BERGENSJAKK

Tata Steel Chess 2022 – 7. runde

Giri venter på Dubov, som aldri kom
Giri venter på Dubov, som aldri kom
(Foto: Jurriaan Hoefsmit –
Tata Steel Chess Tournament 2022)

Tata Steel Chess 2022GM Magnus Carlsen (2865) leder nå Tata Steel Masters alene etter seier mot GM R. Praggnanandhaa (IND 2612) i syvende runde. Den alle snakket om var derimot GM Daniil Dubov (RUS 2720), som tapte på walk-over mot GM Anish Giri (NED 2772) da han ikke møtte opp til partiet.

En person i Dubovs reisefølge hadde testet positivt på Covid-19, mens Dubov selv hadde en negativ hurtigtest. Resultatet fra en PCR-test ville ikke komme før på kveldstid, så arrangørene ba Dubov spille med munnbind i partiet mot Giri. Dubov spiller av prinsipp aldri med munnbind, og påpekte at turneringsreglementet sa at munnbind ikke var nødvendig. Partene ble ikke enige, og Dubov sto over partiet i syvende runde.

Praggnanandhaa tapte sitt første langsjakkparti mot Carlsen
Praggnanandhaa tapte sitt første
langsjakkparti mot Carlsen
(Foto: Jurriaan Hoefsmit –
Tata Steel Chess Tournament 2022)

I skyggen av Dubov spilte Carlsen et bra parti med svart mot Praggnanandhaa. Han tok over i midtspillet med fint posisjonelt spill og fikk stor fordel. Praggnanandhaa kunne gjort bedre motstand med et offisersoffer i trekk 29, men med svært lite tid på klokken fant han ikke dette.

Før denne runden var Carlsen i delt ledelse med GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2767) og GM Vidit Gujrathi (IND 2727). Førstnevnte spilte en skarp remis mot GM Richard Rapport (HUN 2763), mens Vidit tapte mot GM Jorden van Foreest (NED 2702). Dermed rykket Carlsen fra, og topper nå tabellen alene.

Ellers i denne rundene ble det seier til GM Fabiano Caruana (USA 2792) med svart mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2760). Amerikaneren fikk dermed straks revansjert tapet i forrige runde. De to siste partiene var remisene GM Nils Grandelius (SWE 2672) – GM Sergey Karjakin (RUS 2743) og GM Andrey Esipenko (RUS 2714) – GM Sam Shankland (USA 2708).

Etter syv av tretten runder leder Carlsen med 5 poeng foran Mamedyarov med 4½. Deretter følger Vidit, Esipenko, Giri og Rapport med 4 poeng. PÅ 3½ poeng finner vi Karjakin, Caruana og fjorårsvinner van Foreest.

Etter fem strake seire i Challengers-gruppen klarte endelig noen å bremse ledende GM Erigaisi Arjun (IND 2632). Han var hardt presset av GM Rinat Jumabayev (KAZ 2631), men berget remis etter et langt sluttspill. Arjun er fortsatt i tet med sine 6 poeng, mens GM Thai Dai Van Nguyen (NED 2613) har 5 og Jumabayev og GM Jonas Buhl Bjerre (DEN 2586) begge 4½.

Åttende runde spilles søndag kl. 14.00. Da har Carlsen svart mot Shankland, og Mamedyarov hvit mot Praggnanandhaa. Forhåpentligvis har Dubov da en negativ PCR-test, så han kan spille sitt parti mot Duda. Direktesendte partier kan følges hos bl.a. arrangøren og Chess24. TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 13.45 med GM Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum og Ariza Hina i studio.

Les mer om syvende runde hos TV 2, Chess24 og Chess.com.

7. runde            
Praggnanandhaa - Carlsen   0-1
Rapport    - Mamedyarov ½-½
van Foreest  - Vidit    1-0
Esipenko    - Shankland  ½-½
Duda      - Caruana   0-1
Grandelius   - Karjakin  ½-½
Giri      - Dubov    1-0 WO

Tabell           
1.   Carlsen    5.0/7
2.   Mamedyarov   4.5
3-6.  Vidit     4.0
    Esipenko    4.0
    Giri      4.0
    Rapport    4.0
7-9.  Karjakin    3.5
    Caruana    3.5
    van Foreest  3.5
10-11. Duda      3.0
    Shankland   3.0
12-13. Dubov     2.5
    Praggnanandhaa 2.5
14.  Grandelius   2.0