BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2022 – 6. runde

Norge hadde dårlig uttelling mot Australia
Norge hadde dårlig uttelling mot Australia
(Foto: FIDE / Lennart Ootes)

Sjakk-OL 2022 i Chennai - IndiaDet norske herrelaget i Sjakk-OL gikk på en ny smell i 6. runde, hvor det ble tap 1½-2½ mot Australia i en match med svært dårlig uttelling. Etter dette er nok alt håp om en toppplassering ute. Ikke bare er det langt opp, problemet er at kun GM Magnus Carlsen (2864) leverer på et normalt nivå. Alle de andre norske spillerne scorer under forventet.

Carlsen gjorde jobben på førstebord, og vant et fint parti med svart mot GM Anton Smirnov (AUS 2600). Han har dermed 4½ poeng på 5 runder og er lagets toppscorer. På listen over beste førstebordspillere er Carlsen nummer fire, bak Gukesh, Giri og Mamedyarov.

GM Aryan Tari (2672) sto aldri best med hvit mot GM Temur Kuybokarov (AUS 2583), men holdt balansen fram til han unnlot å ta svarts farlige b-bonde i trekk 32. Etter dette var stillingen håpløs, og Kuybokarov gjorde ingen feil videre.

GM Jon Ludvig Hammer (2638) spilte et egentlig et bra parti med svart mot GM Bobby Cheng (AUS 2540), men tapte dessverre på tid i trekk 38 i en litt bedre stilling. GM Johan-Sebastian Christiansen (2593) hadde lenge et stort overtak mot GM Justin Tan (AUS 2508), og sto til vinst da han spilte feil i trekk 46. Dermed fikk Tan inn en trekkgjentakelse som berget remis og australsk matchseier.

16-årige Gukesh er OLs store spiller
16-årige Gukesh er OLs store spiller
(Foto: FIDE / Madelene Belinki)

Toppoppgjøret i Åpen klasse var mellom India 2 og Armenia, de eneste lagene som hadde vunnet alle kampene. Her tok Armenia en knapp seier 2½-1½. Inderne vant likevel førstebord ved GM D. Gukesh (IND 2684). 16-åringen er OLs store spiller så langt, og har vunnet alle sine 6 partier.

Sjakk-OL har 11 runder, og dermed har vi passert halvveis. Armenia er alene i tet med 12 lagpoeng foran USA med 11. Deretter følger India 2, Usbekistan, Frankrike, India 1, Nederland, Cuba, India 3, Tyskland, Kasakhstan, Serbia og Peru med 10 poeng.
Danmark, Finland og Island har alle 8 lagpoeng, mens Norge på 56. plass har 7. På 7 poeng finner vi også Sverige og Færøyene.

Det norske kvinnelaget gjorde et godkjent innsats mot Mongolia i 6. runde, men tapte til slutt 1½-2½. Edit Machlik (2084) beseiret WIM Bayarjargal Bayarmaa (MGL 2171) på førstebord, mens WIM Sheila Barth Stanford (2097) spilte remis mot WIM Turmunkh Munkhzul (MGL 2277). Det ble likevel ingen lagpoeng, da både Alena Ayzenberg (2023) og WFM Maud Rødsmoen (1975) tapte.

Humpy Koneru og India leder kvinneklassen
Humpy Koneru og India leder kvinneklassen
(Foto: Lennart Ootes)

kvinneklassen er det bare India 1 som har vunnet alle sine kamper. Hjemmelaget har dermed 12 lagpoeng, mens Aserbajdsjan og Romania har 11 poeng. Deretter følger Polen, Ukraina, Armeina, Bulgaria, Israel, Georgia, Vietnam og Nederland med 10 poeng.

Sverige på 8 lagpoeng er beste nordiske lag. Danmark har også 8 poeng, mens Norge har 7 poeng på 53. plass. Sverige, Finland og Island har 6 poeng.

Torsdag er det fridag i Sjakk-OL. Syvende runde spilles fredag kl. 11.30 norsk tid. I åpen klasse skal Norge møte Nord-Makedonia, som har GM Zvonko Stanojoski (MKD 2412) på førstebord.
Det norske kvinnelaget blir klare favoritter mot Paraguay.

Direktesendte partier med kommentarer kan bl.a. følges hos Chess24 (åpen klasse|kvinneklasse), FollowChess (åpen klasse|kvinneklasse) og Lichess (åpen klasse|kvinneklasse).
Det blir norske kommentarer ved FM Johannes Luangtep Kvisla og Jonas August Bernstein på Twitch-kanalen til Offerspill fra kl. 11.15.

Les mer om sjette runde av Sjakk-OL hos Chess24 og Chess.com.