, Grotnes og Carlsen var ute igjen for Asker, og Kristensen har fortsatt ikke vært inne. Med en GM, en IM og fem spillere over 2150, ventet allikevel ingen at Asker skulle få problemer mot 1911 uten David, Abrahamsson og Furumo (eller med dem, for den saks skyld).

Først smalt det ikke uventet på sistebord: 1911s nødreserve unngikk direkte katastrofer i åpningen, men Bjelke etablerte tidlig i midtspillet et plagsomt press mot sorts uutviklede dronningfløy. Ikke helt tilfeldig fikk hvit inn et skinnoffer på c6 etter 19 trekk, og med to bønder under i et perspektivløst sluttspill sa sort høflig takk for seg etter 26 trekk. Fjerdebordet trekkomkastet inn i et klassisk kongeindisk kappløp, hvor hvits angrep på dronningfløyen kom til c7 før sorts nådde g4. Svendsens forsøk på å komplisere med et springeroffer på d5 var etter vær- og føreforholdene kreativt, og ga da røyken lettet to bønder for kvalitet. Hvit beholdt imidlertid initiativet, og etter at sort fulgte opp feltet d5 med å bukke to lette for tårn der, gjensto bare noen tidsnødskramper før Ekeberg var oppe på 4/4 og Asker på 2-0. På andrebord hadde 1911 visse forhåpninger til alltid uberegnelige Petter Glenne Stokstad, men Berge var tilbake på sitt trygge førstegir med hvit i dag: Hvit etablerte et sterkt dronningfløypress ut fra en relativt rolig Meraner-variant, og tok en bonde på c5 til odel og eie før 20 trekk. Tross kreative forsøk på å skape kunstig liv kom sort senere aldri helt i gang, og etter å ha plukket opp bonde nummer to i Stokstads tidsnød satt Berge igjen med et overveldende vunnet dronningsluttspill etter 40 trekk.

Asker vant dermed hvitpartiene 3-0 uten at pulsen til noen involverte steg over 85, men med sort var favorittene vesentlig mer tungpustede. En fortsatt opplagt Diesen trekkomkastet via 1.d4 c5 inn i en Nimzo-lignende stilling, og sto trolig litt bedre da han vant løperparet etter åpningen. Barometeret stoppet imidlertid der for hele midtspillet, og i sluttspillet med tårn, to lette og seks bønder på hver side så hvit fortsatt ut til å ha gode remissjanser. Diesen avslørte imidlertid en annen side av sin mystiske sjakknatur da han med utsøkt presisjon viste at hvits c-linje var uten reell verdi, og at Furnes majoritet på dronningfløyen besto av to svake bønder. Den ene av dem falt med en gang i tårnsluttspillet, og selv om hvits overgang til bondesluttspill i trekk 39 var mye mer fiks enn god burde sort uansett vinne da. Trolig et svært godt sortparti av Diesen - men Furnes hjalp altså godt til lenge.

Nærmest seier kom 1911 ikke helt uventet på førstebord, men det var i et dampende parti med generelt dårlig sikt. Respektløse Torstein stablet opp bønder fra c4 til f4 mot Tisdalls moderne oppstilling, men landet nær en firbondevariant i Kongeindisk da GM-en seks trekk forsinket spilte Sf6 uten f5. Springeren fortsatte til e4 under dramatiske omstendigheter kort tid senere: Tisdalls beslutning om å ofre den for to bønder ser fortsatt luguber ut for konservative meg, selv om sort fikk to bønder og en viss aktivitet. En taktisk slagserie senere hadde Torstein to tårn for tårn, løper og bonde i sluttspill, men bonden var en fribonde som det måtte ofres tilbake på i løpet av tre trekk. Hvit sto best i det påfølgende tårnsluttspillet, men var neppe riktig nær å velte teknisk solide Tisdall - da hvit til slutt fikk en merbonde var det for lite annet igjen.

Dagens lille overraskelse i 1911-oppstillingen var come-backet til den mangeårige mesterspilleren Tor Arne Hauge, en av Tisdalls medsammensvorne fra Brugata-tiden. Om Hauge har vært borte så lenge eller om Jansson husker så dårlig skal være usagt, men selv om man da får utligning med sort kan det å gå direkte over i sluttspill etter åpningen umulig være riktig resept for å slå Hauge. I den fasen av partiet forsvarer han trolig fortsatt en plass blant Norges tredve beste spillere, og Jansson kom høyst fortjent ikke av flekken på 40 trekk. Med best struktur var det snarere hvit som luktet på fordel i det avsluttende løpersluttspillet, selv om det med likt og redusert materiell aldri var fare på ferde for Jansson.

