BERGENSJAKK

FIDE World Cup 2021- runde 5 – omspill

Carlsen måtte jobbe lenge for å slå ut Esipenko
Carlsen måtte jobbe lenge for å slå ut Esipenko
(Foto: Anatasiia Korolkova)

FIDE World Cup 2021GM Magnus Carlsen (2847) kom seg videre til kvartfinalen i FIDE World Cup etter seier mot GM Andrey Esipenko (RUS 2716) i omspillet i femte runde.
De to lange hurtigsjakkpartiene (25+10) endte begge remis uten vinstsjanser til noen av partene. Det var Carlsen som presset i begge partier, men Esipenko holdt stand.

Etter dette var det slutt på remisene. Carlsen vant det første av de raske hurtigsjakkpartiene (10+10) svært overbevisende med hvit, men Esipenko fikk raskt stor fordel i neste parti og utlignet matchen. Dermed måtte spillerne over til lynsjakk (5+3), og her viste Carlsen seg sterkest. Han sto lenge bonde over i det første partiet før han avgjorde i forrykende tidsnød. I neste parti fikk Esipenko tidlig problemer med hvit og Carlsen tok en knusende seier. Dermed ble det 5-3 sammenlagt og avansement til kvartfinalen.

Motstander i kvartfinalen blir GM Etienne Bacrot (FRA 2678), som vant omspillet mot GM Kacper Piorun (POL 2608). 38-årige Bacrot er en tidligere barnestjerne som ble stormester som 14-åring og var på topp-10 i verden i 2005. Franskmannen er for øvrig den eneste spilleren i kvartfinalen som har vært i omspill i alle fem runder. Han har dermed hatt svært lite fri og må begynne å bli sliten etter å ha spilt 12 av de 13 siste dagene.

Duda vant omspillet mot Grischuk
Duda vant omspillet mot Grischuk
(Foto: Eric Rosen)

Vinneren av Carlsen – Bacrot vil møte vinneren av matchen GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2729) – GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2726) i semifinalen. Duda vant omspillet mot GM Alexander Grischuk (RUS 2776), mens Vidit allerede var klar for kvartfinale etter langsjakkpartiene.

De andre kvartfinalene er GM Vladimir Fedoseev (RUS 2696) – GM M.amin Tabatabaei (IRI 2613) og GM Sergey Karjakin (RUS 2757) – GM Sam Shankland (USA 2709). Karjakin ser ut til å holde stø kurs mot nok en kandidatturnering etter seier mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2760) i tirsdagens omspill.

I kvinneklassen vant GM Anna Muzychuk (UKR 2535) omspillet mot GM Nana Dzagnidze (GEO 2524). Dermed blir semifinalene Muzychuk mot GM Aleksandra Goryachkina (RUS 2596) og GM Zhongyi Tan (CHN 2511) mot GM Alexandra Kosteniuk (RUS 2472).

Kvartfinalene i åpen klasse starter onsdag kl. 14.00 norsk tid. Partiene kan følges bl.a. hos Chess24. i kvinneklassen er det fridag i dag før semifinalene starter torsdag kl. 14.00.