BERGENSJAKK

IM Arne Zwaig er død

Arne Zwaig har gått bort, 75 år gammel. Zwaig var i sin tid en av Norges beste spillere, og ble norgesmester, landslagsspiller og internasjonal mester.
Øystein Brekke har skrevet følgende minneord:

IM Arne Zwaig er død
av Øystein Brekke

Arne Zwaig i 1975
Arne Zwaig i 1975
(Foto: Øystein Brekke)

En av Norges fremste sjakkspillere gjennom tidene, Arne Zwaig, døde 12. april 75 år gammel etter en tids sykdom.

Arne var født 6. februar 1947 og dukket opp i Oslo Schakselskap i 1959 der han veldig snart viste seg som et usedvanlig talent i norsk sjakk. Han ble juniornorgesmester som 14-åring i 1961, vant mesterklassen året etter, ble tredjemann i eliteklassen i 1963 og norgesmester i 1964 som 17-åring, den gang sensasjonelt, ja uforskammet ung i konkurranse med hele den norske eliten.

Da hadde han allerede markert seg internasjonalt som norsk OL-deltager i Bulgaria i 1962, 15 år gammel, der nordmannen i kortbukse forbauset det sovjetiske laget ved å holde verdenstoppen Paul Keres til remis i et tårnsluttspill med en bonde mindre.

Året etter kom Arne på en delt fjerdeplass i junior-VM i konkurranse med flere år eldre spillere, en plassering han gjentok med stil i Barcelona i 1965.

Med nyere tiders målestokk og rammer ville Arne Zwaig ganske tidlig ha blitt en stormester, men den gang var slike muligheter små, ikke minst for en spiller fra Norge. Han engasjerte seg i perioder heller med politikk og studier og deltok faktisk som 14-åring i møtet da Sosialistisk Folkeparti ble stiftet.

Arne ble norgesmester igjen i 1969 og deltok i seks sjakkolympiader fra 1962 til 74. Den siste av dem ga i alle fall en inntegning i tittelen Internasjonal mester, som han fullførte et halvt år senere ved å vinne Astoria International på Hamar. I påsken 1975 vant Arne Zwaig også Sandefjord International i stor stil med sterk konkurranse og en ratingprestasjon 75 poeng over stormesterkravet. Men feltet hadde bare en stormester, O’Kelly fra Belgia, som Arne overspilte med et avsluttende dobbelt tårnoffer.

To år senere valgte vår glimrende spiller å legge opp sjakk-karrieren sin, bare 30 år gammel. Han utdannet seg innen data og ble yrkesaktiv på dette området, som han kommenterte at ble sjakkspillet hans i fortsettelsen.

Sjakkspilleren Arne Zwaig var en perfeksjonist og kunstner som ofte, men ikke alltid, kunne fullføre flotte partiopplegg selv i en halsbrekkende tidsnød. Mange av de vellykkede partiene hans er både artistisk og pedagogisk av høy kvalitet og gjerne med en umiskjennelig originalitet.

Arne var et aktivum i sjakklivet også ved siden av å spille. Sammen med vennen Svein Johannessen redigerte han de første partibulletinene fra eliteklasser i landsturneringene i 1964 og 68. De startet videre Sjakklubben Fischer i 1972 og redigerte og utga det glimrende tidsskriftet «Patt – norsk sjakkorgan» i 1973-74. Begge fikk jeg med som kyndige partikommentatorer i Norsk Sjakkblad fra 1975.

Arne Zwaig deltok knapt mer i turneringssjakk i nyere tid, annet enn i noen lynturneringer på 80-tallet og litt svensk seriesjakk for Uddevalla tidlig på 2000-tallet. Han bisto sin Asker Schakklub med kommentarer for publikum i jubileumsturneringen i 1997 og med resultatservice til landsturneringen i Askerhallen i 2000, samt var en proff nettredaktør for 100-årsturneringen vår i Drammen ved årsskiftet 2004-05. I senere år var han igjen medlem i Oslo Schakselskap.

Jeg hadde gleden av å både treffe og samarbeide med Arne ved en del anledninger over et langt tidsspenn, og føler nå et sterkt savn og at vi skulle ha møttes enda mye oftere.
Og føler desto mer med Anne-Lise, Michael og Johanna som har mistet mann og pappa, og barnebarna som har mistet bestefar.

Øystein Brekke