Summa Summarum: To nye lagpoeng i kassen til Asker, og en ny spiker i kista for 1911


PORSGRUNN SK - SOSS    5½ - ½
Kjetil A. LIE       (2395)   Bjarte LEER-SALVESEN (2299)      1 - 0
Geir Sune TALLAKSEN (2218)   Bjørnar BYKLUM       (2148)       1/2
Hans Olav LAHLUM    (2172)   Anders FORBERG       (1980)      1 - 0
Espen LIE           (2149)   Pål ANDREASSEN       (1898)      1 - 0    
Silje BJERKE        (1970)   Tor Egil FØRLAND     (1822)      1 - 0
Joachim BERG-JENSEN (2121)   Bjarne ZACHARIASSEN  (1751)      1 - 0
OG HVORFOR DET? Selv om bortelaget gjerne skulle vært hjemmelag: Svært gemyttlig stemning før klokkestart i denne etterlengtede vennskapsmatchen – lagene ble først presentert for hverandre i 2.divisjon, SOSSs førstebordsspiller var med da Porsgrunn rykket opp til 1.divisjon, og hjemmelagets tredjebordsspiller er kjent under kunstnernavnet ”treneren” i SOSS. Bortelaget var fortsatt uten Justnes og nå også uten Per Oskar Andersen, men stilte ellers urovekkende toppet. Dagens svært godt mottatte overraskelse fra Porsgrunns side satt på sistebord: Fortsatt med plaster for venstre øye etter forrige sommers trafikkulykke, ble Joachim anslått bedre kampskikket enn hva Bertil ville være etter forrige kvelds russetilstelning.

Forventningene var etter dette rimelig åpne toppbord og et klart favorittstempel for Porsgrunn ned over bordene, noe som også slo til. Sikre posisjonsfordeler til Espen og Joachim var helt etter forberedelsene våre, men der inngikk verken at Bjørnar skulle spille Grünfeld, eller at han skulle få fordel ut av den ved å utnytte en tidligere uoppdaget tilleggsmulighet av GSs trekkrekkefølge. På femtebord var begge spillere glade for å tildelt en posisjonelt anlagt motspiller, og en tung lukket stilling oppsto snart. Førlands beslutning om å påta seg den dårligste løperen mot å gi Silje terrengfordel i sentrum var ikke udelt populær blant hans egne, selv om ”Professoren” hevder å være en spesialist med mange års ansiennitet på hvitstillinger med minst plass og dårligst løper. Førstebordet ble ikke uventet en tung engelsk duell: Kjetil fikk inn sin Kasparov-analyse som skulle gi aktivt spill i sentrum, men vår eks-bror ”Bompi” fikk allikevel en dronningfløyfordel i premie for å ha vunnet den teoretiske duellen – visstnok ved å kopiere partiet Victor Hansen – Bjørnar Byklum, Sandefjord 2001.

Dagens store åpningsdrama utspant seg imidlertid på tredjebord, og følgende drama hadde fortjent et kamera:
  1. Forberg & Lahlum utveksler et par skarpe blikk etter at hvit for første gang i sin karriere går inn i en Fransk Tarrasch – og begynner deretter å slenge ut stadig skarpere teoritrekk i tempo ”maskingevær”.
  2. Sort plukker opp en springer på g7 i trekk 16, hvoretter 17.Lh6+ Kg6 følger så fort spillerne klarer å notere. Alle SOSS-erne lister seg så stilt på tå med små smil, unntatt Tarrasch-ekspert Bjarte: Han forsøker late som han bare ser på sitt eget parti, men kaster stadig lengre sideblikk mot tredjebord. Alle Porsgrunn-erne ser nervøst på Tarrasch-ekspert Silje, som bare trekker på skuldrene.
  3. Etter sorts trekk 18 graver Forberg seg plutselig ned mellom hendene sine i nesten en time. Alle SOSS-erne ser svært nervøst på Bjarte, som blir stående først ved brettet og så på gangen som et spørsmålstegn i størrelse ”Extra large”. Alle Porsgrunn-erne ser på Silje, som gliser fra øredobb til øredobb.
("Nyheten" min viste seg senere å være spilt i to ukjente postsjakkpartier, men er rent bortsett fra det en oppsiktsvekkende forsterkning av en svært kritisk teorivariant som har vært mye spilt også på GM-nivå. At jeg ikke hadde kommet på den helt av meg selv, er vel da mindre oppsiktsvekkende: Dette var en importert lagervare jeg for mer enn et år siden fikk av fransk-guru og emailvenn John Watson - som herved er takket for den!) Forberg spilte ikke den kritiske fortsettelsen alle ventet på, og med offiser under begynner hans egen konge på h1 snart å se mest utsatt ut. Sorts konge hadde imidlertid fast bopel på h6, og begge spillerne tok igjen med å bruke enorme mengder tid på de påfølgende trekkene.

