BERGENSJAKK

Norway Chess 2021 – 9. runde

Carlsen snudde en dårlig stilling til seier mot Karjakin
Carlsen snudde en dårlig stilling til seier mot Karjakin
(Foto: Norway Chess)

Norway ChessGM Magnus Carlsen (2855) var i kjempetrøbbel med hvit mot GM Sergey Karjakin (RUS 2758) i niende runde av Norway Chess. Russeren hadde klar fordel, med bedre tid og et farlig angrep på kongefløyen. Karjakin valgte å ofre materiell for å bryte gjennom i Carlsens tidsnød, men dette viste seg å fungere dårlig. Verdensmesteren fant de riktige forsvarstrekkene, og fikk avviklet til et vunnet sluttspill. Etter 53 trekk ga Karjakin opp, og Carlsen slapp med skrekken.

GM Richard Rapport (HUN 2760) gikk for en rask remis med hvit mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2792). Rapport har for første gang spilt seg inn på topp-10 i verden, og det viktigste for ham nå er nok å forsvare denne statusen ut turneringen. Armageddonpartiet var lenge helt jevnt, men i tidsnøden tok Nepomniachtchi over og vant.

GM Aryan Tari (2642) hadde hvit mot GM Alireza Firouzja (FRA 2754) og sto noe bedre etter åpningen. Firouzja tok over i midtspillet og fikk raskt en vunnet stilling. Det tok litt tid å avslutte partiet, men etter 50 trekk sikret Firouzja seg sin fjerde seier på fem runder. Også Firouzja er nå inne på topp-10 for første gang.

Carlsen med sine fire strake seire har overtatt ledelsen en runde før slutt. Med sine 18 poeng er han halvannet poeng foran Rapport på 16½ og tre poeng foran Firouzja på 15. En av disse kan ta igjen Carlsen, men ikke begge da de møtes innbyrdes. Ved poenglikhet om førsteplassen spilles det to lynsjakkpartier og eventuelt et Armageddonparti for å kåre vinneren.

Tiende og siste runde spilles fredag kl. 17.00 med partiene Nepomniachtchi – Carlsen, Firouzja – Rapport og Karjakin – Tari. Det blir direktesendte partier bl.a. hos Chess24. TV 2 sender på TV 2 Play og TV 2 Sport 2 fra kl. 16.30. I studio er Fin Gnatt, GM Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum.

Les mer om niende runde hos TV 2.

9. runde              
Rapport - Nepomniachtchi  1-1 0-½
Carlsen - Karjakin     3-0
Tari  - Firouzja     0-3

Tabell               
1. GM Magnus Carlsen   NOR 18.0
2. GM Richard Rapport   HUN 16.5
3. GM Alireza Firouzja  FRA 15.0
4. GM Ian Nepomniachtchi RUS 11.0
5. GM Sergey Karjakin   RUS  8.5
6. GM Aryan Tari     NOR  6.0