BERGENSJAKK

FIDE Chess.com Grand Swiss 2021 – runde 9

Caruana slo Firouzja i niende runde
Caruana slo Firouzja i niende runde
(Foto: Mark Livshitz)

FIDE Chess.com Grand Swiss 2021Det er stor spenning rundt førsteplass og videre kvalifiering i FIDE Chess.com Grand Swiss. GM Alireza Firouzja (FRA 2770) har ledet Åpen gruppe alene store deler av turneringen, men i niende runde gikk han på sitt første tap da GM Fabiano Caruana (USA 2800) ble for sterk.

Caruanas helpoeng førte ham opp på delt førsteplass med samme poengsum som Firouzja. Der finner vi også GM David Howell (ENG 2658), som vant mot GM Anton Korobov (UKR 2690) i denne runden. De andre toppbordene endte med remis.

Etter ni av elleve runder topper Firouzja, Caruana og Howell med 6½ poeng. Et halvpoeng bak med 6 poeng finner vi en gruppe på hele 10 spillere, så det er svært jevnt før avslutningen. Av disse ti har GM Krishnan Sasikiran (IND 2640), GM Yangyi Yu (CHN 2704), GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2763), GM Alexandr Predke (RUS 2666) og GM Alexei Shirov (ESP 2659) best kvalitetspoeng.

GM Aryan Tari (2646) ser ut til å ha møtt veggen etter en svært lovende start. I niende runde fikk han sitt andre strake tap, denne gang med hvit mot GM Vladislav Artemiev (RUS 2699). Med 4½ poeng og ratingprestasjon på 2661 er Tari nå bare litt foran forventet score.
Av de andre nordiske spillerne har GM Nils Grandelius (SWE 2662) 5 poeng og GM Jonas Buhl Bjerre (DEN 2569) 2½.

Tingjie Lei leder klart etter seier mot Kosteniuk
Tingjie Lei leder klart etter seier mot Kosteniuk
(Foto: Anna Shtourman)

I Kvinneklassen virker GM Tingjie Lei (CHN 2505) uovervinnelig. Hun tok sin fjerde strake seier i denne runden, da hun slo GM Alexandra Kosteniuk (RUS 2518) med svart.

To runder før slutt har Tingjie Lei i praksis sikret førsteplassen, da hun med sine 8 poeng har hele 2 poeng ned til IM Elisabeth Paehtz (GER 2475), WGM Jiner Zhu (CHN 2455), GM Mariya Muzychuk (UKR 2536), GM Dronavalli Harika (IND 2511) og IM Lela Javakhishvili (GEO 2446) på de neste plassene. I kvinneklassen er det bare vinneren som kvalifiserer seg til kandidatturneringen, mens det i åpen klasse er to spillere.

Lenger nede på tabellen har GM Pia Cramling (SWE 2447) 5 poeng og IM Jovanka Houska (ENG 2381) 4 poeng.

Tiende og nest siste runde spilles lørdag kl. 13.00 norsk tid (14.00 lokalt). Da får man bl.a. toppoppgjørene Firouzja – Howell og Vachier-Lagrave – Caruana, mens Tari har svart mot GM Temur Kuybokarov (AUS 2549). Direktesendte partier kan følges bl.a. hos Chess24 (Åpen klasse|Kvinneklasse).

Se også omtale av niende runde hos Chess24 og Chess.com.