BERGENSJAKK

Tata Steel Chess 2022 – 3. runde

Vidit leder Tata Steel Masters
Vidit leder Tata Steel Masters
(Foto: Lennart Ootes –
Tata Steel Chess Tournament 2022)

Tata Steel Chess 2022Toppoppgjøret i tredje runde av Tata Steel Masters mellom GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2760) og GM Magnus Carlsen (2865) endte remis. Dermed nyttet GM Vidit Gujrathi (IND 2727) sjansen til å overta ledelsen alene. Etter et imponerende forsvarsparti mot GM Daniil Dubov (RUS 2720) kunne Vidit kontre inn hele poenget da motstanderen gikk for langt i vinstforsøkene.

Partiet Duda – Carlsen startet som en Spansk Anti-Marshall, en variant sett flere ganger i fjorårets VM-match. Carlsen valgte en solid og litt passiv oppstilling, og ble stående litt dårligere gjennom hele partiet. Han hadde likevel bra kontroll, og partiet endte med poengdeling etter 38 trekk.

GM Jorden van Foreest (NED 2702) framstår som den mest kompromissløse spilleren så langt, og har ennå ikke spilt noen remiser. I tredje runde ble det seier med hvit mot GM R. Praggnanandhaa (IND 2612) etter meget interessant åpningsspill. Det var en dårlig dag for Praggnanandhaa, som ikke bare fikk sitt første tap. I tillegg testet sekundanten hans (GM Ramesh ) positivt på Covid-19. Praggnanandhaa selv vil bli testet hver dag framover. Også en annen sekundant testet positivt, men det er ikke kjent hvem dette gjelder.

Duda og Carlsen spilte remis i tredje runde
Duda og Carlsen spilte remis i tredje runde
(Foto: Lennart Ootes –
Tata Steel Chess Tournament 2022)

Det ble delt ut ytterligere to helpoeng i denne runden. GM Richard Rapport (HUN 2763) vant et skarpt parti med svart mot GM Nils Grandelius (SWE 2672), mens GM Andrey Esipenko (RUS 2714) slo sin landsmann GM Sergey Karjakin (RUS 2743). Ellers ble det remis i partiene GM Anish Giri (NED 2772) – GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2767) og GM Fabiano Caruana (USA 2792) – GM Sam Shankland (USA 2708).

Etter tre runder er Vidit alene i tet med 2½ poeng. Deretter følger Carlsen, Duda, Rapport, Esipenko og van Foreest på 2 poeng, mens Caruana og Memedyarov har 1½.

I Challengers-gruppen leder GM Thai Dai Van Nguyen (NED 2613), IM Volodar Murzin (RUS 2519) og GM Erigaisi Arjun (IND 2632) med 2½ poeng, mens GM Jonas Buhl Bjerre (DEN 2586) er på delt fjerdeplass med 2 poeng.

Fjerde runde spilles tirsdag kl. 14.00 med bl.a. Carlsen hvit mot fjorårsvinner van Foreest.
Direktesendte partier kan følges hos bl.a. arrangøren og Chess24. TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 13.45. Sjakkekspertene i studio er GM Jon Ludvig Hammer og Heidi Røneid, mens David Toska er gjest.
Se forøvrig hva IM Joachim B. Nilsen skriver om Toskas deltakelse hos Bergens Tidende: Smakløst av TV 2 å invitere Toska.

Les mer om tredje runde hos TV 2, Chess24 og Chess.com.

3. runde            
Duda    - Carlsen    ½-½
Dubov    - Vidit     0-1
Caruana   - Shankland   ½-½
van Foreest - Praggnanandhaa 1-0
Giri    - Mamedyarov   ½-½
Esipenko  - Karjakin    1-0
Grandelius - Rapport    0-1 

Tabell          
1.  Vidit     2.5/3
2-6. Duda      2.0
   Carlsen    2.0
   Rapport    2.0   
   Esipenko    2.0
   van Foreest  2.0
7-8. Caruana    1.5
   Mamedyarov   1.5
9-13. Praggnanandhaa 1.0
   Karjakin    1.0
	 Giri      1.0
   Dubov     1.0
   Shankland   1.0
14.  Grandelius   0.5