Det kritiske øyeblikket og SOSS' gyldne sjanse i denne matchen kom muligvis på et uidentifisert øyeblikk tidlig i fjerde spilletime – hvis det virkelig var slik at Førland kunne forsert et remissluttspill og at Andreassen omsider hadde utlignet, da Zachariassen fikk en sjanse til å holde sitt dobbelte tårnsluttspill, mens SOSS sto best på begge de to første bordene og undertegnede (selvsagt) løp på en taktisk smell som plutselig gjorde tredjebordet spennende igjen. Ro og orden ble imidlertid raskt gjenopprettet på Brattås barneskole: Joachim fikk et klart fordelaktig enkelt tårnsluttspill da Zachariassen misbrukte sin sjanse, og vant i løpet av få trekk en bonde. SOSS lagleder kommanderte snart seg selv til å gi opp, etter å ha misforstått vekk en bonde til. Silje vant oppmerksomt dronning for tårn og løper på et taktisk triks, og imponerte alle med sitt kraftfulle spill i sluttspillet - la gå at Førland rystet av et par rambukkslag overså sin beste sjanse til å holde festningen. Pål Andreassen utviklet i et komplisert stilling også sterk tidsnød, og komplikasjonene Espen da kastet ut på brettet var om ikke teoretisk fullkomne i hvert fall praktisk ubehagelig. Konklusjonen ble materiell en masse over på fjerdebord - og dermed hadde vi plutselig 3-0 nederst etter fire timers spill. Med det var lagseieren også gitt, siden undertegnede etter å ha gitt tilbake offiseren umulig kunne tape med tårn og tre mot tårn og to. Geir Sune sto en frittløpende a-bonde under i et dobbelt tårnsluttspill, men hadde gode remissjanser på grunn av sine aktive tårn.

Rundens spørsmål hva angår Kjetil i denne Østlandsserien er ikke ”Har han gitt dronningen?”, men ”Hvor mye har han fått for den i dag?”. Dagens svar var ”tårn og løper!”, og selv om Bjarte frem til 40 trekk fortsatt sto best var sort da i ferd med å utvikle motsjanser. Lagseieren ble hyggelig nok formelt bekreftet av Geir Sune, som med sikker teknisk hånd forserte remis da Bjørnar i sin iver etter å komme fort frem feilparkerte seg selv i en kjent blindgate med bonde på a2 og tårn på a1. Deretter svekket en frustrert Bjarte sin egen konge for mye under forsøkene på å få angrep, og da er Kjetil en veldig god sjakkspiller: Sorts løperpar ble bare sterkere og sterkere, og samtlige gjenværende offiserer var med da sort lanserte avgjørende mottrusler like før 55 trekk. Tross den oppmuntrende lagstillingen 4½-½ følte undertegnede seg noe frustrert over å ha gått fra offiser over i midtspillet til et vunnet tårnsluttspill med tre mot to bønder til et remis tårnsluttspill med to mot en bonde. Vel fremme der hjalp imidlertid Anders til med å aktivisere min konge samtidig som han passiviserte sitt eget tårn, og så stor margin hadde han ikke: Sort vant litt elegant og svært heldig sluttspillet med tårn og b-bonde mot tårn og c-bonde etter vel 70 trekk.

Uttellingen vår var enda mer ekstremt god mot SOSS i dag enn den var dårlig mot Akademisk I sist, men at lagseieren var fortjent trakk ingen fra SOSS i tvil - og dermed er Porsgrunn på hjul etter finaleplassen igjen. SOSS hadde Follo-matchen på søndag som helgens klare førsteprioritet, og tok nederlaget i Porsgrunn med fatning og verdighet. Temperaturen steg allikevel høyt i bilen på vei hjem, da lagets toppskårer i et forsøk på å være positiv mumlet noe om at det tross alt var fint at man ikke ødela mer for Porsgrunn…..


