BERGENSJAKK

Rapport vant FIDE Grand Prix 2022-2

Rapport slo Andreikin i finalen
Rapport slo Andreikin i finalen
(Foto: Mark Livshitz)

FIDE Grand Prix 1-2022GM Richard Rapport (HUN 2762) gikk til topps i den andre turneringen i FIDE Grand Prix 2022 etter seier 1½-½ mot GM Dmitry Andreikin (RUS 2724) i finalen.

I semifinalen vant Rapport mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2761), også der med 1½-½. Andreikin hadde en jevn match mot GM Anish Giri (NED 2771) hvor de to langsjakkpartiene endte remis. Dermed ble det omspill i hurtigsjakk, hvor Andreikin avgjorde i parti to etter at det første ble remis.

Siden Andreikin måtte ut i omspill fikk han ingen hviledag før finalen mot Rapport. Dette kan ha vært årsaken til at han valgte en svært solid variant med hvit i første finaleparti. Likevel ble det et relativt langt parti. Andreikin sto litt bedre hele veien, men Rapport holdt sluttspillet til remis uten problemer.

Det andre finalepartiet så også ut til å være på vei mot remis, men i begynnende tidsnød gikk Rapport ut av en trekkgjentakelse med det skarpe kvalitetsofferet 30.De5!?. Dette viste seg å fungere utmerket, da Andreikin gikk feil få trekk senere og snart endte i en håpløs stilling.

Rapport har nå spilt sine to FIDE GP-turneringer og skal ikke være med i den tredje turneringen i Berlin fra 21. mars. Med en førsteplass og en semifinale ligger han svært godt an til å kapre en av de to plassene som gir billett til neste kandidatturnering. Sjansen skal være over 95%, mens Nakamura som vant den første turneringen har 45% sjanse. Trekningen av gruppene i den tredje turneringen ga det spesielle resultatet at alle de tre finalistene utenom Rapport (dvs. Nakamura, Aronian og Andreikin) er i samme forgruppe. Dette er selvsagt en stor fordel for Rapport, da bare en av disse tre kan vinne forgruppen og passere ham i sammendraget.

Se også omtale av FIDE Grand Prix hos Chess24, Chess.com og FIDE.

Finale               
GM Richard Rapport   HUN 2762 ½ 1
GM Dmitry Andreikin  RUS 2724 ½ 0

Semifinaler               
GM Dmitry Andreikin  RUS 2724 ½ ½ ½ 1
GM Anish Giri     NED 2771 ½ ½ ½ 0

GM Richard Rapport   HUN 2762 1 ½ 
GM M. Vachier-Lagrave FRA 2761 0 ½