BERGENSJAKK

FTX Crypto Cup 2022 – dag 6

Carlen slo Firouzja i omspillet
Carlen slo Firouzja i omspillet
(Foto: Champions Chess Tour)

FTX Crypto CupGM Magnus Carlsen (2847) holdt unna for GM Alireza Firouzja (FRA 2704) i sjette runde av FTX Crypto Cup, men måtte til omspill for å vinne matchen. Nå er det to poeng ned til GM R. Praggnanandhaa (IND 1927), den eneste som kan frata nordmannen førsteplassen.

Etter litt tvilsomt åpningsspill med svart ble Carlsen rett og slett nedspilt i første parti. Etter 20 trekk hadde Firouzja avgjørende fordel, og den ga han aldri fra seg. Som så ofte før slo Carlsen tilbake umiddelbart med en overbevisende seier i parti to.

Begge spillerne hadde sine sjanser i et svært skarpt tredje parti, men det endte med trekkgjentakelse og remis i sluttspillet. I parti fire holdt Firouzja greit balansen med svart og sikret dermed 2-2 i hurtigsjakken.

Carlsen hadde hvit i det første av de to lynsjakkpartiene som fulgte. Her fikk han tidkig klar fordel etter at Firouzja ga fra seg løperparet sitt. Franskmannen fikk ingen sjanser videre og Carlsen tok ledelsen i matchen for første gang. Franskmannen burde utlignet i neste parti, men spilte feil i sluttspillet med lite tid på klokken. Dermed berget Carlsen remis med kvalitet under og vant matchen 3½-2½.

Duda vant omspillet mot Praggnanandhaa
Duda vant omspillet mot Praggnanandhaa
(Foto: Champions Chess Tour)

Praggnanandhaa spilte 2-2 i hurtigsjakken mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806), og var på vei mot seier i første lynsjakkparti da han gikk matt i ett trekk. På tross av en lovende stilling etter åpningen klarte 17-åringen ikke å slå tilbake i andre parti, og Duda vant også dette.

GM Le Liem Quang (VIE 2661) trengte bare tre partier for å beseire GM Anish Giri (NED 2721) 2½-½, mens GM Levon Aronian (USA 2728) vant 2½-1½ mot bunnplasserte GM Hans Niemann (USA 2529).

Med en runde igjen å spille leder Carlsen med 15 poeng foran Praggnanandhaa med 13. En av disse vinner turneringen, siden Firouzja med 12 poeng på tredjeplass ikke kan ta igjen begge to. For å ta førsteplass må Praggnanandhaa slå Carlsen i siste runde uten omspill.

Syvende og siste runde starter søndag kl. 18.00 med matchene Carlsen – Praggnanandhaa, Aronian – Firouzja, Le Liem Quang – Niemann og Duda – Giri. Hver runde består av en match over fire hurtigsjakkpartier. Det gir 3 poeng å vinne i hurtigsjakken, 2 poeng for å vinne i omspill og 1 poeng for å tape i omspill.
Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24. Det blir også sending hos TV 2 Sport 2 fra kl. 17.30. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, GM Frode Urkedal, Hans Olav Lahlum og Heidi Røneid.

6. runde                
Firouzja    - Carlsen    2.5-3.5
Praggnanandhaa - Duda      2.0-4.0
Giri      - Le Liem Quang 0.5-2.5
Niemann    - Aronian    1.5-2.5

Tabell           
1.  Carlsen     NOR 15
2.  Praggnanandhaa IND 13
3.  Firouzja    FRA 12
4.  Le Liem Quang  VIE  9
5.  Aronian     USA  8
6-7. Giri      NED  7
   Duda      POL  7
8.  Niemann     USA  0