BERGENSJAKK

Tata Steel Chess 2022 – 11. runde

Vidit og Carlsen spilte remis i runde 11
Vidit og Carlsen spilte remis i runde 11
(Foto: Jurriaan Hoefsmit –
Tata Steel Chess Tournament 2022)

Tata Steel Chess 2022Det ble remis mellom GM Magnus Carlsen (2865) og GM Vidit Gujrathi (IND 2727) i ellevte runde av Tata Steel Masters. Dette var nok til at Carlsen beholdt sin ledelse på et halvt poeng til nærmeste utfordrer.

Carlsen med hvit fikk ingen fordel hverken i åpning eller midtspill, men i sluttspillet skjedde det ting. Vidit ble for ivrig etter å forenkle stillingen og gikk inn i et tårnsluttspill som trolig var tapt. Det var likevel ikke enkelt, og Carlsen fant ikke varianten som analysemotoren sier var vinnende.

Ledelsen i turneringen var likevel ikke truet, siden GM Anish Giri (NED 2772) på andreplass tapte et svært interessant parti mot GM Jorden van Foreest (NED 2702), en av Carlsens VM-sekundanter. Den eneste andre som tok et helpoeng på brettet var GM Fabiano Caruana (USA 2792), som slo GM R. Praggnanandhaa (IND 2612) med svart.

Dubov måtte trekke seg til slutt. Bildet er fra runde 10.
Dubov måtte trekke seg til slutt.
Bildet er fra runde 10.
(Foto: Jurriaan Hoefsmit –
Tata Steel Chess Tournament 2022)

Det ble også et helpoeng til GM Richard Rapport (HUN 2763), men dette var en walk-over mot GM Daniil Dubov (RUS 2720). Noen timer før rundestart ble det kjent at Dubov hadde testet positivt på en PCR-test og måtte trekke seg fra de tre siste rundene. Dubov har ingen sympotomer, og håper å bli friskmeldt til den viktige FIDE Grand Prix-turneringen som starter i Berlin fredag 4. februar. Et lite intervju med Dubov kan finnes hos Chess24.

Partiene GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2760) – GM Sam Shankland (USA 2708) og GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2767) – GM Sergey Karjakin (RUS 2743) endte begge med raske remiser. GM Nils Grandelius (SWE 2672) og GM Andrey Esipenko (RUS 2714) hadde et lengre og ganske interessant parti, men også her ble det poengdeling.

To runder før slutt leder Carlsen med 7½ poeng foran Rapport med 7. Deretter følger Giri og Mamedyarov på 6½, mens Esipenko, Caruana, Vidit og Karjakin har 6 poeng.
Carlsen skulle møtt Dubov i siste runde, men vinner altså dette partiet på walk-over. Det betyr at med seier i nest siste runde er førsteplassen sikret. Remis vil bety at bare Rapport kan ta ham igjen og tvinge fram et omspill.

GM Erigaisi Arjun (IND 2632) spilte en rask remis i Challengers-gruppen og har en klar ledelse med 9 poeng. Halvannet poeng bak følger GM Thai Dai Van Nguyen (NED 2613) og GM Jonas Buhl Bjerre (DEN 2586) på 7½, etter at begge vant i denne runden. Van Nguyen har svart mot Arjun i nest siste runde, og hvis han kan vinne dette er det fortsatt spenning om førsteplassen.

Tolvte og nest siste runde spilles lørdag kl. 14.00. Carlsen har svart mot Caruana og Rapport svart mot Esipenko. Direktesendte partier kan følges hos bl.a. arrangøren og Chess24. TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 13.45 med GM Jon Ludvig Hammer, WFM Maud Rødsmoen og Heidi Røneid i studio.

Les mer om ellevte runde hos TV 2, Chess24 og Chess.com.

11. runde           
Carlsen    - Vidit   ½-½
van Foreest  - Giri    1-0
Mamedyarov   - Karjakin  ½-½
Grandelius   - Esipenko  ½-½
Praggnanandhaa - Caruana  0-1
Duda      - Shankland ½-½
Rapport    - Dubov   1-0 WO 

Tabell            
1.   Carlsen     7.5/11
2.   Rapport     7.0
3-4.  Giri      6.5
    Mamedyarov   6.5
5-8.  Esipenko    6.0
    Caruana     6.0
    Vidit      6.0
    Karjakin    6.0
9.   van Foreest   5.5
10.  Duda      5.0
11.  Shankland    4.5
12-14. Grandelius   3.5
    Praggnanandhaa 3.5
    Dubov      3.5