BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2022 – 7. runde

Norge slo Nord-Makedonia i 7. runde
Norge slo Nord-Makedonia i 7. runde
(Foto: FIDE / Madelene_Belinki)

Sjakk-OL 2022 i Chennai - India7. runde av Sjakk-OL var det norske herrelaget degradert til spillesal B. Her ønsket de ikke å bli værende, og etter seier 2½-1½ mot Nord-Makedonia blir det nok retur til spillesal A, hvor de beste lagene er.

GM Magnus Carlsen (2864) tok sin fjerde strake seier da han uten spesielle problemer beseiret GM Zvonko Stanojoski (MKD 2412), motstandernes eneste stormester. Carlsen hadde en behagelig fordel hele veien og resultatet var aldri i tvil. GM Aryan Tari (2672) spilte også et bra parti. Med de svarte brikkene tok han over mot FM Emil Risteski (MKD 2405) i midtspillet og hadde stor fordel da motstanderen litt overraskende ga opp allerede i trekk 32. Et kort invervju med Tari etter partiet kan finnes hos YouTube.

GM Johan-Sebastian Christiansen (2593) sliter i OL, og tapte med hvit mot IM Toni Lazov (MKD 2374) i denne runden. Motstanderen bygget opp et kraftig kongeangrep i midtspillet, og nordmannen klarte ikke å forsvare seg. Seieren i matchen var likevel ikke truet, da GM Frode Urkedal (2555) sikret lagseier med en solid remis på fjerdebord.

Carlsen står nå med 5½ poeng på 6 runder og er nummer to på listen over beste førstebordspillere. Verdensmesteren har helt sikkert lyst på en gullmedalje for beste førstebordspiller, men da er det ikke nok å vinne alle partiene som er igjen. I tillegg må GM D. Gukesh (IND 2684) begynne å avgi poeng. Den 16-årige førstebordspilleren på India 2 har vunnet alle sine 7 partier på tross av sterk motstand.

Rundens toppoppgjør var USA mot Armenia
Rundens toppoppgjør var USA mot Armenia
(Foto: FIDE / Lennart Ootes)

Rundens toppoppgjør i Åpen klasse var mellom Armenia og USA. Her gikk det mot en knapp seier til USA, da GM Sam Shankland (USA 2720) gjorde en utrolig tabbe mot GM Robert Hovhannisyan (ARM 2591) i kampens siste parti. I en klar remisstilling trodde han motstanderen spilte et annet trekk enn han faktisk gjorde. Dermed prøvde Shankland å spille det ulovlige trekket 91.Kc2??. Kongen må flyttes til et annet felt, og stillingen var umiddelbart tapt.

Etter 7 av 11 runder leder Armenia i Åpen klasse med 13 lagpoeng. Deretter følger Usbekistan, India 2, India 1, USA, Tyskland og Kasaksthan med 12.

Island er beste nordiske lag på 31. plass med 10 lagpoeng, mens Norge er nummer 39 med 9 poeng. Danmark og Finland har også 9 poeng, mens Sverige har 8 og Færøyene 7.

Fra 7. runde i Kvinneklassen
Fra 7. runde i Kvinneklassen
(Foto: FIDE / Stev_Bonhage)

Det norske kvinnelaget hadde ingen problemer med å beseire Paraguay 3½-½ i 7. runde. Monika Machlik (2111) nøytraliserte motstandernes klart beste spiller på førstebord, mens Edit Machlik (2084), WIM Sheila Barth Stanford (2097) og WFM Maud Rødsmoen (1975) alle vant.

Andrebordspiller Edit Machlik er norsk toppscorer med 4½ poeng av 6. Hun er med dette omtrent i rute til en WIM-norm, som krever ratingprestasjon på 2250.

Hjemmelaget India 1 fortsetter å vinne kamper i kvinneklassen. Med maksimale 14 lagpoeng er de 2 poeng foran Ukraina, Armenia og Georgia på de neste plassene. Polen er nummer fem og øverst av 9 lag med 11 poeng.

Beste nordiske lag er Sverige på 22. plass med 10 lagpoeng. Norge er nummer 36 med 9 poeng, mens Danmark og Finland har 8 og Island 7 poeng.

Åttende runde spilles lørdag kl. 11.30 norsk tid. I åpen klasse skal Norge møte Slovakia. Carlsen får da hvit mot GM Jergus Pechac (SVK 2594). Det norske kvinnelaget skal møte Sveits.

Direktesendte partier med kommentarer kan bl.a. følges hos Chess24 (åpen klasse|kvinneklasse), FollowChess (åpen klasse|kvinneklasse) og Lichess (åpen klasse|kvinneklasse). Det blir norske kommentarer ved IM Kjetil Stokke og WFM Anita Grønnestad på Twitch-kanalen til Offerspill fra kl. 11.15.

Les mer om syvende runde av Sjakk-OL hos Chess24 og Chess.com.