AKADEMISK SK II - SK TEMPO    2½ - 3½
Steinar SIDSELRUD    (2034)   Torbjørn RINGDAL HANSEN (2319)     1/2 
Anders HØYER BERG    (2011)   Michael JØRGENSEN      ((2290))   0 - 1   
Jan SONTUM          ((1984))  Jon F. RØRVIK           (2049)    1 - 0   
Hans Arild RUNDE     (1836)   Terje ERIKSEN           (2098)    0 - 1      
Fredrik REKKEDAL     (1827)   Lars BREIVIK            (2013)    1 - 0   
Henrik SJØL          (1668)   Kjeld CHRISTENSEN       (1812)    0 - 1   
OG HVORFOR DET? Akademisk II hadde måttet avgi Ned- og Østerberg til førstelaget, og manglet dessuten Alf Roger Andersen. Dermed var ratingdifferansen bare på tredjebord under 140 poeng i Tempos favør, selv om bortelaget manglet Geir Ivar Henriksen. Drammenserne får imidlertid fortsatt ikke spillet til å sitte helt, og var langt inn femte spilletime i fare for å tape en jevn og kompromissløs match med mange svingende partier. Selv om både Ringdal Hansen og Christensen med bonde under kom klart dårligere ut av åpningen, var det allikevel Tempo som tok ledelsen 2-0 på to sortpartier tidlig i fjerde spilletime. Høyer Berg - Jørgensen startet som en skarp teoriduell i Fransk Tarrasch, i en av variantene hvor hvit vinner kvalitet mot å sperre inne dronningen sin på h8. Sort har god kompensasjon, og Tempos danske forsterkning demonstrerte dessuten god spilleforståelse da han tillot dronningbytte få trekk senere: Hvit har fortsatt kvalitet over i sluttspillet, men sorts sterke fribønder i sentrum gjør at han trolig har klar fordel likevel. Høyer Berg fant ingen god plan for motspill, og måtte gi avgjørende materiell før 30 trekk etter å ha oversett en taktisk ”liten krølle”.

Runde - Eriksen startet derimot som en ganske vanlig isolanistilling a la Caro-Kann, og gikk over til en fortsatt rimelig balansert hengende-bønder-stilling før 15 trekk. Siden spilte hvit svært så ukonvensjonelt på dronningbytte, noe sort to ganger avslo selv om hvits hengere ville vært mer svake enn sterke i sluttspillet. Hvit overså imidlertid en sjanse til å flate ut stillingen med et taktisk d5-fremstøt like etter 20 trekk, og deretter gikk han under press fra både klokken og en teknisk vel fungerende Eriksen raskt ned: Runde regnet i følge seg selv konsekvent feil på alle varianter over to trekk resten av partiet. Følgen ble at det falt bønder både på c4 og a4 før 30 trekk, og dermed sto sort uansett til vinst da hvit like etter bukket en offiser og ga opp. Selv om lagleder Christensen kjempet for livet med bonde under og Rørvik plutselig overså et enkelt mellomtrekk som kostet bonde, så matchen ut til å løse seg for Tempo - både Ringdal Hansen og Breivik var i ferd med å få overveldende kompensasjon for ofrede kvaliteter.

I første tidsnød gikk imidlertid det meste Akademisk IIs vei: 1) Sontum fremsto igjen som en dynamisk tidsnødsspiller, og med kontroll på hvits fribonde sto han enkelt til vinst etter å ha plukket opp en bonde til og byttet dronninger like før 40 trekk. 2) Ringdal Hansen fant riktig nok en måte å få igjen kvalitet på, men misset de kritiske fortsettelsene med Sidselruds konge sprellende på g6 – og dermed sto Akademisk-spilleren med dronning og tårn mot dronning og tårn igjen best etter 40 trekk, med bonde over og rimelig trygg konge. 3) Breivik fikk også igjen kvaliteten, og sto med en merbonde og to AG-er av noen løpere da til vinst noen trekk. I ferd med å innkassere sorts fribonde og siste sjanse like før 40 trekk, bukket Breivik imidlertid offiser ved å glemme og legge inn et avbytte på d4 før han forsynte seg på e2 – og dermed sto plutselig Rekkedal teknisk til vinst med løper for to bønder. Lyspunktet for Tempo var sjettebordet, hvor Christensen var i ferd med å komme til hektene: Hvits merbonde var nå del av en isolert dobbeltbonde, og sorts offiserer ble stadig mer aktive. Med helpoeng på sparekonto hos Sontum og Rekkedal, viste vareopptellingen etter fire timer allikevel fordel Akademisk. Begge Stovnergutta vant uten videre sinnsbevegelser – og med 4/4 er også Rekkedal en sterk utfordrer til tittelen som ”årets forsterkning” i Østlandsserien.

