BERGENSJAKK

FIDE World Cup 2021- kvartfinale – parti 2

Bacrot kunne ikke stoppe Carlsen
(Foto: Anatasiia Korolkova)

FIDE World Cup 2021GM Magnus Carlsen (2847) vant også andre parti mot GM Etienne Bacrot (FRA 2678) i kvartfinalen i FIDE World Cup. Carlsen trengte bare et halvpoeng og spilte solid med hvite brikker. Bacrot gikk til slutt for langt i sine vinstforsøk og prøvde et svært tvilsomt kvalitetsoffer som Carlsen gjendrev enkelt.

Carlsens motstander i semifinalen blir GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2729), som vant andre matchparti mot GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2726). Her var det en lang teoriduell som endte i et ubalansert sluttspill. Her viste Duda seg sterkest.

Partiet mellom GM Vladimir Fedoseev (RUS 2696) og GM M.amin Tabatabaei (IRI 2613) så lenge ut til å gå mot remis, men Fedoseev klarte å utmanøvrere sin motstander i tidsnøden og vant dermed matchen.

Karjakin utlignet matchen mot Shankland

Den eneste kvartfinalematchen som ikke ble avgjort var GM Sergey Karjakin (RUS 2757) – GM Sam Shankland (USA 2709). Karjakin tapte første parti med svart, men gjennførte et mønsterparti med hvit hvor han knuste seg gjennom svarts kongestilling. Dermed ble det 1-1 og omspill for disse to. Vinneren møter Fedoseev i semifinalen.

Vi nærmer oss nå det store poenget med FIDE World Cup. Det er ikke å vinne, men å komme til finalen. De to finalistene får nemlig plass i neste års kandidatturnering, som skal kåre en ny VM-utfordrer. Hvis Carlsen kommer til finalen vil plassen i kandidatturneringen i stedet gå til spilleren som blir nummer tre.

Kvinneklassen har et litt annet program og spilte torsdag første parti i semifinalen. Her ble det remis i begge partier, GM Aleksandra Goryachkina (RUS 2596) mot GM Anna Muzychuk (UKR 2535) og GM Alexandra Kosteniuk (RUS 2472) mot GM Zhongyi Tan (CHN 2511).

Fredag kl. 14.00 blir det omspill i åpen klasse og parti 2 i kvinneklassen. Partiene kan følges bl.a. hos Chess24.