BERGENSJAKK

VM-matchen 2021 – parti 9

Carlsen er på vei til å vinne sin femte VM-match
Carlsen er på vei til å vinne sin femte VM-match
(Foto: Eric Rosen | FIDE)

VM-matchen Carlsen - NepomniachtchiNå er VM-matchen 2021 definitivt avgjort. GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2782) bukket en hel offiser i niende matchparti og tapte igjen. Dermed har GM Magnus Carlsen (2855) tre seire på de fire siste partiene og leder hele 6-3 med 5 partier igjen å spille. Carlsen trenger nå ytterligere 1½ poeng før matchen er slutt, og han har forsvart VM-tittelen for fjerde gang.

Nepomniachtchi byttet denne gang til 1.c4 og Engelsk/Reti. Carlsen med svart valgte det ambisiøse 3…d4, og vi fikk en skarp stilling som så litt bedre ut for hvit. Svart slet med å utvikle løperen på c8, men da den endelig kom ut i trekk 19 var det like sjanser på brettet.

Carlsen måtte gi en bonde på dronningfløyen, men hadde full kompensasjon. Da kom det uforståelige 27.c5?? fra Nepomniachtchi, som lar hans egen løper på b7 bli innesperret. Løperen gikk tapt i løpet av noen få trekk, og det gjensto bare et lett vunnet sluttspill for Carlsen. Hvit kjempet videre en stund, men ga opp i trekk 39.

Som i det åttende matchpartiet virker det som om Nepomniachtchi kollapser mentalt, og ikke tenker klart ved brettet. Nå er spørsmålet om han klarer å gå ut med litt av æren i behold, eller om det frie fallet fortsetter. Matchen kan være over allerede fredag, etter parti 11, hvis Carlsen nå tar 1½ på de to neste partiene.

Tiende matchparti spilles i dag kl. 13.30 norsk tid med Carlsen som hvit. Direktesendte partier kan følges hos bl.a. Chess24, hvor det er flere sett med kommentatorer å velge mellom.

NRK sender direkte fra kl. 13.15 med IM Torstein Bae og Ole Rolfsrud i studio. Sendingen kan følges på NRK 1 og nrk.no. Se alle detaljer om NRKs sending her.

Les mer om niende parti av VM-matchen:

VM-matchen 2021                 
        1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Carlsen     ½ ½ ½ ½ ½ 1 ½ 1 1
Nepomniachtchi ½ ½ ½ ½ ½ 0 ½ 0 0