BERGENSJAKK

Litt om Kandidatturneringen 2022

Gir Carlsen fra seg tittelen frivillig?
Gir Carlsen fra seg tittelen frivillig?
(Foto: Niki Riga | FIDE)

FIDEMagnus Carlsen har nylig sagt at han mest sannsynlig ikke spiller flere VM-matcher. Se VG og Chess24 for mer om dette.

Selv tror vi Carlsen mest sannsynlig vil stille opp, men det kan avhenge av motstanderen. Hvem en eventuell VM-motstander blir skal avgjøres i den kommende kandidatturneringen, som starter i Madrid 17. juni 2022. Her er det åtte spillere som møter hverandre to ganger.

Feltet i kandiddaturneringen inkluderer to russere, og spørsmålet er hva som skjer med disse med tanke på Russlands invasjon av Ukraina. GM Ian Nepomniachtchi er motstander av krigen og vil få spille slik det ser ut i dag. GM Sergey Karjakin derimot støtter krigen fullt ut, og har kommet med flere uheldige uttalelser. Som følge av dette er Karjakin utestengt i seks måneder av FIDEs disiplinærkomite. Avgjørelsen er anket, men det virker svært usannsynlig at den blir omgjort.

Hvis Karjakin utestenges blir det en ledig plass i Kandidatturneringen. Denne skal etter reglementet gå til den høyest ratede spilleren pr. 1. mai, som har spilt minst 30 partier siste år. Den høyest ratede blir etter alt å dømme GM Liren Ding, nummer tre på verdenrankingen. Problemet til Ding var at han grunnet Covid-19 bare har spilt 6 partier siste år. Det kinesiske sjakkforbundet satte derfor opp to turneringer og en match på kort varsel, slik at aktivitetskravet kunne oppfylles. Fra 27. mars til 20. april har Ding klart å spille de nødvendige 24 partiene, og han har fortsatt fire partier igjen i den siste turneringen.

Hvis også Nepomniachtchi skulle bli utestengt er det behov for enda en reserve. De neste på reservelisten blir trolig GM Levon Aronian og GM Wesley So.

Les mer om Kandidatturneringen 2022 hos Chess.com.

Deltakere i Kandidatturneringen
GM Alireza Firouzja  FRA 2804
GM Fabiano Caruana   USA 2781
GM Richard Rapport   HUN 2776
GM Ian Nepomniachtchi RUS 2773 ?
GM Teimour Radjabov  AZE 2753
GM Jan-Krzysztof Duda POL 2750
GM Hikaru Nakamura   USA 2750
GM Sergey Karjakin   RUS 2747

Uoffisielle reserver      
GM Liren Ding     CHN 2799
GM Levon Aronian    USA 2785
GM Wesley So      USA 2778