VISA Kvinnelandskamp i sjakk
Island, 5. - 9. mars 2003

Reisebrev fra Sylvia Johnsen
Norges Sjakkforbund

Pekere:
Arrangørens hjemmeside
Omtale hos Strik.is
Sjakkforbundet

Teller: 258

Laget av
Eirik T. Gullaksen
      
Norsk sjakkfest på Island

Privatlandskampen på Island var faktisk to turneringer i en, der Norge slo alle forventninger og ble dobbelvinnere foran kvinnelandslagene til Island og Frankrike, samt det lokale arrangørlaget med menn.
Norge tapte kun en kamp som lag i første runde mot mennene. Sjokket ga laget ekstra gnist og med et par glimrende individuelle resultater vant Norge mot alle odds den første internasjonale kvinneturneringen på Island.
I sjakknasjonen Island vokser interessen for kvinnesjakk. Derfor inviterte islendingene med god støtte fra kortselskapet Visa til privatlandskamp mellom Norge, Frankrike og Island.

Unge favoritter
Før møtet på Island spilte de tre landslagene to hurtigsjakkturneringer på Internett høsten 2002. Frankrike vant begge disse matchene med klar margin. Det unge franske laget var derfor favoritt, selv om lagene ble utvidet med et fjerdebord og de franske spillerne som møtte i Reykjavik kun var junior- og kadettspillere. De var likevel jevnt over høyere rangert på alle bord og kunne vise til glimrende resultater i flere verdensmesterskap for de yngre klassene.
Landskampen mellom tre nasjoner ville nødvendigvis bety lediggang for laget som ikke spiller, men det løste arrangørene ved å matche restlaget med ett lokalt herrelag. Resultatene fra disse kampene ble regnet som egen turnering, slik at det faktisk ble to turneringer i en. I siste runde slo de franske jentene til med en imponerende 4-0 seier over mennene, og det var kun fintelling som skilte Norge og Frankrike i samleturneringen.
Når Frankrike til slutt ikke levde opp til favorittstemplet skyldes det at laget i partienes kritiske faser skuslet bort flere unødvendige poeng. Lagkaptein deres måtte bare registrere at de unge spillerne hans ennå ikke har den ro eldre og mer erfarne sjakkspillere viser i tidsnød. Norge slo Frankrike over to matcher 4½-3½.

Småkjendis på kjøpesenter
Det er stor interesse for sjakk på Island, og fjernsynet dekket både åpning og avslutning i turneringen. Anita Hersvik fra Bergen opplevde for første gang å bli gjenkjent og pekt på når hun gikk på kjøpesenteret i Reykjavik.
Førstebordspiller på det norske laget Sylvia Johnsen spilte 40 kamper i simultan på Grindavik barneskole og vant alle. De fire franske jentene spilte påfølgende dag til sammen 150 kamper i simultan, og arrangørene måtte nekte flere å delta fordi det ble for mange. Begge simultanoppvisningene ble dekket i Islands største aviser, mens den kvinnelige islandske mesteren Lilja Gretarsdottir ble intervjuet på radio.
Arrangørene la stor vekt på å få oppmerksomhet og blest rundt arrangementet og skapte begivenheter med sterk visuell effekt. Avslutningssermonien ble holdt på det berømte islandske kurbadet Blå Lagune. Etter prisutdelingen gikk spillerne i vannet og hadde en lynsjakkturnering der. Det særegne badet dannet en vakker og utradisjonell ramme for sjakk, og fikk fyldig omtale på tv samme kveld. De norske jentene trivdes bra i vannet, men måtte ta til takke med andre plass i lynsjakkturneringen, kun slått av de islandske mennene.



Fakta om VISA kvinnelandskamp på Island

Resultater

1. runde: Island – Frankrike   1½-2½
2. runde: Frankrike – Norge 1½-2½
3. runde: Island – Norge 1-3
4. runde: Frankrike – Island 2½-1½
5. runde: Norge – Frankrike 2-2
6. runde: Norge – Island 2½-1½
Tabell

1. Norge 10 poeng (samlet 14½ poeng)
2. Frankrike8½ poeng (samlet 14 poeng)
3. Island 5½ poeng (samlet 9½ poeng)


Individuelle resultater
Norge 1r2r3r4r5r6rSum
1. Sylvia Johnsen, 2081 ½1 1 ½- 1 4
2. Torill Hagesæther, 2033 0 1 ½- ½½
3. Marte Egeland, 2086 - ½½½0 0
4. Anita Hersvik (NO 1970) 0 - 1 1 1 1 4
Res.Gro Ferkingstad (NO 1833) 1 0 - 1 ½-
Kampene mot arrangørlaget med herrespillere er markert i rødt og kursiv.

Frankrike
1. Karelle Bolon, 2162
2. Caroline Cochet, 2071
3. Mathilde Choisy, 2041
4. Valerie Maupin, 1992
Island
1. Gudlaug Thorsteinsdottir, 2140
2. Lilja Gretarsdottir, 2064
3. Harpa Ingolfsdottir, 2050
4. Anna Bjørg Thorgrimsdottir
1.Res.Aslaug Kristinsdottir
2.Res.Hallgerdur Thorsteinsdottir



Bilder