BERGENSJAKK

Sigmund Salamonsen er død

Sigmund Salamonsen er død
av Johannes Melkevik

Sigurd Salamonsen
Sigurd Salamonsen
(Foto: Skudenes & Aakra Sparebank)
Grunnleggeren av sjakklubben, vår kjære Sigmund, har gått ut av tiden. Sigmund ble 90 år.

Sigmund begynte sin sjakk-karriere da han var 36 år. Han hadde den gang et lengre opphold på Haukeland sykehus, og det var der han lærte seg sjakk. Denne lærdommen tok han med seg hjem til Sevland hvor han lærte sine barn å spille. Noe senere, i 1969, satt Sigmund med barn «hjemme på trappa» og spilte sjakk. Året etter fikk Sigmund & sjakkgjengen låne et klasserom på Sevland skole. Sevland Sjakklubb ble formelt stiftet den 5. april 1974. Det var Sigmund som var leder den gang, og han var en ildsjel i mange, mange år. Sjakken ble en stor aktivitet på Karmøy, og «alle» spilte sjakk – ja, slik føltes det ut i hvert fall, og slik var det i mange år.

Sigmund gjorde seg bemerket i hele sjakk-Norge, og han ble æresmedlem både i Sevland Sjakklubb, Norges Sjakkforbund og Norges Sjakkforbunds Ungdom. Han ble også sjakkdommer, og etter hvert toppdommer i Norge hvor han ledet både nasjonale og internasjonale turneringer. Sigmund var også med på planleggingen og igangsettelsen av «Barnas Grand Prix» i 1988, en landsdekkende turnering som fremdeles er en av grunnpilarene i norsk sjakk.

Sigmund mente alltid at det var mye viktigere å bygge et godt sjakk-miljø enn å sikre gode resultater. For noen år siden ga han et intervju, og han forklarte da at «Dersom vi får til en god bredde, så vil toppene komme etter hvert». Vi som fikk gleden av å være med Sigmund da han var aktiv kjenner oss godt igjen i dette. Han var inkluderende, og han hadde et lunt smil og en væremåte som gjorde at både barn og voksne satte stor pris på han.

Vår nåværende klubb er en sammenslutning av klubbene Sevland og Haugaland. Vi er nå spesielt glade for at man igjen har begynt med sjakk på Sevland skole, og på første samling møtte 40 barn! Dette er frukter av Sigmund sitt arbeid – nå er det foreldre og besteforeldre som vil at deres barn skal få del i sjakkspillet gleder.

Vi er takknemlige for alt Sigmund gjorde for oss i sjakk-miljøet. Vi lyser fred over Sigmunds minne.

På vegne av alle oss i Haugaland Sjakklubb og sjakkvenner i hele distriktet.