BERGENSJAKK

FTX Crypto Cup 2022 – dag 7

Praggnanandhaa vant omspillet mot Carlsen i siste runde
Praggnanandhaa vant omspillet mot Carlsen
i siste runde
(Foto: Champions Chess Tour)

FTX Crypto CupGM Magnus Carlsen (2847) tok førsteplass i FTX Crypto Cup, på tross av en litt skuffende avslutning. I syvende og siste runde ble det tap i omspillet mot GM R. Praggnanandhaa (IND 1927) etter at hurtigsjakken hadde endte 2-2. Likevel holt det akkurat til en ny turneringsseier.

Carlsen ble stående dårligst med hvit i første hurtigsjakkparti etter at han noe uforsiktig tok en bonde på c5 i midtspillet. Han fikk tre bønder for en springer i den påfølgende sluttspillet, og klarte å berge remis etter en lang forsvarskamp.

I andre parti var det Carlsens tur til å spille på vinst. Han hadde lenge stor fordel, men Praggnanandhaa fikk avviklet til et tårnsluttspill med bonde under som han holdt til remis.

Kampen om førsteplass ble avgjort i tredje parti da Carlsen vant et sluttspill med bonde over. Dermed var det klart at han ikke kunne tas igjen, noe som kan forklare hva som skjedde i de resterende partiene.

Carlsen presset med svart i fjerde parti og trengte bare remis for å vinne matchen. Det spektakulære tårnofferet 33…Ta2!? var godt nok til et halvpoeng, men Carlsen spilte feil med 38…Ld3?? få trekk senere. Etter dette vant Praggnanandhaa enkelt og utlignet til 2-2 i hurtigsjakken.

Lynsjakken som fulgte endte overraskende nok 2-0 til Praggnanandhaa. Han vant fullt fortjent det første partiet med svart, og holdt lenge balansen i parti to før Carlsen fikk avgjørende fordel i sluttspillet. Utrolig nok så ikke Carlsen det opplagte 40…Sxf4+ som er matt i fire eller dronningvinst. Han sto fortsatt til vinst, men to nye overseelser kastet bort først et halvt og så et helt poeng. Dermed vant Praggnanandhaa matchen, men det viktigste var tross alt turneringsseieren. Likevel kommer den nok med en liten bismak når man taper de tre siste partiene.

Ellers i denne runden ble det matchseire til GM Alireza Firouzja (FRA 2704) mot GM Levon Aronian (USA 2728), til GM Le Liem Quang (VIE 2661) mot GM Hans Niemann (USA 2529) og til GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806) mot GM Anish Giri (NED 2721).

Carlsen vant FTX Crypto Cup
Carlsen vant FTX Crypto Cup
(Foto: Champions Chess Tour)

Carlsen endte altså øverst på tabellen med 16 poeng foran Praggnanandhaa og Firouzja med 15. Fjerdeplassen gikk til Le Liem Quang med 12 poeng, mens Duda ble nummer fem med 10.

Carlsens neste turnering spilles over brettet. Dette blir amerikanske Sinquefield Cup som starter 2. september.

7. runde                
Carlsen    - Praggnanandhaa 2.0-4.0
Aronian    - Firouzja    1.5-2.5
Le Liem Quang - Niemann     2.5-1.5
Duda     - Giri      2.5-0.5

Tabell          
1. Carlsen     NOR 16
2. Praggnanandhaa IND 15
3. Firouzja    FRA 15
4. Le Liem Quang  VIE 12
5. Duda      POL 10
6. Aronian     USA  8
7. Giri      NED  7
8. Niemann     USA  0