BERGENSJAKK

Meltwater Champions Chess Tour Finals 2022 – 7. runde

So endte på andreplass bak Carlsen
So endte på andreplass bak Carlsen
(Foto: Champions Chess Tour)

Meltwater Champions Chess Tour Finals 2022Førsteplassen var allerede sikret, men GM Magnus Carlsen (2847) vant også siste match i Meltwater Champions Chess Tour Finals. Denne gang ble det 3-1 mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806).

Carlsen hadde hvit i det første partiet, som ble svært jevnt. Duda hadde ingen spesielle problemer, og sto kanskje litt bedre med løperparet sitt før det ble avviklet til et likt sluttspill. Etter ytterligere avbytter endte det med remis etter 48 trekk.

Med svart i parti to spilte Carlsen svært ambisiøst. Duda følte kanskje han burde straffe dette, og ofret tidlig en bonde uten særlig kompensasjon. Polakken holdt balansen fram til det uforståelige 24.g5?, som ga motstanderen to sammenhengende fribønder i sentrum. Etter et sterkt kvalitetsoffer plukket Carlsen opp en haug med bønder og vant uten problemer.

Duda fikk sjansen til å utligne i parti tre, hvor han hadde stor fordel etter rundt 20 trekk. Da Duda valgte feil plan fra trekk 23 klarte Carlsen likevel å kjempe seg til et viktig halvpoeng med bonde under i et tårnsluttspill.

Nå måtte Duda vinne det fjerde partiet med hvit. Han fikk aldri noen spesiell fordel, og etter hvert tok Carlsen over i sluttspillet. Som i andre parti ga Carlsen en kvalitet og fikk en haug med bønder i retur. Senere ga Carlsen bort hele fordelen, men han trengte jo bare remis, og kan ha ment at dette var det enkleste. Duda fortsatte å spille på vinst, og tapte til slutt likevel da han presset for hardt.

Dagens klart lengste match var mellom toer GM Wesley So (USA 2784) og bunnplasserte GM Anish Giri (NED 2721). Her ble det fire remiser i hurtigsjakken før hvit vant begge lynsjakkpartiene i omspillet. Da gjensto bare et Armageddonparti, hvor Giri gikk seirende ut med svart.

Prestisjeoppgjøret mellom de indiske juniorene GM Arjun Erigaisi (IND 2628) og GM R. Praggnanandhaa (IND 2587) endte med seier 2½-1½ til sistnevnte.

GM Quang Le Liem (VIE 2661) avsluttet en god turnering med seier 2½-1½ mot GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2747). Sistnevnte kan ha vært sliten siden han tidligere samme dag hadde spilt to hurtigsjakkpartier over brettet i VM for landslag.

Carlsen endte øverst på tabellen med 20 matchpoeng og en overlegen førsteplass. So på 13 poeng endte som nummer to, mens Le Liem på 11 kapret tredjeplassen foran Duda med 10 poeng. Erigaisi og Praggnanandhaa med 9 poeng delte femteplassen, mens Giri og Mamedyarov på 6 poeng endte på delt sisteplass.
Årets sesong av Champions Chess Tour er nå avsluttet, men starter opp igjen i 2023.

Se også omtale hos TV 2 og VG.

7. runde              
Carlsen  - Duda      3.0-1.0
So     - Giri      3.0-4.0
Erigaisi  - Praggnanandhaa 1.5-2.5
Mamedyarov - Quang Le Liem  1.0-3.0

Tabell               
1.  GM Magnus Carlsen    NOR 20
2.  GM Wesley So       USA 13
3.  GM Quang Le Liem     VIE 11
4.  GM Jan-Krzysztof Duda  POL 10
5-6. GM Arjun Erigaisi    IND 9
   GM R. Praggnanandhaa   IND 9
7-8. GM Anish Giri      NED 6
   GM Shakhriyar Mamedyarov AZE 6