BERGENSJAKK

Europacupen for lag 2022 – 1. runde

Offerspill slo finske Vammalan i 1. runde
Offerspill slo finske Vammalan i 1. runde
(Foto: Walter Kastner)

European Chess UnionOfferspill fikk en fin start på Europacupen for klubblag i Østerrike, med seier 5½-½ mot finske Vammalan Shakkikerho i 1. runde. Den eneste som måtte avgi et halvpoeng var GM Magnus Carlsen (2856). Han møtte GM Nikita Meshkovs (LAT 2566), motstandernes klart sterkeste spiller. Meshkovs spilte et solid parti med hvit, og Carlsen måtte jobbe litt før halvpoenget var i havn.

Bærum hadde knallhard motstand i tredjerangerte Asnieres Le Grand Echiquier fra Frankrike. Her ble det ikke uventet tap 0-6 for det norske laget. På førstebord fikk IM Frode Elsness (2468) bryne seg på GM Andrey Esipenko (FID 2668).

Nordstrand kan være godt fornøyd med første runde, hvor det ble uavgjort 3-3 mot svenske SK Rockaden. GM Rune Djurhuus (2387) slo GM Erik Blomqvist (SWE 2526) med svart på førstebord. I tillegg spilte Nordstrands FM Isak Sjøberg (2305), FM Gustav Törngren (SWE 2280), FM Daniel Nordquelle (2140) og Andreas Tenold (1963) alle remis mot høyere ratede motstandere.

Franske Asnieres vant 6-0 mot Bærum
Franske Asnieres vant 6-0 mot Bærum
(Foto: Walter Kastner)

Det fjerde norske laget, SOSS, tapte 2-4 mot svenske Stockholms SS. Dette var et svært godkjent resultat mot en mye høyere ratet motstander. GM Lars Oskar Hauge (2531) vant det helnorske oppgjøret mot FM Bjørnar Byklum (2318), men SOSS-spillerne Kjell Børre Grebstad (2088) og Pål Morten Andreassen (2034) vant begge mot spillere ratet rundt 300 poeng høyere.

De forventede topplagene i Åpen klasse tok alle godt med poeng. Alle de 9 høyest rangerte vant 6-0 eller 5½-½ i første runde.

I Kvinneklassen ble det favorittseier i alle matchene, men førsterangerte Cercle d’Echecs de Monte-Carlo avga tre remiser mot TAJFUN – SK Ljubljana fra Slovenia og måtte nøye seg med seier 2½-1½.

2. runde spilles tirsdag kl. 14.15. Offerspill møter da tyske Schachgesellschaft Solingen med GM Alexander Naumann (GER 2513) på førstebord. De andre matchene med norske lag er Nordstrand – Moravská Slavia Brno, Akureyri – Bærum og SOSS – Sharks 4NCL.

Direktesendte partier kan finnes hos bl.a. Chess24: Åpen klasse | Kvinneklasse.

Les mer om første runde hos Chess24.