På reell stilling 2-2 hang matchen etter 4½ time på partiene Sjøl - Christensen og Ringdal Hansen - Sidselrud, som begge så ut til å være klar fordel hjemmelaget. Ringdal Hansen klarte imidlertid via bondesluttspillet å krabbe inn i et nytt dronningsluttspill som viste seg å være remis, siden Sidselrud med en mot null bønder ikke kunne komme seg unna sjakkene. Mens man fant ut det, begynte grunnen for alvor å dirre under Henrik Sjøl: En hardt kjempende Christensen fikk igjen bonden etter 46 trekk, og sto da plutselig best i tårnsluttspillet. Med tre mot tre bønder burde det være remis, men den versjonen med to mot en fribonde som Sjøl snublet inn i mot slutten av andre tidsnød var ikke det. Tempos kontring nederst var et faktum da Ringdal Hansen etter 68 trekk fikk bekreftet lagseieren. Sort vant denne merkelige matchen svært overbevisende 5½-½, men storfavorittene fra Tempo var altså heldige som vant 3½-2½.

Hva mer som kan sies ut fra det? At Akademisk II overrasket positivt igjen, men at de sliter med å få tellende resultater i betydningen ”lagpoeng” – mens Tempo uten å imponere noe mer av den grunn trolig kan glemme nedrykksstriden for i år. Spenningen var nok atskillig bedre enn kvaliteten på en skiftende match med mange tidsnøder, men dramatikken var det da også lite å utsette på.



Og dermed kan jeg avsløre årets minst relevante TABELL: Den skulle bare ha 24 timers levetid, er ikke tidligere publisert noe sted, og eksisterte dessuten bare i teorien, siden OSS og Akademisk I allerede hadde spilt 3-3 i det fremskutte toppoppgjøret fra 5.runde. Til arkivbruk:
   1.AKADEMISK SK I     4    4    0    0    8   18,5
   2.NORDSTRAND SK      4    3    1    0    7   17,5
   3.ASKER SK           4    3    0    1    6   16,5
--------------------------------------------------------
   4.OSLO SS            4    2    2    0    6   14,5
--------------------------------------------------------
   5.PORSGRUNN SK       4    2    1    1    5   14,5
   6.SK TEMPO           4    2    0    2    4   12
   7.AKADEMISK SK II    4    1    0    3    2   11   
   8.SOSS               4    1    0    3    2   6
--------------------------------------------------------
   9.SK AV 1911         4    0    0    4    0   6
  10.FOLLO SF           4    0    0    4    0   3,5
TOPPSKÅRERLISTEN regnet jeg med å måtte vanne ut med spillere under 100 % fra og med denne runden, men oppsiktsvekkende nok ble det ingen endringer i toppen: Alle de fem spillere som hadde 3/3 vant også i fjerde runde! Jeg synes allikevel det er på tide å inkludere to av lederlaget Akademisks toppspillere, som begge har vunnet sine tre spilte partier mot sterk motstand. Kvalitetsordnet etter 1) spilte partier, 2) bordrekkefølge og 3) fargefordeling, har vi på 100 % med minst tre spilte partier da
  1. Bjørn-Erik Glenne, Nordstrand 4/4 (bord 2, fargefordeling 3-1).
  2. Carl Fredrik Ekeberg, Asker 4/4 (bord 3-4, fargefordeling 3-1).
  3. Bror Thanke, Nordstrand 4/4 (bord 4, fargefordeling 2-2).
  4. Fredrik Rekkedal, Akademisk II 4/4 (bord 5-6, fargefordeling 1-3)
  5. Silje Bjerke, Porsgrunn 4/4 (bord 5-6, fargefordeling 2-2).
  6. GM Rune Djurhuus, Akademisk I 3/3 (bord 1, fargefordeling 1-2)
  7. Gustav Gudbrandsen, Akademisk I 3/3 (bord 2-3, fargefordeling 1-2)

SAMMENLIGNINGER MELLOM FOTBALL OG SJAKK
har jeg fått inn to nye innspill på, som her følger i svakt redigert form.
Odd Nordahl lot (hvis noen hadde ventet noe annet) ikke den ballen ligge død lenge:

”Brann er jo kjent for haugevis av interne konflikter, og det må vel være feil når det gjelder Porsgrunn? Jeg vil heller si at dere er Rosenborg: Henter inn gode spillere fra rundt omkring i landet, og med en trener som har flere meninger enn Juventus har dopede spillere. Og så kan vi kanskje håpe at dere etter hvert nærmer dere Rosenborgs nivå – eller aller helst at Rosenborg nærmer seg deres...”

Mens vår neste innsender var i det mer selvkritiske hjørnet:
”Follo må være sjakkens svar på Skeid: Vi mister også de beste spillerne, og vinner heller ingen kamper....

Hilsen Per Lea, medlem av Skeid-oksene og 1.divisjonssjåfør”


        
Til Lahlums lagsjakkside

Laget av Eirik T. Gullaksen Antall lesere: Teller