BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2022 – 5. runde

Unge India 2 leder etter 5. runde
Unge India 2 leder etter 5. runde
(Foto: FIDE / Stev_Bonhage)

Sjakk-OL 2022 i Chennai - IndiaEtter to svake matcher slo det norske herrelaget i Sjakk-OL kraftig tilbake. I 5. runde ble det solide 3½-½ mot Zambia. GM Magnus Carlsen (2864) vant enkelt med svart mot IM Gillan Bwalya (ZAM 2396), som ble matt i trekk 26. Heller ikke GM Johan-Sebastian Christiansen (2593) på fjerdebord hadde noen problemer med å ta hele poenget.

Det ble også helpoeng til GM Aryan Tari (2672), selv om motstanderen sto best en periode i midtspillet. GM Jon Ludvig Hammer (2638) spilte et fint parti med svart mot FM Nase Lungu (ZAM 2216), men overså i vinststilling det fikse 33.Sxb7! som berget remis for motstanderen.

Rundens toppoppgjør i Åpen klasse var Spania – India 2 og England – Armenia, som begge endte 1½-2½. Samtidig vant USA med samme sifre mot Israel, som var i delt ledelse før runden. Dermed er det bare India 2 og Armenia som gjenstår med full pott. Begge har 10 lagpoeng før det innbyrdes møtet i sjette runde. På 9 poeng følger Usbekistan, India 1, USA, Cuba og Iran.

Norge er tilbake som beste nordiske lag, og er nummer 34 med 7 lagpoeng. Danmark, Finland, Sverige og Island har alle 6 lagpoeng, mens Færøyene har 5.

Sverige tapte mot Ungarn
Sverige tapte mot Ungarn
(Foto: FIDE / Madelene Belinki)

Det norske kvinnelaget gjorde i 5. runde sin beste kamp så langt med uavgjort 2-2 mot Slovenia. Alena Ayzenberg (2023) vant på fjerdebord mot WFM Monika Rozman (SLO 2104), mens Edit Machlik (2084) og WIM Sheila Barth Stanford (2097) spilte remis. Monika Machlik (2111) på førstebord tapte mot sterke IM Laura Unuk (SLO 2340).

kvinneklassen er det 3 lag igjen som har vunnet alle sine kamper og har 10 poeng. Dette er India 1, Georgia og Romania. Et lagpoeng bak følger Ukraina, Aserbajdsjan og Kasakstan.

Danmark på 8 lagpoeng har nå overtatt statusen som beste nordiske lag. Norge har 7 poeng på 34. plass, mens Sverige, Finland og Island har 6 poeng.

Sjette runde spilles onsdag kl. 11.30 norsk tid. I åpen klasse skal Norge opp mot Australia. Som i alle matcher så langt er de norske spillerne høyere ratet på alle bord. Carlsen har svart mot GM Anton Smirnov (AUS 2600).
Det norske kvinnelaget møter Mongolia, som er på nivå med forrige rundes motstander Slovenia.

Direktesendte partier med kommentarer kan bl.a. følges hos Chess24 (åpen klasse|kvinneklasse), FollowChess (åpen klasse|kvinneklasse) og Lichess (åpen klasse|kvinneklasse).
Det blir norske kommentarer ved FM Johannes Luangtep Kvisla og Daniel Steen Hauge på Twitch-kanalen til Offerspill fra kl. 11.15.

Les mer om femte runde av Sjakk-OL hos Chess24 og Chess.com.