BERGENSJAKK

Europamesterskapet 2022 – runde 10-11

De tre beste i europamesterskapet
De tre beste i europamesterskapet
(Foto: ŠZS/Luka Rifelj)

EuropamesterskapetGM Matthias Bluebaum (GER 2642) gikk til topps i Europamesterskapet, som ble spilt i Slovenia fra 27. mars til 6. april. Den 24-årige tyskeren tok 8½ poeng på 11 runder og ledet gjennom det meste av turneringen. GM Gabriel Sargissian (ARM 2681) nådde også 8½ poeng, men måtte nøye seg med andreplass siden han hadde møtt et lavere ratingsnitt enn Bluebaum.

Tidligere europamester GM Ivan Saric (CRO 2687) ble nummer tre med 8 poeng. Dette var samme poengsum som GM Ivan Cheparinov (ECX 2672), GM Jaime Santos Latasa (ESP 2648), GM Mustafa Yilmaz (TUR 2624), GM Ruslan Ponomariov (UKR 2636) og GM Vasif Durarbayli (AZE 2628) på de neste plassene. Resultatlisten finnes her.

GM Aryan Tari (2653) spilte i tiende runde en rask remis mot GM Eltaj Safarli (AZE 2589). Han var dermed avhengig av å vinne med hvit mot GM Luca Moroni jr (ITA 2588) i siste runde for å komme inn blant de 20 som får plass i World Cup. Dette klarte Tari, i et skarpt og vekslende parti hvor begge spilte på vinst.

Dermed ble det til slutt 7½ poeng på Tari med ratingprestasjon på 2670. Dette ga en 16. plass på tabellen, omtrent som forhåndsrangeringen. Han klarte dermed å kvalifisere seg til neste steg i VM-syklusen, FIDE World Cup. En ekstra bonus ble det at Tari nå er nummer to i Norden med god margin. GM Nils Grandelius (SWE 2663) hadde nemlig en svak turnering, og ligger nå uoffisielt 18 ratingpoeng bak nordmannen.

De norske deltakerne Tari, Holm og Kaasen
De norske deltakerne Tari, Holm og Kaasen
(Foto: ŠZS/Luka Rifelj)

Nest best av de nordiske spillerne i europamesterskapet ble GM Jonas Buhl Bjerre (DEN 2601), GM Hannes Stefansson (ISL 2520) og GM Jesper Sondergaard Thybo (DEN 2590), som alle endte på 6½ poeng.

IM Tor Fredrik Kaasen (2460) endte omtrent likt med forhåndsrangeringen, med 6 poeng og 123. plass. Han mistet tre ratingpoeng på dette.
Regjerende norgesmester IM Kristian Stuvik Holm (2468) hadde en litt skuffende turnering og måtte nøye seg med 5½ poeng og 163. plass. Dette var rundt et halvpoeng bak forventet score. Se alle norske resultater hos Chess-Results.

Les mer om europamesterskapet hos FIDE.