BERGENSJAKK

Chesskid Cup 2023 vunnet av Abdusattorov

Abdusattorov vant Chesskid Cup

Champions Chess Tour 2023Chesskid Cup, den tredje av seks turneringer i Champions Chess Tour 2023, ble vunnet av GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2703). 18-åringen, som er tidligere verdensmester i hurtigsjakk, slo GM Fabiano Caruana (USA 2752) i den endelige finalen. Partiene ble spilt på nett hos Chess.com.

Den store overraskelsen i turneringen var at GM Hikaru Nakamura (USA 2748), den største favoritten, tapte sine to første matcher og ble utslått. Det ble først 1½-2½ mot GM Jorden van Foreest (NED 2661) og deretter ½-1½ mot GM Alireza Firouzja (FRA 2745). Firouzja, som også tapte første runde, ble i sin tur utslått av Caruana.

Dette var den tredje av seks turneringer i Champions Chess Tour 2023. Så langt har Carlsen, Nakamura og Abdusattorov vunnet hver sin turnering og kvalifisert seg til sluttspillet i desember. Til fjerde turnering i juli har Abdusattorov, Caruana, van Foreest og GM Vladimir Fedoseev (FID 2752) sikret seg en plass. Sistnevnte gjorde dette gjennom å vinne 2. divisjon.
Hverken Carlsen eller Nakamura er kvalifisert, og må eventuelt spille seg inn gjennom en egen turnering (Play-in) mandag 12. juni.

Eneste norske deltaker i Chesskid Cup var GM Aryan Tari (2539) i 3. divisjon. Han vant sin første match mot IM Renato Terry (PER 2472), men ble deretter utslått etter tap mot GM Alan Pichot (ARG 2549) og GM Raja Harshit (IND 2361).