BERGENSJAKK

Norway Chess 2021 – 8. runde

Carlsen slo ledende Rapport i 8. runde
Carlsen slo ledende Rapport i 8. runde
(Foto: Norway Chess)

Norway ChessGM Magnus Carlsen (2855) har virkelig kommet i siget. I åttende runde av Norway Chess tok han sin tredje strake seier, denne gang med hvit mot ledende GM Richard Rapport (HUN 2760). Da GM Aryan Tari (2642) i tillegg vant med svart mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2792), ble det en fullkommen norsk dag.

Carlsen fikk en liten fordel med hvit mot Rapport, men det virket som om stillingen med dronning, løper og springer på hver side skulle være holdbar for svart. Ungareren holdt balansen i 57 trekk, men så kom den avgjørende feilen i tidsnød med 58…Sf6?. Carlsen vant en viktig bonde, og sluttspillet med springer mot løper var enkelt vunnet.

Tari kom godt ut av åpningen med svart mot Nepomniachtchi, og hadde en betydelig fordel etter 15 trekk. Flere gode stillinger var blitt spilt bort tidligere i turneringen, men denne gang beholdt Tari grepet på motstanderen og tok sin første seier i turneringen. Det var nok kjærkomment etter tre strake tap i de foregående rundene. Dette var første gang Tari slo en spiller ratet over 2700 i langsjakk.

Tari slo Nepomniachtchi og tok sin første seier
Tari slo Nepomniachtchi og tok sin første seier
(Foto: Lennart Ootes)

GM Alireza Firouzja (FRA 2754) er på vei oppover tabellen etter en treg start. 18-åringen har nå tre seire på de fire siste rundene etter å ha slått GM Sergey Karjakin (RUS 2758) med svart i runde åtte.

To runder før slutt leder fortsatt Rapport med sine 15½ poeng, men nå er det bare et halvt poeng ned til Carlsen på 15. Firouzja er oppe på tredjeplass med 12 poeng, mens Nepomniachtchi har 9½, Karjakin 8½ og Tari 6 poeng.

Niende og nest siste runde spilles torsdag kl. 17.00 med partiene Rapport – Nepomniachtchi, Carlsen – Karjakin og Tari – Firouzja. Det blir direktesendte partier bl.a. hos Chess24. TV 2 sender på TV 2 Play og TV 2 Sport 2 fra kl. 16.30. I studio er Fin Gnatt, GM Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum.

Les mer om åttende runde hos TV 2 og VG.

8. runde            
Carlsen    - Rapport  3-0
Nepomniachtchi - Tari    0-3
Karjakin    - Firouzja  0-3

Tabell               
1. GM Richard Rapport   HUN 15.5
2. GM Magnus Carlsen   NOR 15.0
3. GM Alireza Firouzja  FRA 12.0
4. GM Ian Nepomniachtchi RUS  9.5
5. GM Sergey Karjakin   RUS  8.5
6. GM Aryan Tari     NOR  6.0