BERGENSJAKK

Norway Chess 2021 – 10. runde

Det ble remis i langsjakken mellom Nepomniachtchi og Carlsen
Det ble remis i langsjakken mellom Nepomniachtchi og Carlsen
(Foto: Lennart Ootes)

Norway ChessGM Magnus Carlsen (2855) gikk til topps i Norway Chess i Stavanger, som han gjorde det i fjor.

Det siste langsjakkpartiet med svart mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2792) endte med remis. VM-utfordreren kom godt ut av åpningen med hvit, men Carlsen fikk utlignet i midtspillet. Det ble tatt remis i en lik stilling i trekk 33. Carlsen spilte offensivt og ofret en bonde i Armageddonpartiet. Dette fungerte bra, og ga initiativ gjennom hele partiet som endte med seier i sluttspillet.

Firouzja tok andreplass i Norway Chess
Firouzja tok andreplass i Norway Chess
(Foto: Lennart Ootes)

Med bare 1½ poeng i siste runde kunne Carlsen bli tatt igjen av GM Richard Rapport (HUN 2760), hvis han vant med svart mot GM Alireza Firouzja (FRA 2754). Dette skjedde ikke, da Firouzja gikk seirende ut og skjøv ungareren ned til tredjeplass. Nå er Firouzja nummer ni på den uoffisielle verdensrankingen etter å ha avsluttet med fire strake seire. Rapport sprakk litt på slutten, men også han er inne på topp-10 for første gang, som nummer 10.

GM Aryan Tari (2642) hadde ingen problemer med å holde GM Sergey Karjakin (RUS 2758) til remis med svart i siste runde. I Armageddon ble det derimot seier til Karjakin, noe som betyr at Tari tapte alle sine fire Armageddonpartier. Det gikk bedre i langsjakken, hvor Tari endte rundt forventet score.

Les mer om siste runde hos NRK, TV 2 og VG.

Både Carlsen og Tari drar nå videre til Europacupen for klubblag hvor de representerer Offerspill. Turneringen starter allerede lørdag, men den dagen får nok Norway Chess-deltakerne fri.

10. runde             
Nepomniachtchi - Carlsen  1-1 0-½
Firouzja    - Rapport  3-0
Karjakin    - Tari    1-1 ½-0

Tabell               
1. GM Magnus Carlsen   NOR 19.5
2. GM Alireza Firouzja  FRA 18.0
3. GM Richard Rapport   HUN 16.5
4. GM Ian Nepomniachtchi RUS 12.0
5. GM Sergey Karjakin   RUS 10.0
6. GM Aryan Tari     NOR  7.0