BERGENSJAKK

Grand Chess Tour 2023 – Superbet Rapid & Blitz Poland – dag 2

To eksverdensmestre: Kasparov og Carlsen
To eksverdensmestre: Kasparov og Carlsen
(Foto: Lennart Ootes | Grand Chess Tour)

Grand Chess TourGM Magnus Carlsen (2839) står fortsatt uten seier etter seks runder av Superbet Rapid & Blitz Poland. Andre dag med hurtigsjakk ga tre remiser, noe som førte til at avstanden opp til lederne økte ytterligere.

I fjerde runde spilte Carlsen et langt parti mot med hvit mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2762). Franskmannen kom under press i sluttspillet, men berget seg ved å ofre begge offiserene sine og fjerne alle Carlsens bønder. Igjen sto et sjeldent men likevel klassisk sluttspill med to springere mot bonde. Uten bonden er det enkel remis, men det er vinstmuligheter så lenge bonden er på brettet. I dette tilfellet var Vachier-Lagraves bonde så langt framme at det ikke var mulig for Carlsen å vinne uten å gå over 50-trekksgrensen.

Etter dette ventet svart mot GM Levon Aronian (USA 2729) i femte runde. Her ofret Carlsen en kvalitet i midtspillet, og fikk full kompensasjon med to bønder og et sterkt felt på d5. Ingen av spillerne fikk vinstsjanser før partiet endte remis med trekkgjentakelse.

Hvit mot GM Anish Giri (NED 2714) i sjette runde var dagens siste parti. Som i forrige parti ofret Carlsen en kvalitet i midtspillet for tilstrekkelig kompensasjon. Heller ikke her ble det vinstsjanser til noen av partene før en trekkgjentakelse kom på brettet i trekk 59.

Wesley So er i delt ledelse etter 6 runder
Wesley So er i delt ledelse etter 6 runder
(Foto: Lennart Ootes | Grand Chess Tour)

I både fjerde og sjette runde endte alle de fem partiene i turneringen remis. Femte runde var annerledes, med tre avgjorte partier. Etter seks av de ni hurtigsjakkrundene leder GM Wesley So (USA 2788) og GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2782) med 9 poeng foran Aronian med 8 og Vachier-Lagrave med 7 poeng. Carlsen har 5 poeng og er nummer syv som etter første dag, men nå er det 4 poeng opp til teten. Fortsatt gjenstår det 24 poeng å spille om, så det er fullt mulig å ta igjen dette. I hurtigsjakken er det 2 poeng for seier og 1 for remis.

De tre siste hurtigsjakkrundene spilles tirsdag med start kl. 14.00, kl. 15.30 og kl. 17.00. Carlsen har svart mot GM Bogdan-Daniel Deac (ROU 2618) og GM Kirill Shevchenko (ROU 2602) fulgt av hvit mot GM Richard Rapport (ROU 2767). Særlig de to svartpartiene burde gi gode vinstsjanser.
Det er direktesending hos bl.a. Chess24.

Les mer om andre dag av turneringen hos Chess24 og Chess.com.

Tabell etter 6 runder hurtigsjakk  
1-2. GM Wesley So      USA 9/12
   GM Jan-Krzysztof Duda POL 9
3.  GM Levon Aronian    USA 8
4.  GM M. Vachier-Lagrave FRA 7
5-6. GM Richard Rapport   ROU 6
   GM Radoslaw Wojtaszek POL 6
7.  GM Magnus Carlsen   NOR 5
8.  GM Bogdan-Daniel Deac ROU 4
9-10.GM Anish Giri     NED 3
   GM Kirill Shevchenko  ROU 3