BERGENSJAKK

Erfaringer fra norske sjakkgymnas

Sven Wisløff Nilssen har snakket med to elever som har gått på hvert sitt norske sjakkgymnas:

Å gå på sjakklinjene til Simen Agdestein og Kjetil A. Lie ved NTG og TTG
Av Sven Wisløff Nilssen

NTG i Bærum og TTG i Skien gir spennende tilbud med videregående skolegang kombinert med sjakk. Dette er etter hvert blitt svært populære tilbud for de unge – men siden jeg fant lite på nett om tilbudene spurte jeg de to flotte Tromsøungdommene Benjamin Halvorsen og Tor Fredrik Kaasen om å fortelle litt om sin 3 års skolegang, som ble avsluttet nå i vår, på videregående.

 

IM Tor Fredrik Kaasen forteller om årene på NTG

Startet på NTG som 16-åring i 2018
NTG SjakkFor å starte på NTG, så må mange flytte hjemmefra og kanskje bo på en hybel. Dette er både spennende og kanskje litt skummelt for mange. Simen har en veldig fin ordning med at hyblene ofte går over i «arv» mellom elevene på sjakklinja, og ofte bor man gjerne med en annen sjakkspiller. Jeg vet at 2005-kullet skal bo sammen i en stor leilighet, så dette viser felleskapet på NTG! Det at man kan bo sammen hjelper veldig på, og man finner seg lettere til rette.

Skolen er lik andre videregående skoler, men har mye sjakk i tillegg
Skolemessig er NTG ganske lik de fleste andre videregående skoler i Norge, men den forskjellen at vi har sjakk på starten av dagen (gjerne fra 9 til 12), og vi slutter følgende dagen litt senere. Dette kan være uvant i starten, men man blir vant til det. Man får jo gjøre sjakk om morgenen, noe som er fantastisk! Noe av det jeg synes er best, er at NTG har en ordning som gir deg «IF», altså idretts-fravær. Dette er veldig fint, da dette fraværet ikke går ut over 10 prosents fraværsgrensa. Rent faglig så har jeg hatt det fint på NTG, med mange flinke lærere, som har forståelse for at de har toppidrettsutøvere på skolen sin, som ikke alltid har tid til å fullføre alle innleveringene i tide.

Les hele saken hos Tromsø Sjakklubb.

 

Fantastiske år på Telemark Toppidrettsgymnas – av Benjamin Halvorsen

Telemark Toppidrett GymnasTre fantastiske og innholdsrike år er nå over, og jeg sammen med Mads Vestby-Ellingsen, Oliver Opseth og Andreas Sebastian går nå ut som TTG sjakklinja sitt første fullstendige avgangskull. Opplevelsen av å gå på TTG har vært overveldende god og jeg sitter igjen med mange gode erfaringer både på og utenfor brettet.

Kjetil Lie skapte et engasjerende treningsmiljø
Reisen begynte da jeg som 15 åring flyttet knappe 200 mil for å gå på TTG. Jeg startet som del av det første kullet med sjakkelever hos TTG. Det førte naturligvis til en del spenning og usikkerhet rundt hvordan alt ville utvikle seg. Navnet Kjetil Lie stod oppført som læremester, som er et navn de fleste i sjakk-Norge kjenner til. Kjetil vant fort over tillitten til oss elever med en åpen og engasjert holdning som var med på å skape et fantastisk treningsmiljø. Kjetil sitt engasjement for sjakken har over årene ikke vært til å legge skjul på. I tillegg til sjakklinja på TTG har Kjetil også startet sjakklubben Grenland Sjakksenter USK, sammen med en rekke andre talentprosjekter og ønsker nå også velkommen til sjakklinje på folkehøyskolen i Porsgrunn til høsten. Det å ha en trener som har vært mange år i Norgestoppen, samtidig som han brenner for at andre skal lykkes har vært fantastisk for min, og for øvrig hele Grenlands, sjakklige utvikling. Det er da både med vemod og glede at jeg ønsker Kjetil lykke til på veien videre med sine sjakkprosjekter.

Les hele saken hos Tromsø Sjakklubb.