BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2022 – 2. runde

Norge vant 4-0 mot Uruguay
Norge vant 4-0 mot Uruguay
(Foto: FIDE / Stev Bonhage)

Sjakk-OL 2022 i Chennai - IndiaDet norske herrelaget i Sjakk-OL slo til med knusende 4-0 mot Uruguay i 2. runde av Åpen klasse.
GM Magnus Carlsen (2864) på førstebord hadde hvit mot GM Georg Meier (URU 2613), en tidligere tysk landslagsspiller som Carlsen har slitt mot før. Stillingen var jevn lenge, men til slutt vant Carlsen en bonde. Dronningsluttspillet som oppsto skal bli remis ved beste spill, men Meier klarte ikke å forsvare seg nøyaktig nok og tapte til slutt.

Det ble også greie seire til GM Aryan Tari (2672) og GM Jon Ludvig Hammer (2638), som aldri sto dårligst i sine partier. GM Johan-Sebastian Christiansen (2593) valgte en skarp Kongeindisk med svart mot en IM ratet 2413. Det så lovende ut for hvit en stund, men da Christiansen fant det sterke 28…e4! spilte motstanderen feil og nordmannen vant i løpet av få trekk.

Førsterangerte USA møtte Paraguay og måtte nøye seg med seier 2½-1½. GM Leinier Dominguez Perez (USA 2754) var den enste som vant i tillegg til tre remiser.
Etter to runder gjenstår hele 45 lag som har vunnet begge sine kamper og har 4 lagpoeng. I denne gruppen finner vi alle de forventede topplagene pluss bl.a. Sverige og Island.

Danmark, Finland og Færøyene tapte alle i andre runde og har 2 poeng. Danmark var klare favoritter mot Zambia i denne runden, men gikk på et knapt nederlag etter tre remiser og tap på fjerdebord.

Fra andre runde i Kvinneklassen
Fra andre runde i Kvinneklassen
(Foto: FIDE / Madelene_Belinki)

Kvinneklassen var Norge sjanseløse mot det sterke laget fra Armenia og tapte 4-0. For Norge spilte Monika Machlik (2111), Edit Machlik (2084), WIM Sheila Barth Stanford (2097) og WFM Maud Rødsmoen (1975).

Det var ingen spesielle overraskelser i andre runde av Kvinneklassen, og de 25 øverste matchene ble alle vunnet av det sterkeste laget. Det er 40 lag som har vunnet begge sine kamper og har 4 lagpoeng. Sverige er det eneste nordiske blant disse, mens Norge, Danmark, Finland og Island alle har 2 poeng.

Tredje runde starter søndag kl. 11.30 norsk tid. I åpen klasse har Norge svart på førstebord mot Italia, et jevnt lag med bare stormestre. Norge er likevel høyere ratet på alle bord og skal vinne denne kampen. Carlsens motstander blir GM Daniele Vocaturo (ITA 2616).
Det norske kvinnelaget blir klare favoritter mot Guatemala og skal vinne greit.

Direktesendte partier med kommentarer kan bl.a. følges hos Chess24 (åpen klasse|kvinneklasse), FollowChess (åpen klasse|kvinneklasse) og Lichess (åpen klasse|kvinneklasse).
Det blir norske kommentarer ved GM Benjamin Arvola Notkevich og Daniel Steen Hauge på Twitch-kanalen til Offerspill fra kl. 11.15.

Les mer om andre runde av Sjakk-OL hos Chess24.